Rijeka Po presušila, na površini bomba od 450 kilograma iz Drugog svjetskog rata

Oko 3.000 stanovnika iz te oblasti je evakuisano kako bi stručnjaci za uklanjanje bombi mogli bezbedno da izvrše kontrolisanu eksploziju u nedjelju

14350 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Neeksplodirana bomba iz Drugog svetskog rata koja je svih ovih decenija bila u italijanskoj reci otkrivena je zbog ekstremne suše.

Bombu od 450 kilograma pronašli su ribari na obalama isušene reke Po.

Veliki delovi reke duge 650 kilometara gotovo su nestali u najvećoj suši u Italiji u poslednjih 70 godina.

Neuobičajeno toplo vreme i nizak nivo padavina pogoršali su nestašicu vode u severnoj Italiji i pojačali strah od posledica klimatskih promena.

„Bombu su pronašli ribari na obali reke Po", rekao je vojni zvaničnik, pukovnik Marko Nasi za novinsku agenciju Rojters.

Neeksplodirana bomba, za koju su italijanski vojni zvaničnici rekli da ima 240 kilograma eksploziva, otkrivena je u julu u blizini lombardijskog sela Borgo Virđilio.

Oko 3.000 stanovnika iz te oblasti je evakuisano kako bi stručnjaci za uklanjanje bombi mogli bezbedno da izvrše kontrolisanu eksploziju u nedelju.

„U početku su neki od stanovnika odbili da idu, ali u poslednjih nekoliko dana sve smo evakuisali", rekao je lokalni gradonačelnik Frančesko Apori.

Nakratko je zatvoren i vazdušni prostor tog područja, kao i rečni saobraćaj na plovnom putu.

Po je najduža reka u Italiji, koja teče od jugozapadnih Alpa do Jadranskog mora, ali ovogodišnji satelitski snimci pokazuju proširene delove isušenog korita reke kao rezultat ekstremne suše.

Italijanski zvaničnici proglasili su vanredno stanje prošlog meseca za područja oko reke Po, koja navodnjava oko trećine poljoprivredne proizvodnje u zemlji.

Njena struja je toliko oslabila zbog vrućina i nedostatka padavina poslednjih meseci da poljoprivrednici u dolini Po kažu da slana morska voda sada prodire u reku, uništavajući useve.


Pogledajte video: Kako je u Poljskoj uništena ogroimna bomba iz Drugog svetskog rata


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: