Vestminsterska dvorana - suđenja, govori i oproštaji od monarha

Izgradnju Vestminsterske dvorane naručio je kralj Vilijam Drugi, sin Vilijama Osvajača, koji je želio da velikim građevinskim projektom impresionira podanike kada je tek došao na presto

10665 pregleda 1 komentar(a)
Foto: PA Media
Foto: PA Media

Vestminsterska dvorana je mesto odakle se kralj Čarls Treći obratio okupljenim poslanicima i plemstvu, a tu će kasnije tokom nedelje biti izložen kraljičin kovčeg.

Izgrađena 1097. godine, a kroz vekove je odigrala značajnu ulogu u istoriji Velike Britanije.

Tu su održana suđenja Čarlsu Prvom i Gaju Foksu, krunidbeni banket Henrija Osmog i govor Nelsona Mandele.

Sala je ostala sačuvana i kada je razorni požar u 19. veku uništio veći deo Vestminsterske palate, u sklopu čijeg kompleksa se nalazi.

Izgradnju Vestminsterske dvorane naručio je kralj Vilijam Drugi, sin Vilijama Osvajača, koji je želeo da velikim građevinskim projektom impresionira podanike kada je tek došao na presto.

Kameni zidovi, oko dva metra debeli, ostali su gotovo netaknuti sve do danas, iako su tokom godina podignuti u visinu i prepravljani u toku restauracije.

Služila je i kao sala za bankete.

Iako je tako velika, u nekim prilikama su se u blizini koristile i druge, manje sale.

Jednu od njih, članovi kraljevske porodice često su koristili za obedovanje.

Od 12. veka, Vestminster je postao administrativni centar kraljevstva, a tu je smešten i trezor.

Sala se posle 1215. godine često koristila kao sudnica, jer su tada doneta pravila koja su nalagala postojanje određenog mesta gde bi sudije trebalo da sede.

Tu se odigralo suđenje Gaju Foksu za zaveru da digne Parlament u vazduh, kao i i suđenje kralju Čarlsu Prvom 1606. godine.

Izdvaja se i suđenje kralju Karlu Prvom 1649. godine - prvo javno suđenje jednom monarhu, koji je bio na vlasti u trenutku kada je osuđen na smrt.

Iako se kraljevima i ranije sudilo, a bili su i pogubljivani, slučaj Karla Prvog ostao je upamćen po tome što je vladar optužen za tiraniju i izdaju i osuđen u roku od samo nedelju dana.

Jedanaest godina kasnije, kada je monarhija ponovo uspostavljena pod Karlom Drugim, tela nekih od ključnih ljudi koji su naredili pogubljenje njegovog oca su ekshumirana i okačena na stubove jedne od kula.

Glava Olivera Kromvela je tu provela više od 20 godina.

U današnje vreme, ostaje u redovnoj upotrebi.

Mnogi posetioci parlamenta prolaze kroz nju nakon što prođu bezbednosne provere.

To je danas mesto parlamentarsne debate i obraćanja uglednih gostujućih političara poput francuskog predsednika Šarla de Gola 1960. godine, južnoafričkog lidera Nelsona Mandele 1996. godine, pape Benedikta 2010. i američkok predsednika Baraka Obame 2011. godine.

PA Media

Kovčeg monarha prvi put je izložen u Vestminsterskoj dvorani nakon smrti Edvarda Sedmog 1910. godine, a poslednji put uoči sahrane majke kraljice Elizabete Druge 2002. godine.

Iste godine, Elizabeta Druga se obratila poslanicima i kolegama povodom svog zlatnog jubileja.

Poslednji pozdrav u Vestminsterskoj dvorani nije rezervisan samo za članove kraljevske porodice - ista čast je ukazana bivšem premijeru Vinstonu Čerčilu nakon njegove smrti 1965. i žrtvama nesreće sa cepelinom R101 1930. godine.


Princ Filip i kraljica Elizabeta: Dan kada su se venčali


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: