Zašto Majkl Džordan ne može da proda kuću u Čikagu vrijednu 29 miliona dolara?

Sa devet soba i 19 kupatila, ona ima više od 5.000 kvadratnih metara prostora i pogodnosti kao što su bioskop, teretana, teniski teren i natkriveni košarkaški teren

13736 pregleda 13 komentar(a)
Foto: John Eckert
Foto: John Eckert

Iako je jedan od najbogatijih i najvoljenijih sportista svih vremena, to ne znači da Majkl Džordan može da izbegne probleme sa kojima se susreću mnogi od nas na tržištu nekretnina.

Košarkaška legenda već deset godina bezuspešno pokušava da proda velelepnu kuću u Hajlend parku, gradiću u američkoj državi Ilinois, četrdesetak kilometara od Čikaga.

Izgrađeno od temelja i završeno 1995. godine, imanje je bilo Džordanovo omiljeno mesto za beg u drugoj polovini devedesetih, kad je predvodio Čikago bulse do tri titule Nacionalnog košarkaškog udruženja (NBA) i nagomilao bogatstvo od honorara i sponzorskih ugovora.

Vila u Hajlend parku impresivna je čak i po standardima slavnih.

Sa devet soba i 19 kupatila, ona ima više od 5.000 kvadratnih metara prostora i pogodnosti kao što su bioskop, teretana, teniski teren i natkriveni košarkaški teren.

Getty Images

Ima i garažu za 14 automobila.

Još jedan „ples" na tržištu

Džordan, koji se povukao iz košarke 2003. godine i trenutno živi u drugoj vili u Jupiteru - gradu u državi Florida, stavio je imanje iz Ilinoisa na tržište 2012. godine.

Početna tražena cena bila je 29 miliona dolara, ali od tada je ona smanjena na „svega" 14,9 miliona prema oglasu internet stranice Kompasa, agenata za nekretnine koji su trenutno zaduženi za pokušaj prodaje vile.

John Eckert

Međutim, prethodni pokušaj prodaje kuće na aukciji za nižu cenu 2013. godine (za 13 miliona) takođe je propao.

Čak ni obnovljeno interesovanje za Džordana posle izuzetno uspešne Netfliksove dokumentarne serije iz 2020. godine Poslednji ples - koja se bavila njegovom poslednjom sezonom kao igrača Čikago bulsa - nije pomoglo da se zainteresuju potencijalni kupci.

Stručnjaci za nekretnine u SAD veruju da znaju zašto izgleda kao da je njegova kuća iz Hajlend parka „ukleta".

Jedan od glavnih razloga koji se isticao tokom godina jeste da Hajlend park sam po sebi predstavlja prepreku: ovaj kraj se ne nalazi baš blizu centru Čikaga i nema istu cenu kao kuće sa drugih lokacija.

U intervjuu za finansijsku internet stranicu Marketvoč, konsultant za luksuzne nekretnine Adam Rozenfild, takođe je tvrdio da je Džordanova vila izgrađena prema specifičnom ukusu koji ne mora da bude privlačan običnom kupcu.

„Kad imate toliko jedinstveno imanje koje je pravljeno po meri, biće to teška bitka", rekao je Rozenfild.


Pogledajte video: Kako prodati ukletu kuću


„Kao da kupujete umetnine"

John Eckert

Majkl Nurmand, još jedan stručnjak za nekretnine, objasnio je za časopis Holivud reporter da procenjivanje vrednosti luksuznih i nekretnina pravljenih po meri ume da bude nezgodno.

„To je više kao da kupujete umetnine", kaže on.

„Imate obične kuće čije su prošle prodaje bile mnogo sličnije jedna drugoj i imate neke od ovih većih, skupljih kuća koje su jednokratna situacija."

„To vam nije kao kupovina mleka, gde možete da pogledate onlajn i vidite koliko drugi traže", dodaje Nurmand.

John Eckert

Sa bogatstvom koje se procenjuje na 1,7 milijardi dolara u poslednjem izdanju spiska bogatih časopisa Forbs i sa portfoliom ulaganja u koja spada i NBA tim Šarlot bobkets, Džordan se svakako nalazi pod pritiskom da proda imanje u Ilinoisu.

Razočarani slavni

Ipak, on se pridružio spisku slavnih koji ponekad otkriju da njihovi domovi iz snova nisu automatski privlačni drugim potencijalnim kupcima.

Glumac Tom Kruz doživeo je nešto slično pošto je 2014. godine dao na prodaju ranč u Koloradu za 59 miliona dolara.

Na kraju jeste uspeo da ga proda, ali tek sedam godina kasnije i za mnogo nižu cenu - „bagatelno", za svega 39,5 miliona dolara.


Pogledajte i kako da izaberete kvalitetan stan


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: