Psi mogu da plaču kada ponovo vide vlasnika

Da bi utvrdili da li su suze povezane sa njihovim emocijama, istraživači su upotrijebili rastvor koji sadrži oksitocin, hormon čije lučenje može da izazove osjećaje zadovoljstva, nježnosti i privrženosti, na pse i otkrili da su psi značajno više puštali suze

12029 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Psi mogu da puste suze radosnice kada ponovo vide svoje vlasnike, pokazuje studija.

Oni mogu da budu iskreno oduševljeni kada vide ljudske prijatelje posle dužeg perioda razdvojenosti, kažu japanski istraživači.

Veruje se da suze produbljuju vezu pasa i njihovih vlasnika.

Studija, zasnovana na ponašanju 22 psa, posmatrala je reakcije životinja koji su se ponovo ujedinili sa vlasnicima i sa drugim ljudima koje poznaju.

Da bi testirali ovu teoriju, naučnici sa Univerziteta Azabu i Medicinskog univerziteta Jiči stavili su trake papira ispod očiju pasa tokom normalne interakcije sa njihovim vlasnicima i minut pre nego što su se ponovo spojili sa njima posle pet do sedam sati razdvojenosti.

Otkrili su da su psi pustili suze kada su videli vlasnike.

Ali njihova „proizvodnja" suza nije bila na istom nivou kada su se ponovo spojili sa ljudima koje su poznavali, ali nisu njihovi vlasnici.

Da bi utvrdili da li su suze povezane sa njihovim emocijama, istraživači su upotrebili rastvor koji sadrži oksitocin, hormon čije lučenje može da izazove osećaje zadovoljstva, nežnosti i privrženosti, na pse.

Otkrili su da su psi značajno više puštali suze.

Iako je poznato da psi plaču kako bi očuvali suzne kanale čistima, to ranije nije bilo povezano sa njihovom emocionalnom reakcijom.

„Nikada nismo čuli da životinje puštaju suze u radosnim situacijama, kao kada, recimo, vide vlasnike", rekao je Takefumi Kikusui, jedan od autora studije u časopisu Current Biology.

Iako je vlasnicima mnogo poznatije mahanjem repom ili kada im ljubimci ližu lice, pseće suze takođe mogu uticati na njihovog ljudskog prijatelja.

Pogled psa stimuliše lučenje oksitocina, što vlasnike čini nežnijim ili više zaštitnički nastrojenim prema ljubimcu.

Naučnici su takođe otkrili da vlasnici osećaju više želje da brinu o ljubimcima kada ih vide suznih očiju.

„Njihove suze mogu da utiču na produbljivanje odnosa i daljem povezivanju među vrstama", navode istraživači.


Pogledajte i video o biglovima koji su spašeni od eksperimenata


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: