Singapur i LGBT: Ukidanje zabrane odnosa među homoseksualcima

Singapur je posljednja u nizu zemalja u Aziji koje jačaju LGBT prava, poslije Indije, Tajvana i Tajlanda

5005 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Singapur će ukinuti zakon koji zabranjuje seksualne odnose homoseksualcima, ali im neće dozvoliti bračne zajednice.

Odluka koju je premijer Li Sjenlung najavio na nacionalnoj televiziji usledila je posle više godina žestoke debate.

Grad-država je poznata po konzervativnim vrednostima, ali sve veći broj ljudi traži da se ukine zakon 377A iz kolonijalne ere.

Singapur je poslednja u nizu zemalja u Aziji koje jačaju LGBT prava, posle Indije, Tajvana i Tajlanda.

Prethodni stav vlade bio je da zadrži zakon 377A kojim se zabranjuju gej odnosi, ali je takođe obećala da ga neće sprovoditi, kao kompromis između dva suprotstavljena stava.

Međutim, premijer Li je u nedelju uveče rekao da će ukinuti zakon jer veruje da je to „prava stvar i nešto što će većina Singapuraca prihvatiti".

On je napomenuo da su „homoseksualci sada bolje prihvaćeni" i da bi ukidanje 377A dovelo zakone zemlje u sklad sa „trenutnim društvenim običajima."

„Nadam se da će doneti olakšanje gej Singapurcima", rekao je Li.

Međutim, rekao je da će vlada takođe obezbediti bolju pravnu zaštitu za definiciju braka kao zajednice između muškarca i žene.

Ovo bi zapravo otežalo legalizaciju gej brakova.

Singapur ostaje tradicionalno društvo u kojem mnogi žele da održe tradicionalne porodične i društvene norme.

Povećanje podrške LGBT zajednici

Singapur je nasledio 377A od Britanaca i odlučio da ga zadrži posle dobijanja nezavisnosti 1965. godine.

Iako zakon tehnički kriminalizuje seks između muškaraca, on se zapravo smatra zabranom homoseksualizma.

Pošto se to nije aktivno sprovodilo poslednjih godina, u Singapuru se razvila napredna i sve vidljivija LGBT scena, a otvoreni su i gej noćni klubovi.

LGBT aktivisti već dugo pozivaju da se 377A ukine, upozoravajući da zakon održava društvenu stigmu prema homoseksualcima, protivi se ustavu Singapura koji zabranjuje diskriminaciju, te da tako utiče na sve druge aspekte života.

Na primer, može biti zabranjeno emitovanje bilo kog sadržaj za koji se smatra da „promoviše homoseksualnost", a televizijske emisije i filmovi su u prošlosti bili cenzurisani.

Zakon je takođe u suprotnosti sa imidžom Singapura kao otvorenog, raznolikog globalnog finansijskog centra, a multinacionalne kompanije sa sedištem u ovom gradu-državi saopštile su da ometa njihov trud da privuku talentovanu i stručnu radnu snagu.

Dok mnogi u Singapuru i dalje podržavaju sprovođenje zakona 377A, poslednjih godina se sve više poziva na ukidanje, a istraživanja pokazuju sve veću podršku LGBT pravima.

I LGBT aktivisti i konzervativci, većinom pripadnici tradicionalnih verskih grupa, snažno su učestvovali u kampanji za i protiv zakona.

Protesti i politička okupljanja su strogo regulisani u Singapuru, ali svake godine LGBT aktivisti održavaju najveći skup civilnog društva na ostrvu, poznat kao Pink Dot, koji privlači desetine hiljada učesnika.

Konzervativci su organizovali kampanje i događaje na društvenim mrežama pozivajući na očuvanje tradicionalnih vrednosti, a neke crkve su promovisale kontroverzne programe preobraćanja homoseksualaca.

Premijer Li je u nedelju apelovao na oba tabora na razumevanje.

„Sve grupe treba da budu uzdržane, jer je to jedini način na koji zajedno možemo da idemo napred kao nacija", rekao je Li u govoru na skupu za Dan državnosti, singapurskom ekvivalentu američkog govora o stanju nacije.

Getty Images

Britansko nasleđe

Singapur nije jedina bivša kolonija sa zakonom 377 - on i dalje postoji u mnogim delovima Azije, Afrike i Okeanije.

Uvela ga je kolonijalna britanska vlada u Indiji u 19. veku, zabranivši tako „polni odnos protiv poretka prirode sa bilo kojim muškarcem, ženom ili životinjom".

Ubrzo se proširio izvan Indije, pošto su Britanci koristili indijski krivični zakon kao osnovu za zakonodavstvo na drugim teritorijama koje su zauzeli.

Nekoliko bivših britanskih kolonija poput Kenije, Malezije i Mjanmar, i dalje imaju neku verziju zakona 377.

Vrhovni sud Indije je 2018. istorijskom presudom ukinuo 377, što je izazvalo nadu među aktivistima da će i druge bivše kolonije slediti njen primer.

Poslednjih godina, i u drugim delovima Azije je počeo proces legalizacije gej brakova.

Tajvan je prva zemlja koje je to učinilo 2019. godine, a u junu je Tajland odobrio nacrt zakona koji dozvoljava istopolne zajednice.


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: