Izvještaj je obuhvatio 50 evropskih vrsta

Konzervacija i priroda: Zaštita divljih životinja u Evropi pomaže u oporavku mnogih vrsta

Prstenasta foka ima neizvjesnu budućnost jer je njeno stanište za razmnožavanje drastično smanjeno zbog opadanja površine ledenog pokrivača, navodi se u izvještaju

7344 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Daniel Mirlea / Rewilding Europe
Foto: Daniel Mirlea / Rewilding Europe

Mnoge vrste divljih životinja u Evropi oporavljaju se zahvaljujući zaštiti i ponovnom naseljavanju (reintrodukciji), otkriva novi izveštaj.

Sivi vukovi i foke, evropski bizoni i dabrovi su vrste kod kojih je zabeležen značajan oporavak, uzevši u obzir broj i geografsku rasprostranjenost.

Izveštaj, koji je naručila grupa za očuvanje prirode Rewilding Europe, obuhvatio je 50 evropskih vrsta.

U njegovoj izradi su učestovali Zoološko društvo Londona, krovna organizacija za proučavanje ptica - BirdLife International i Evropski savet za popis ptica.

Izveštaj pod nazivom „Povratak divljih životinja u Evropi" za 2022, temelji se na ranijim istraživanjima sprovedenim 2013.

Uglavnom se odnosi na vrste koje su se oporavile u poslednjih 40 do 50 godina.

„Ovaj novi izveštaj ne samo da rasvetljava koje evropske vrste divljih životinja se uspešno vraćaju, već i zašto", kaže Frans Šepers, izvršni direktor organizacije Rewilding Europe.

„Učenjem iz ovih uspešnih priča možemo maksimizirati povratak divljih životinja svuda.

„Izveštaj takođe pokazuje da moramo naporno da radimo na mnogim frontovima, kako bi se oporavak nastavio i da bismo omogućili da više vrsta ima koristi od ovoga", dodao je.

Sebastian Bugariu/Rewilding Europe

Jedna od najuspešnijih priča tiče se sivih vukova, navodi se u izveštaju.

Nastanjivali su veći deo Evrope krajem 18. veka, a onda se njihov broj smanjivao kako se ljudska populacija povećavala.

Sivi vukovi sada ponovo naseljavaju mnoge regione u Evropi, gde se broj povećao za skoro 1.800 odsto u periodu između 1965. i 2016, navodi se u izveštaju.

Neke skandinavske zemlje su čak dozvolile odstrel vukova u poljoprivrednim regionima kako bi zaštitile stoku.

Ptice poput belolike guske, beloglavih supova, velike bele čaplje i dalmatinskih pelikana takođe se uspešno oporavljaju.

Zasluge za ova poboljšanja Rewilding Europe pripisuje pravnoj zaštiti ostarenoj kroz direktive Evropske unije o pticama i staništima i promenama u politici i korišćenju zemljišta.

Nisu populacije svih uzorkovanih vrsta u porastu.

Prstenasta foka ima neizvesnu budućnost jer je njeno stanište za razmnožavanje drastično smanjeno zbog opadanja površine ledenog pokrivača, navodi se u izveštaju.

Glavna autorka izveštaja, Sofi Ledžer sa Instituta za zoologiju Zoološkog društva Londona, rekla je da rezultati daju nadu.

„Ovaj izveštaj pruža razlog za optimizam i pokazuje da se divlje životinje mogu oporaviti ako im se pruži šansa", zaključuje ona.


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk