Ukrajinska teniserka odbila da se rukuje sa Bjeloruskinjom Viktorijom Azarenkom

„Svi pokušavaju da budu diplomate u ovoj situaciji. Moj narod umire svakog dana", kaže Kostjuk

8427 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Rukovanje sa beloruskom teniserkom Viktorijom Azarenkom posle meča na US Openu ne bi bila „ispravna stvar", kaže Ukrajinka Marta Kostjuk.

Kostjuk je poražena u dva seta(6:2, 6:3), a prema njenim tvrdnjama poslala je poruku Azarenki pre susreta da neće učestvovati u uobičajenom pozdravu na kraju meča, kada se rivalke rukuju i dodirnu reketima.

Belorusija je glavni saveznik Rusije tokom rata u Ukrajini.

„Svi pokušavaju da budu diplomate u ovoj situaciji. Moj narod umire svakog dana", kaže Kostjuk.

Dvadesetogodišnja teniserka prethodno je kritikovala Azarenku zbog toga što je Beloruskinja prošle nedelje planirala da učestvuje na humanitarnom događaju u Njujorku gde se prikupljala pomoć za Ukrajinu, ali je kasnije odustala.

Azarenka nije bila iznenađena odlukom Kostjuk da se ne rukuje posle susreta u drugoj rundi turnira na terenu Flašing Medous.

„Mislim da nije praviti veliku stvar od toga. Ja se uvek rukujem sa protivnicama", rekla je dvostruka Gren slem šampionka.

Kostjuk je rođena u ukrajinskoj prestonici Kijevu, koji je bio glavna meta ruskih napada od početka agresije u februaru.

Ova teniserka, koja zauzima 65. mesto na VTA listi, jedna je od najglasnijih sportiskinja kada je reč o ratu, a redovno ističe koliko je strašna šteta naneta Ukrajini potezima Rusije.

U aprilu je bila među nekoliko ukrajinskih tenisera i teniserki koji su zagovarali ideju da se ruskim i beloruskim igračima i igračicama zabrani učešće na ATP i VTA turnirima ukoliko javno ne osude rat.

„Čini mi se da ne znam nijednu osobu odande koja je javno osudila rat ili poteze njihovih vlada. Ne osećam da mogu da podržim ovo", rekla je 20-godišnjakinja.

„Bio je sjajan meč, nemojte me shvatiti pogrešno. Ona je sjajna takmičarka i poštujem je kao teniserku, ali to nema veze sa onim što ona predstavlja kao ljudsko biće", smatra Kostjuk.

Getty Images

Azarenka, nekada najbolje rangirana igračica na svetu, imala je prijateljski odnos u prošlosti sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, koji je ključni saveznik njegovog ruskog kolege Vladimira Putina.

Ona nije javno osudila rat, ali je redovno pozivala da se on prekine i izjavila je da želi da učestvuje u humanitarnom događaju „Tenis se igra za mir", koji je US Open organizovao prošle nedelje.

Ali, Teniski savez Sjedinjenih Američkih Država saopštio je da ona neće učestvovati „zbog osetljivosti situacije", a objava je došla posle kritika Kostjuk i drugih ukrajinskih tenisera.

„Nisam se dvoumila. Zašto ne bih učestvovala u nečemu što obezbeđuje humanitarnu pomoć ljudima koji zaista pate sada.

„U tom trenutku nisam ni malo razmišljala o tome", poručila je Azarenka posle meča sa Kostjuk.

Ona smatra da je „tim gestom pokazala posvećenost".

„Nisam sigurna zašto je tako shvaćeno. Ne želim da osuđujem, tako se dogodilo.

„Ne mogu da utičem (na rat). Nije moje da kažem 'kako se usuđujete'. Meni tu nije mesto, već je moje da budem tu i ponudim pomoć, to je to", objasnila je Viktorija Azarenka.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: