Šta se krije iza smrti beba žirafa u brazilskom zoo vrtu

Utvrđeno je da preživjelih 15 žirafa ima povrede oko očiju, na nogama i torzu, i da se drže u uslovima koji im ugrožavaju živote

5311 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Brazilian Federal Police
Foto: Brazilian Federal Police

UPOZORENjE: Ovaj članak sadrži uznemirujuće fotografije.

Stigle su u šest velikih drvenih sanduka na čarter letu iz Johanesburga do Rio De Žaneira u novembru prošle godine.

U svakom od sanduka, tri bebe žirafe disale su na rupice za ventilaciju zbijene jedna uz drugu tokom 10 sati leta.

Trebalo je skoro četiri sata da se svih 18 životinja prebaci kranom na kamione i odveze u karantin, planiran da traje 15 dana.

Mesec dana kasnije, tri od ovih žirafa uginule su pod nerazjašnjenim okolnostima.

Preostalih 15 još je živo, ali je izloženo „neprestanom nemaru, zlostavljanju i svireposti", prema tvrdnjama brazilskih vlasti.

Ovaj slučaj pokrenuo je istragu protiv uprave zoološkog vrta u Rio De Žaneiru i trgovaca divljim životinjama iz Johanseburga i Panama Sitija.

Sve životinje uvezene su u sklopu projekta očuvanja koji vodi BioPark, privatni zoološki vrt.

Brazilian Federal Police

On negira da je počinio bilo kakav propust i tvrdi da su preostale žirafe „apsolutno dobro".

Ali istražitelji sumnjaju da je prava namera nagodbe o uvozu - koji je koštao više od milion američkih dolara - komercijalne prirode, prema zvaničnom izveštaju na 5.400 strana u koji je BBC imao uvid.

I uvoznik i prodavac navode se u drugim međunarodnim slučajevima navodnog iskorišćavanja životinja, uključujući divlje delfine, lavove i majmune.

Oni nisu odgovorili na uporne zahteve BBC-ja za intervju.

Brazilian Federal Police

„Najveći slučaj trgovine divljim životinjama" u Brazilu

U zvaničnom izveštaju, brazilska federalna policija navodi da su tri južnoafričke žirafe uginule kao posledica „najvećeg slučaja trgovine divljim životinjama" u njihovoj zemlji.

Tokom pravnog postupka, utvrđeno je da preživelih 15 žirafa ima povrede oko očiju, na nogama i torzu, i da se drže u uslovima koji im ugrožavaju živote, tvrdi policija.

Iz BioParka kažu da su „prijavljene povrede apsolutno normalne za životinje te veličine" i „ne predstavljaju za njih patnju".

Zoološki vrt sugeriše da su te povrede stare.


Pogledajte video: Proteza po meri kao spas za mladunče žirafe


Nakon što su sletele na međunarodni aerodrom u Riju, životinje su poslate u karantin u izolovanu oblast u luksuznom obalskom odmaralištu.

Najmanje sedam meseci bile su držane u grupama od po dve ili tri u malim pregradama od 31 kvadratni metar (malo veće od garaže za porodični automobil) bez odgovarajućeg osvetljenja, na velikoj vlazi, sa ograničenom pokretljivošću i okružene izmetom, saopštava policija.

Zoološki vrt, međutim, tvrdi da su „životinje uvek bile u bezbednom okruženju, pod staranjem profesionalaca posvećenim njihovoj nezi i blagostanju".

Brazilian Federal Police

Sumnjive smrti

Četrnaestog decembra 2021. godine, šest žirafa stuštilo se na ogradu i pobeglo iz izolovane oblasti.

Radnici su kasnije rekli policiji da je „nekoliko ljudi pojurilo za žirafama i, uz pomoć konopaca, uspelo da uhvati i vrati tih šest primeraka u ograđeni prostor", prema nalazima istrage.

Nakon što su ponovo uhvaćene, tri žirafe su uginule.

Autopsije izvedene bez prisustva predstavnika vlasti ustanovile su da su životinje imale modrice, plućne povrede i srčane ugruške.

Autopsije su zaključile da su sve tri uginule od „zatvoreničke miopatije" - ekstremnog mišićnog stresa izazvanog zatočeništvom.

Policija tvrdi da je zoološki vrt prijavio smrti tek nakon što su životinje već sahranjene, ali je portparol zoološkog vrta rekao da ne postoji zakonska obaveza da se obaveste vlasti pre sahrane ili da one budu prisutne tokom nje.

„Predate su sve informacije koje se tiču njihove smrti, pa i izveštaji sa autopsije koju su sproveli kvalifikovani nezavisni profesionalci", rekao je portparol zoološkog vrta.

Vlasti su naložile da se tela žirafa ekshumiraju, a novi izveštaj autopsije očekuje se u septembru.

„Možemo da zaključimo da je samo bekstvo životinja dokaz patnje kroz koju su one prolazile", piše Rozmeri Almeida u zvaničnom izveštaju nakon sprovedene inspekcije.

Brazilian Federal Police

Drugi policijski istražitelj odlazi još dalje u svom izveštaju: „Smrt tri žirafe i aktuelno zatočeništvo još 15 životinja direktna je posledica svesne nepripremljenosti."

„Incident je bio nepredvidiv događaj", izjavio je portparol zoološkog vrta za BBC, dodavši da je ograđeni prostor „u potpunom skladu sa regulativom i da su ga odobrile agencije za zaštitu životne sredine."

„Smrt žirafa navela je BioPark da udvostruči svoje napore… primenivši mnogo više parametre bezbednosti od onih koji se zahtevaju zakonom."

Stručnjak za spasavanje životinja Rošed Seba, predsednik Instituta Vida Livre, ne slaže se s tim.

„Zoološki vrt se ponaša kao da su te smrti normalne. Kao kad kupite kesu narandži pa su jedna ili dve trule", kaže on za BBC.

Brazilian Federal Police

Komercijalni interes ili konzervacija

„U Brazil je stiglo osamnaest žirafa visine između 2,5 i 3 metra, tako da bi sada one mogle da budu između jedne i dve godine starosti", kaže policajac koji je učestvovao u istrazi, ali je tražio da ostane anoniman.

„One su sve bebe", dodaje on.

Vlasti istražuju moguće propuste brazilskih službenika zaduženih za životnu sredinu koji su odobrili uvoz.

Jedan šef agencije za životnu sredinu smenjen je nakon što je potpisao kritički nastrojen izveštaj.

Kasnije su izdati drugi izveštaji koji su negirali bilo kakve propuste, a niz podnetih žalbi odložio je sudsku analizu.

BioParque

Ana Pola Vaskončelos, iz Nacionalne advokatske komore u Braziliji, potpisala je sudsku žalbu kojom se zahteva da se zoološkom vrtu oduzme vlasništvo nad životinjama.

„Potrebno nam je hitno rešenje za dobrobit žirafa", rekla je ona za BBC.

Preispituju se i motivi zoološkog vrta za dovođenje žirafa.

Kad je BioPark tražio dozvolu za uvoz, on je vlastima rekao da će žirafe biti sastavni deo projekta očuvanja.

„Podržaćemo inicijativu za očuvanje žirafa u 15 afričkih zemalja koju je pokrenula Fondacija za očuvanje žirafa (GCF), najvažnija nevladina organizacija na svetu posvećena konzervaciji žirafa", navodi se.

Brazilian Federal Police

Ali izvršna direktorka GCF-a Stefani Fenesi rekla je za BBC: „Nije tačno da smo bili ili da smo još uvek u bilo kakvom partnerstvu sa BioParkom. To su lažne tvrdnje koje je izneo zoološki vrt."

„Iako primamo donacije i/ili grantove od nekoliko zooloških vrtova iz svih krajeva sveta, nikad nismo dobili nikakva sredstva od BioParka niti smo razgovarali o bilo kakvom obliku partnerstva, a kamoli pristali na njega", dodaje Fenesi.

Nedostaju genetski dokazi

Zoološki vrt kaže da je genetsko mapiranje započelo nakon što su životinje stigle u Brazil.

Ali u policijskom izveštaju kaže se da odsustvo genetskih detalja pre uvoza obesmišljava bilo kakve tvrdnje o očuvanju.

„Osnov bilo kakvog projekta očuvanja životinja nalazi se u poznavanju jedinki koje treba očuvati", navodi se u izveštaju.

„Uzaludno je sakupiti nasumične primerke žirafa bez utvrđivanja detalja svake jedinke, budući da životinje različitih vrsta proizvode hibridne potomke koji nisu plodni."

Policija istražuje da li je zoološki vrt planirao da preproda neke žirafe drugim zoološkim vrtovima, kako bi pokrio deo troškova uvoza.

Zoološki vrt to negira.

„BioPark odbacuje ove klevetničke optužbe da ima unosne komercijalne interese… O prodaji žirafa se nikad nije razmišljalo", tvrdi zoološki vrt.

„Kupili smo 18 žirafa sa namerom da sprovedemo integrisane postupke konzervacije… Prirodno je da se konzervacija ne radi samostalno, zbog čega su drugi parkovi mogli i mogu da se pridruže projektu ako mu odgovaraju."

Brazilian Federal Police

„Međunarodna ilegalna trgovina"

Međunarodno pravo zahteva da sve divlje životinje kojima se trguje imaju pojedinačne brojeve i mikročipove na svojim telima radi identifikacije.

Ali policija je otkrila da je najmanje četiri broja na dozvoli za uvoz drugačije od onih pohranjenih u mikročipovima.

Zoološki vrt to priznaje, rekavši da „nepoklapanja sa mikročipovima nisu neuobičajena" i da je „poreklo svih životinja poznato i da se postupak pridržavao zakonskih obaveza".

Policija kaže da ovo sugeriše da životinje možda nisu one koje su navedene u dokumentima.

Portparol Konvencije o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje flore i faune, koja reguliše međunarodnu trgovinu divljim životinjama, rekao je za BBC da je odgovornost za dozvole na „vlastima zemalja učesnica".

Advokatkinja za prava životinja Ana Vaskončelos kaže da su ovom slučaju možda počinjeni zločini ilegalne trgovine, maltretiranja i lažnog predstavljanja.

„Od trenutka kad dovedete životinju sa drugačijom identifikacijom od one u deklaraciji za uvoz - to postaje ilegalna trgovina životinjama. Žirafe nisu one koje je naveo izvoznik - a to je protivzakonito", kaže ona.

Zoološki vrt odbacuje optužbu, pozivajući se na „potpunu transparentnost i nemogućnost bilo čega nezakonitog".

Brazilian Federal Police

Milionska trgovina

Zvanični dokumenti u koje je BBC imao uvid navode panamsku kompaniju „Rer zu selers" kao „prodavca".

U fakturi stoji da je vrednost transakcije 1.034.000 američkih dolara.

Policijska istraga pokazala je da su vlasnici kompanije Ana Melino i Erik Bernijer bili prisutni u Brazilu između 8. i 14. novembra 2021. godine.

Žirafe su stigle 11. novembra.

Njih dvoje nisu odgovorili na uporne zahteve BBC-ja za pojašnjenjem.

U fakturi je kao „špediter/izvoznik 18 živih žirafa" naveden Entoni Vilbraham, vlasnik južnoafričke kompanije „Impeks vajldlajf".

Istražitelji kažu da je „Impeks" uhvatio životinje blizu Johanesburga.

Vilbraham nije odgovorio na zahteve BBC-ja za intervju.

Brazilska policija nije navela da li se „Rer zu" ili „Impeks" nalaze pod istragom.

Zoološki vrt kaže da je „izvoznik imao sve dozvole južnoafričke vlade, koje su analizirane i odobrile su ih i brazilske vlasti."

Zoološki vrt dodaje da su ove kompanije „već slale nekoliko životinja u Brazil i u druge zoološke vrtove i za programe konzervacije. Angažujući ih, BioPark je vodio računa da se pridržava svih protokola i odobrenja."

BioParque

„Tragičan imidž"

I dok je istraga u toku, žirafe i dalje ostaju u zatočeništvu.

„Sa tačke gledišta konzervacije, ovo je tragično po imidž zooloških vrtova i Brazila, ali je pogotovo tragično po žirafe", kaže Seba, ekspert za spasavanje životinja sa Instituta Vida Livre.

„Zoološki vrtovi mogu da obave značajan posao u svrhu istraživanja i konzervacije životinja i mi imamo dobre primere za to širom sveta."

„Ali ono što imamo u ovom slučaju je priča o ozbiljnoj patnji i nepoštovanju prema životinjama, ali i nepoštovanju prema konzervaciji i transparentnosti."


Pogledajte video: Ovih pet životinja su na ivici izumiranja


Follow BBC Yorkshire on Facebook, Twitter and Instagram. Send your story ideas to yorkslincs.news@bbc.co.uk.

Bonus video: