neće biti osvijetljeni dvije noći

Suša, energija i Kina: Poznate turističke atrakcije u Šangaju biće u mraku kako bi uštedjeli struju

Kina je prošle nedjelje izdala prvo nacionalno upozorenje na sušu u ovoj godini, nakon što su oblasti, među kojima Šangaj u regionu delte rijeke Jangce i Sečuana na jugozapadu Kine, pogodile višenedjeljne ekstremne vrućine

4138 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Popularne turističke lokacije u kineskom gradu Šangaju neće biti osvetljene dve noći da bi se uštedela struja, kažu zvaničnici.

Područje uz obalu, poznato po mešavini istorijskih i futurističkih zgrada, jedno je od najpoznatijih znamenitosti finansijskog centra Kine.

Šangaj nije jedini koji je pogođen restrikcijama.

I u nekim drugim delovima Kine, poput provincije Sečuan, naređene su restrikcije struje zbog velikih suša usred toplotnog talasa koji je oborio sve rekorde.

Šangajske gradske vlasti saopštile su da zgrade u Bundu, koje se nalaze duž najveće gradske reke, neće biti osvetljene u ponedeljak i utorak.

„Izvinjavamo zbog neprijatnosti", piše u saopštenju.

Kina je prošle nedelje izdala prvo nacionalno upozorenje na sušu u ovoj godini, nakon što su oblasti, među kojima Šangaj u regionu delte reke Jangce i Sečuana na jugozapadu Kine, pogodile višenedeljne ekstremne vrućine.

„Žuti alarm" je treći najstroži nivo na zvaničnoj skali.

Zvaničnici u provinciji Sečuan, gde su temperature premašile 40 stepeni Celzijusovih, naveli su u nedavnom saopštenju da su porast temperature i male padavine, zajedno sa povećanom pojačanim radom klima-uređaja, izazvali nestašicu struje.

Pokrajina je produžila mere štednje struje za pet dana do četvrtka, javljaju mediji.

Ograničeno je i napajanje nekih industrija.

Iz nemačkog proizvođača automobila Folksvagen rekli su za BBC da je njihova fabrika u Čengduu, glavnom gradu Sečuana, i dalje zatvorena.

Portparol Folksvagena je rekao da kompanija očekuje „malo kašnjenje" u isporukama koje bi mogle da se vrate na pređašnji nivo „u bliskoj budućnosti".

„Pratimo situaciju i u bliskoj smo komunikaciji sa našim dobavljačima", dodao je portparol.

Japanski automobilski gigant Tojota rekao je za BBC da postepeno obnavlja proizvodnju u Sečuanu „koristeći elčektričnu energiju iz vlastite proizvodnje".

Getty Images

Uticaj nestanka struje će verovatno biti kratkotrajan, rekao je Čenju Vu, pomoćni analitičar za Kinu i severnu Aziju u konsultantskoj kući Kontrola Rizika, za BBC.

„Napori da se uštedi energija i poveća proizvodnja verovatno će pomoći u ublažavanju situacije nestašice struje u narednim nedeljama, posebno ako se završi toplotni talas, kome se nadamo", dodaje on.

Vlasti su preduzele mere da izazovu padavine u delovima centralne i jugozapadne Kine zbog toplotnog talasa, najduže do sada zabeleženog u zemlji.

Provincije oko reke Jangcejang pogođene sušom - najdužeg plovnog puta u Aziji - okrenule su se operacijama zasejavanja oblaka kako bi se izborile s nedostatkom kiše, dok su nadležni u Hubeju i brojnim drugim provincijama lansirali rakete sa hemikalijama u nebo, javljaju lokalni mediji.


Pogledajte video o sušama u Somaliji


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk