Zarađivanje miliona ili povratak u politiku - šta će sada raditi Boris Džonson

Malo je vjerovatno da će mu sljedeći premijer ponuditi mjesto u kabinetu. Bez obzira na to šta će se desiti, biće mu zabranjeno da direktno lobira kod vlade dvije godine nakon što napusti funkciju, prema Ministarskom kodeksu

7603 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Samo tri godine od kada je poveo konzervativce u njihovu najveću izbornu pobedu u poslednjih 30 godina, Boris Džonson napustio je mesto premijera.

Čovek koji je kao dete sanjao da će postati „kralj sveta" sada planira sledeći korak u karijeri.

Njegov biograf Endrju Grimson kaže da on nije „od onih osoba koje će početi da žive na selu, baviti se dobrotvornim radom za lokalnu crkvu i živeti život u bezgrešnoj anonimnosti".

Šta bi, onda, on mogao da radi sledeće?

Povratak pisanju

Džonson je imao izuzetno dobro plaćenu karijeru u novinarstvu pre nego što je ušao u politiku i nastavio je da piše za listove i časopise dok se penjao po izuzetno skliskim lestvicama Vestminstera - napustivši taj posao tek u danima pre nego što je postao premijer.

Bio je plaćen više od 300.000 evra godišnje da piše nedeljnu kolumnu za Dejli telegraf i mediji bi mogli da uđu u licitacijski rat kako bi obezbedili usluge bivšeg premijera.

U iskušenje bi mogle da ga dovedu i ponude za pisanje memoara, što je zagarantovana zarada bivših premijera.

Književni agenti su predvideli da bi mogao da bude plaćen „više od milion evra" za knjigu o vremenu koje je proveo na vlasti.

Džonson je već napisao osam knjiga (ako računate zbirke njegovih novinskih kolumni), uključujući bestseler biografiju njegovog uzora Vinstona Čerčila i političku satiru Sedamdeset dve device.

Ali njegov prvi zadatak posle Dauning strita biće da konačno završi biografiju Vilijama Šekspira, koju piše, uz povremene pauze, već poslednjih sedam godina.

Izdavač Hoder end Stoton kupio je prava na knjigu Šekspir: Zagonetka genija 2015. godine, za navodnu sumu od više od pola milion evra.

Knjiga je trebalo da bude objavljena 2016. godine.

Ali pobeda na referendumu za Bregzit, imenovanje za ministra spoljnih poslova a potom i za premijera poremetili su Džonsonove spisateljske planove.

„Šekspir govori o moći i o tome kad je u redu pobuniti se i ubiti kralja", tvrdi Gimson, čiji drugi tom Džonsonove biografije izlazi narednog meseca.

„Sad kad se njegova vlastita partija bude okrenula protiv njega mogao bi da ima gotov kraj za svoju knjigu."

BBC

Javna gostovanja

Jedan od načina na koje bivši premijeri mogu da zarade velike količine novca je putem javnih gostovanja.

Džonsonova prethodnica Tereza Mej zaradila je 872.000 evra na devet govora održanih samo u 2022. godini.

Džonsonov komičarski talenat učinio ga je favoritom na sceni govornika za formalnim večerama još pre nego što je došao na vlast.

Ali on bi sada mogao da se posveti i mnogo ozbiljnijim nastupima.

U martu 2019, dok je bio između dva zaduženja u vladi, plaćeno mu je više od 180.000 evra da održi dva govora - jedan za banku, drugi za indijsku medijsku grupu.

„Nesumnjivo će mnogo pisati i često držati predavanja", kaže lord Udni-Lister, Džonsonov dugogodišnji savetnik.

Lord Udni-Lister, koji je služio kao Džonsonov šef protokola dok je ovaj bio gradonačelnik i ponovo kao premijer, izjavio je da će njegov bivši šef „govoriti o temama koje su mu bliske srcu" kada napusti funkciju.

„O stvarima kao što je Ukrajina, gde već možete da vidite kako zapadni savez slabi", dodao je konzervativni plemić.

Potencijalna finansijska korist od govorničke karijere neće promaći bivšem premijeru, kaže Tim Bejl, profesor politike na Univerzitetu Kraljice Meri u Londonu.

„Prema svim svedočanstvima, Boris Džonson je opsednut novcem i koliko ga malo ima u poređenju sa brojnim prijateljima. On će uraditi sve što je u njegovoj moći da to ispravi."

Napuštanje politike

Mnogo se govorilo o tome da li će se Džonson zadržati mesto poslanika.

Malo je verovatno da će mu sledeći premijer ponuditi mesto u kabinetu.

To bi onda značilo povratak u zadnje klupe - što je on već radio posle ranijih političkih neuspeha.

Bez obzira na to šta će se desiti, biće mu zabranjeno da direktno lobira kod vlade dve godine nakon što napusti funkciju, prema Ministarskom kodeksu.

„Ne mogu da ga zamislim da izađe iz parlamenta tako brzo", kaže lord Udni-Lister.

„Ali ne mislim ni da će samo sedeti tamo i bacati kamenica iz zadnje klupe."

Džonson možda neće imati drugog izbora ako poslanički odbor utvrdi da je doveo parlament u zabludu povodom zabava u Dauning Stritu tokom karantina, što bi moglo da dovede do njegovog isključenja iz Predstavničkog doma.

A sa većinom od 7.100 glasova, malo je verovatno da će zadržati poslaničko mesto iz Akbridža i Saut Ruslipa na narednim izborima, ako bude bilo značajnijeg pada podrške konzervativcima.

PA Media

Politički povratak

U poslednjem pojavljivanju u Pitanjima za premijera, Džonson je objavio da je „misija uglavnom postignuta, za sada", pre nego što se oprostio rečima „hasta la vista, bejbi".

Mogao je da upotrebi direktniji nagoveštaj da još nije završio svoje samo da je upotrebio drugu slavnu poštapalicu iz serijala filmova o Terminatoru: „Vratiću se."

Da li bi stvarno mogao da se vrati, možda kao lider opozicije ako njegova naslednica izgubi na narednim opštim izborima?

Profesor Bejl, koji je pisao istorijat Konzervativne partije, rekao je da povratak ne može da se isključi, ali tvrdi da bi stranka „morala da bude prilično očajna" da bi se to desilo.

„Ozbiljno bih se zabrinuo za budućnost Konzervativne partije ako bi se vratila Borisu Džonsonu", dodao je on.

PA Media

Džejkob Ris-Mog, Džonsonov dugogodišnji saveznik, koji se protivio tome da ovaj podnese ostavku, nedavno je istakao da se niko nije vratio nakon što je izgubio liderstvo još od Vilijema Gledstona.

Ali Gimsona ne brinu istorijska poređenja.

„Bez obzira na to šta bude uradio, ostaće kult Borisa Džonsona. Mnogi ljudi su bili premijeri dva ili tri puta sa pauzom između."

Poći će svojim putem?

Šta god bude radio, imaće Naknadu troškova javne funkcije da mu pomogne u tome.

Ovaj program, koji je uveo Džon Mejdžor, obezbeđuje sredstva u visini i do 134.000 evra godišnje za bivše premijera za njihove kancelarijske i sekretarske troškove.

Džonson toliko dugo prkosi normalnim pravilima politike da je teško poverovati da će poći putem prethodnika.

„On nikad nije bio osoba koja se odlučivala između dve stvari, on je uvek bio osoba koja je radila dve ili tri stvari istovremeno", kaže Gimson.

„Šta god da uradi, mislim da će biti veoma zauzet, on ne može da podnese neaktivnost."

Profesor Bejl se slaže: „On tu ne može da izgubi nešto ako se odluči za nešto drugo", rekao je on.

„Vođenje političkih kampanja, povratak i zarađivanje novca mogu da se rade paralelno."


Pogledajte video o karijeri Borisa Džonsona


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: