Kraljica Elizabeta Druga - ličnost iza krune: Strast i ljubav prema konjima i trkama

Trke su kraljici pružale predah od ozbiljnih međunarodnih i unutrašnjih poslova

12645 pregleda 2 komentar(a)
Foto: UK press via Getty
Foto: UK press via Getty

Prva stvar koju primetite kada stignete u kraljičinu vikendicu je skulptura trkačkog konja Estimejta u prirodnoj veličini.

Statua u Sandringemu je svedočanstvo trajne ljubavi prema konjskim trkama, sportu koji je ponudio retki uvid u ličnost iza krune.

Kada je Estimejt osvojio zlatni pehar na Rojal Askotu 2013. godine, to je bio prvi put da je vladajući monarh posedovao pobednika u 207 godina.

Uhvaćena je kamerom kako blista od oduševljenja iz kraljevske lože, zajedno sa organizatorom trke Džonom Vorenom.

„Kada se završi sa takvim rezultatom, to je zapravo kraj neverovatnog putovanja", rekao je on.

Trijumf Estimejta bila je samo jedna od više od 1.800 pobeda u kraljičinim trkačkim bojama ljubičaste, zlatne i ljubičastocrvene.

Kraljica je dobila priznanje za doprinos trkama kao vlasnica i uzgajivačica tako što je primljena u Kuću slavnih britanske serije šampiona 2021.

Trke su kraljici pružale predah od ozbiljnih međunarodnih i unutrašnjih poslova.

„Ona mi je govorila: 'Lepo je doći na mesto koje ne miriše na svežu farbu'", rekao je trener Ričard Henon.

„Primerak novina Rejsing post je uvek bio ubačen uz njenu dnevnu prepisku."

Konji su bili deo kraljičinog života od ranog detinjstva.

Kraljica je naučila da jaše na šetlandskom poniju po imenu Pegi, poklonu za četvrti rođendan od dede Džordža Petog.

Prva stvar koju primetite kada stignete u kraljičinu vikendicu je skulptura trkačkog grla Estimejta u prirodnoj veličini.

Getty Images

Njeno interesovanje za trke počelo je tokom Drugog svetskog rata, kada je pratila oca da vidi kako kraljevski konji treniraju u Viltširu.

„Posle bih ih potapšala u štali", prisećala se.

„Nikada ranije nisam osetila satensku mekoću čistokrvne životinje."

Kraljičino prvo javno pojavljivanje na trkačkom skupu bilo je dve nedelje posle završetka rata u Evropi, u maju 1945. godine, kada je prvi put pratila roditelje na Askot.

Susret na Rojal Askotu trebalo je da postane jedan od njenih omiljenih društvenih susreta, a ostvarila je ukupno 24 pobede.

Svake godine, kraljica bi stizala u povorci niz stazu od zamka Vindzor i igrači bi se kladili na to koju će boju šešira nositi - a plava se pokazala kao popularan izbor.

Od oca, kralja Džordža Šestog, kraljica Elizabeta Druga nasledila je Kraljevsku ergelu, centar za uzgoj trkačkih konja u Sandringemu koji je iznedrio mnoge pobednike.

Prvu pobedu ostvarila je sa Monavinom u jahanju sa preponama na Fontvel parku 1949. godine, a bila je dva puta prvakinja u trkama na ravnoj stazi u Velikoj Britaniji - 1954. i 1957. godine.

„Prepoznala bi konja kada bi ga videla, bila je fascinirana njihovim mentalnim i fizičkim razvojem i uvek je detaljno razgovarala sa konjušarom koji se brine o svakom od njih", rekla je Kler Bolding, čiji su deda, otac i brat trenirali konje za kraljicu.

„Jedan sićušni primer pažnje i posvećenosti detaljima jeste da kraljica nikada nije nosila parfem kada je posećivala dvorište kako bi videla konje jer to može da uzbudi mladu ždrebad punu testosterona", rekla je ona.

„Kraljica je bila strastveni sledbenik šaptača konjima Montija Robertsa i usvojila je mnoge njegove tehnike na sopstvenim ždrepcima i jednogodišnjacima - na primer, da ih vodi preko plave plastične cerade kako se ne bi plašili hodanja kroz vodu."

„Rezultat je bio da su bolje reagovali i bolje se ponašali kada su stigli do različitih trka."

Davala bi imena konjima, često sa jasnom porukom - kao što su Djuti Baund, Konstitjušn i Diskrešn (Dužnost, Ustav i Diskrecija).

I sama strastvena jahačica, kraljica je demonstrirala umeće u sedlu kada je nameštala vlastitog konja nakon što je na nju pucao naoružani napadač tokom parade Pozdrav bojama 1981.

Getty Images

Trener Ser Majkl Stout, koji je nadgledao više od 100 kraljevskih pobednika, uključujući Estimejta, rekao je da je bilo zadovoljstvo raditi za nju.

„Treniranje za kraljicu je bilo bez pritiska, zbog njenog razumevanja, znanja i želje da postigne više", rekao je on.

„Uvek je razmišljala unapred - šta ću sa tom životinjom, da li ću je uzgajati, kako da je uzgajam, temperament, brzina, izdržljivost. Bila je fascinirana celom idejom."

Jedan od njenih omiljenih džokeja bio je Frenki Detori i par bi se često šalio posle pobeda u velikim trkama, kako se Detori prisećao posle pobede u timu kralja Džordža Šestog i kraljice Elizabete Druge u Askotu.

„'To je moj četvrti kralj Džordž', rekao sam. Kraljica me je pogledala i podigla obrvu: 'Lester (Pigot) je osvojio sedam.' To su mi rekli", rekao je on.

Getty Images

Kao vlasnica, kraljica je pobedila u četiri od pet britanskih klasičnih trka.

Danfermlajn je osvojila Ouks 1977. tri dana pre proslave srebrnog jubileja, a takođe je osvojila Sent Leže posle ranijih uspeha sa Karozom (Ouks 1957), Pal Malom (Gvineja 1958) i Hajklerom (Gvineja 1974).

Najveća nagrada od svih, Derbi, izmakla joj je, a najbliže joj je bila u godini krunisanja 1953. kada je Oureol bio drugi posle Pinze, dok je novopečeni džokej Ser Gordon Ričards konačno osvojio trku u Epsomu u 26. pokušaju.

Još jedan skoro promašaj dogodio se 2012. kada je Karlton Haus bio treći.

Estimejtov trijumf na Askotu 12 meseci kasnije doneo joj je više od 172.000 evra u novcu, a kraljica će tokom godina zaraditi milione, iako je veliki deo toga otišao na honorare za trening i druge troškove, a dobici su izgledali manje bitni od fasciniranosti učešćem.

Voren je rekao da su konji „ogroman beg" od drugih dužnosti i da je njena podrška bila veliki podsticaj za britanske trke.

„Da kraljica nije odgajana da postane monarh, ona bi se sigurno bavila konjima. To je jednostavno bilo u njenom DNK", rekao je on.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: