Deset trenutaka za pamćenje u karijeri najbolje svjetske igračice

Poslije poraza od Australijanke Ajle Tomljanović u šesnaestini finala US Opena, Vilijams je, sa suzama u očima i uz zvuke hita "Simply the best" Tine Tarner, posljednji put u karijeri pozdravila publiku na otvorenoj sceni

4907 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Samo na osnovu onoga što je postigla na terenu, Serena Vilijams se smatra najvećom teniserkom svih vremena.

Izgleda da će se Amerikanka u 40. godini povući iz tenisa posle ovogodišnjeg US opena, priznavši u oproštajnom članku koji je početkom meseca napisala za Vog da „evoluira dalje" od sporta.

Dostignuća Serene Vilijams - 23 grend slem titule u singlovima, 319 nedelja na prvom mestu svetske rang liste i još 14 velikih titula u dublu - potvrdile su njen status ikone koja je promenila lice ženskog sporta.

Posle poraza od Australijanke Ajle Tomljanović u šesnaestini finala US Opena, Vilijams je, sa suzama u očima i uz zvuke hita „Simply the best" Tine Tarner, poslednji put u karijeri pozdravila publiku na otvorenoj sceni.

U čast velike šampionke, ovo je osvrt na 10 njenih najupečatljivijih trenutaka na terenu.

1. US Open 1999 - osvaja prvu gren slem titulu

Getty Images

Čini se da je prošlo mnogo vremena otkako se osvajanje grend slema u singlu Serene Vilijams smatralo iznenađenjem.

Realno, tako nešto se nije ponovilo otkako je osvojila prvu veliku titulu kao sedamnaestogodišnjakinja na US Openu 1999.

Sedma nositeljka pokazala je ne samo talenat kad je pobedila Kim Klajsters, Končitu Martinez i Moniku Seleš, već srčanost i usredsređenost u tri uzastopne pobede nakon što je gubila prvi set.

A onda je pobedila Lindzi Devenport i Martinu Hingis - drugoplasiranu i prvoplasiranu na svetu - da bi podigla trofej koji je oduvek sanjala da će osvojiti.

Kapije su se otvorile i njeno putovanje u visine je otpočelo.

2. Indijan Vels 2001 - jača od rasističkih zvižduka pobeđuje Klajsters

Getty Images

Naizgled nezadovoljna što se Venus Vilijams zbog povrede povukla iz polufinala protiv mlađe sestre, publika na Indijan Velsu okrenula se protiv Serene tokom finala protiv Belgijanke Kim Klajsters.

To je stvorilo jednu od jedinstvenijih i neprijatnijih atmosfera u teniskoj istoriji - sestre Vilijams i njihov otac Ričard kasnije su pričali da su ih gledaoci vređali na rasnoj osnovi.

Glasno negodovanje dočekalo je dolazak devetnaestogodišnje Vilijams i njene porodice na teren, dok su njene greške dočekivane slavljem - a čak i kad je ostvarila preokret i izvojevala pobedu, reakcija je bila daleko od toplog dočeka.

Način na koji je tako mlada sportistkinja uzvratila i pobedila vrhunsku protivnicu u izuzetno otrovnoj atmosferi bio je fantastičan.

Vilijams je demonstrirala veliku mentalnu snagu, koja će postati glavno obeležje njene karijere, isključivši buku i demonstrirajući besprekorni učinak koji su bili rani znaci njene veličine.

3. Vimbldon 2002 - postaje prva na svetu

Getty Images

Kad je počela da se takmiči na turnirima, Serena Vilijams je mislila da će zauvek ostati poznata kao „mlađa sestra od Venus".

Ali njen otac Ričard oduvek je predviđao da će se mlađa sestra pokazati boljom teniserkom i kad je Serena osvojila prvu od sedam titula na Vimbldonu, bio je to trenutak kad je delovalo kao da je predaja moći već počela nedvosmisleno da se dešava.

Neposredno nakon što je pobedila Venus u finalu Rolan Garosa, Serena je ostvarila klinički besprekornu igru koja je razvejala poslednje preostale sumnje da ne može da pruži sve od sebe kad igra protiv sestre.

Još važnije, sa dvadeset godina je zamenila Venus na svetskom mestu broj jedan, što je pozicija koju je zadržala naredne 49 nedelje i, u zbiru koji su nadmašile još samo Štefi Graf i Martina Navratilova, držala je ukupno 319 nedelja u karijeri.

4. Australijan open 2003 - osvaja prvi „Serena slem"

Getty Images

Jedino je šest žena držalo sve četiri velike titule istovremeno - a u 21. godini Vilijams je upisala ime na tu zvučnu čistu posle još jedne emotivne pobede nad starijom sestrom u Melburnu.

Iako nije pravi „Grend slem" za teniske čistunce - on je rezervisan samo za vezani niz u kalendarskoj godini - kad je Vilijams osvojila Australijan open 2003, pošto je trijumfovala na Roland Garosu, Vimbldonu i US openu 2002, to je nazvano „Serena slem".

Veličina Sereninog dostignuća, šta je to značilo i koliki je pritisak uz to išao pokazali su se u njenom pobedničkom govoru.

„Nikada ne zasuzim, ali sam u ovom trenutku veoma emotivna", rekla je ona.

5. Australijan open 2007 - vraća se posle velike krize

Getty Images

Sredina 2000-tih bio je jedan od najtežih perioda u karijeri Serene Vilijams.

Smlavljena tugom pošto je njena starija sestra Jetunde Prajs ubijena u pucnjavi iz automobila i boreći se sa teškom povredom, sedmostruka šampionka nakratko je ispala sa rang liste najboljih 100 na svetu i 2006. se vratila na Melburn kao 81. na svetu.

U 25. godini, izrečeni su potcenjivački komentari na račun njene fizičke forme i odsustvo pripreme, ali je uspela da se probije do finala i tamo odigra jedan od najboljih mečeva u karijeri.

Nakon što se njen ubitačni arsenal gromovitih servi i nezaustavljivih riternova vratio na najviši mogući nivo, Vilijams je pobedila Mariju Šarapovu, koja će uskoro postati najbolja na svetu, sa 6-1 i 6-2, za šta joj je bilo potrebno svega sat vremena i tri minuta.

6. London 2012 - osvaja Zlatni slem i u singlu i u dublu

Getty Images

Iako je Vilijams već postigla više nego što većina teniserki može samo da sanja, ostala je jedna stvar koja joj je još uvek nedostajala: olimpijska zlatna medalja u singlu.

To je bio motivišući faktor koji je pomogao da sa trideset godina, kada je veći deo 2011. provela oporavljajući se od posekotine na stopalu i plućne embolije koja joj je ugrozila život, postane prva teniserka koja je osvojila Zlatni slem i u singlu i u dublu.

„Pomislila sam: 'Čak i ako mi se okonča karijera, imam zlatnu medalju i sada imam sve", izjavila je ona.

Vilijams je bila u najboljoj formi kad je pregazila staru rivalku Šarapovu sa 6-0 i 6-1, i proslavila pobedu legendarnim trijumfalnim plesom na Centralnom terenu.

7. Vimbldon 2015 - osvaja drugi „Serena slem"

Getty Images

Jedna od ključnih karakteristika Serene Vilijams bila je sposobnost da se vrati iz krize naizgled bolja nego ikad.

Nakon haotične igre na Vimbldonu 2014, koja je izazvala zabrinutost i kasnije pripisana tome što se Vilijams osećala „kao da ima temperaturu", uskoro se vratila u najbolju formu i osvojila US open dva meseca kasnije.

To je lansiralo još jedan niz velikih pobeda i poslalo Vilijams sa 33 godine na Vimbldon sa željom da kompletira drugi „Serena slem".

Pošto je nije bila voljna da govori o tom dostignuću dok je igrala meč za mečom, Vilijams je isprva delovala nervozno, a onda se popravila i pobedila Špankinju Garbinje Muguruzu sa 6-4 i 6-4, i osvojila 21. veliku titulu u singlu.

8. Australijan open 2017 - trudna obara rekord Štefi Graf

Getty Images

Nakon što je sustigla rekord Štefi Graf iz Open ere od 22 titule na Vimbldonu 2016, činilo se da je samo pitanje kada a ne i da li će Vilijams nadmašiti taj sjajni rezultat Nemice.

Taj trenutak je propušten kad je izgubila od Karoline Pliskove u polufinalu US Opena, ali je Vilijams iskoristila već prvu sledeću priliku.

Dok se sa 35 godina smireno probijala meč za mečom kroz Australijan open, uspela je da ne izgubi nijedan set, pobedivši sestri Venus u finalu koji je malo ljudi predvidelo da će gledati.

Još veći šok je tek trebalo da usledi.

U aprilu, oko 12 nedelja pošto je osvojila titulu, Serena je obelodanila da je trudna.

Računica je ukazivala na to da je bila osam nedelja trudna kad je ostvarila pobedu nad Venus - zbog čega je ionako fantastičan podvig postao još izuzetniji.

9. Indijan Vels 2018 - vraća se u igru pošto zamalo umire na porođaju

Getty Images

Pet meseci pošto je rodila ćerku Olimpiju u septembru 2017, Vilijams je otkrila da je skoro umrla od plućne embolije kad je beba rođena carskim rezom.

„Srećna sam što sam preživela", izjavila je ona.

Sa 36 godina uspela je potpuno da se oporavi i vrati na teren u martu 2018.

Takmičarski povratak započeo je u Indijan Velsu - gde je izgubila od Venus 17 godina posle incidenta koji je pokrenuo njihov 14-godišnji bojkot - i doveo do učešća u finalima Vimbldona i US opena kasnije iste godine.

Iako je Serena izgubila oba finala, već je nadmašila sva očekivanja prosto se vrativši u takmičenje i dokazavši da je još uvek među najboljima.

10. Oklend 2020 - ulazi u istoriju u četvrtoj deceniji karijere

Getty Images

Zamahnuvši s obe ruke u vazduh i zabacivši glavu nazad da bi ispustila trijumfalni urlik, Vilijams je samo ponovo potvrdila ono što smo svi već znali: vatra u njoj nikad ne prestaje da gori.

Proslavljanje pobede nad Džesikom Pegulom u finalu Oklend klasika imalo je dvostruko značenje za Serenu Vilijams.

Pored toga što je to bila njena prva titula otkako je postala majka, ona je značila i da je sa 38 godina postala prva teniserka koja je osvojila VTA titulu u singlu u četiri različite decenije.

„Ludo je dugo trajalo", prokomentarisala je kasnije.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: