Evropa i ženska prava: Mađari zabrinuti jer obrazovni sistem postaje 'previše ženski' - izvještaj parlamentarnog tijela

Obrazovni sistem favorizuje „ženske osobine", poput emocionalne i društvene zrelosti, čime je jednakost polova „značajno oslabljena"

12958 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Fenomen „ružičastog obrazovanja" u Mađarskoj, koji ide na ruku ženama, nanosi štetu muškarcima i utiče na manji broj rođene dece, prema izveštaju parlamentarnog tela za ekonomiju te zemlje.

U visokom obrazovanju žene su previše zastupljene, kažu iz tog organa, za koji se smatra da usko sarađuje sa premijerom Viktorom Orbanom.

Autori izveštaja upozoravaju da će manje žena želeti da se uda i rodi decu zbog povećanog broja visoko obrazovanih u ženskom delu stanovništva.

Orban se trudi da utiče na povećanje nataliteta u Mađarskoj, koji je na zabrinjavajućem nivou.

Mađarski predsednik je 2019. godine objavio da majke četvoro ili više dece više nikada neće morati da plaćaju porez na zaradu.

Izveštaj Državne agencije za reviziju objavljen je prošlog meseca, ali ga je sada preneo list Nepsava.

Nekoliko mađarskih političara i stručnjaka za ljudska prava kritikovalo je navode iz izveštaja.

Između ostalog, tamo se navodi da je tokom prethodnih 10 godina više žena nego muškaraca upisalo fakulteta, a ove godine njihov udeo je 54,5 odsto.

Getty Images

Muškarci u većoj meri odustaju od studiranja, a autori smatraju da je feminizacija nastavničke profesije možda dovela do toga da 82 odsto profesora u državi čine žene.

Obrazovni sistem favorizuje „ženske osobine", poput emocionalne i društvene zrelosti, čime je jednakost polova „značajno oslabljena", dodaju.

Mađarska ekonomija bi mogla da bude ugrožena ako „muške osobine" budu potcenjene, smatraju istraživači, koji tehničke veštine, preuzimanje rizika i preduzetništvo navode kao primere tih osobina.

To bi moglo da utiče i na svakodnevnicu mladih, koji neće znati šta da rade sa „pokvarenim kompjuterom, česmom koja curi ili novim nameštajem koji nema ko da sastavi", dodaje se.

Mađarski opozicioni političar Endre Tot kritikovao je izveštaj na Fejsbuku:

„Vreme je da prestanete da gledate na svet naočarima iz prošlog veka".

Razlikovanje takozvanih muških i ženskih osobina je „potpuni naučni apsurd", dodao je.

Izveštaj je „još jedan udarac rodnoj ravnopravnosti i pravima žena u Mađarskoj", smatra Lidija Gal iz organizacije Hjuman rajts voč.

Već neko vreme Mađarsku kritikuju zbog nejednakosti polova.

Ta zemlja beleži pad kada su u pitanju prava žena i rodna ravnopravnost, rekla je Dunja Mijatović, komesarka Evropskog saveta, koja je 2019. godine posetila Mađarsku.

Ova država je nedavno dobila prvu predsednicu u istoriji, Katalin Novak, ali i dalje ima najmanje žena u politici u odnosu na sve druge zemlje Evropske unije.

Evropska komisija pokrenula je sudski proces zbog kontroverznog „anti-gej zakona", kojim se zabranjuje objašnjavanje homoseksualnosti maloletnicima.

Viktor Orban, koji je više puta dolazio u konflikt sa Evropskom unijom zbog pitanja vladavine prava, poput slobode medija i migracija, opisao je Mađarsku kao „neliberalnu demokratiju".


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: