smijenio ga sa mjesta komandanta kopnenih snaga vojske

Predsjednik Ugande se izvinjava zbog tvitova sina koji je zaprijetio da će napasti Keniju

Dugo se pretpostavlja da Museveni priprema 48-godišnjaka da ga naslijedi kada se povuče sa mesta predsjednika Ugande. General Kajnerugaba sve više ulazi u političku arenu, a njegovi kritičari kažu da je to kršenje vojnog kodeksa

13953 pregleda 1 komentar(a)
Foto: AFP
Foto: AFP

Predsednik Ugande Joveri Museveni zatražio je od Kenijaca „oproštaj" pošto je njegov sin - visoki vojni oficir - tvitovao o invaziji na njihovu zemlju.

Njegovo izvinjenje usledilo je dan pošto je smenio sina Muhozija Kajnerugabu sa mesta komandanta kopnenih snaga vojske.

Ali Museveni ga je unapredio u čin generala i zadržao ga za savetnika.

Dugo se pretpostavlja da Museveni priprema 48-godišnjaka da ga nasledi kada se povuče sa mesta predsednika Ugande.

General Kajnerugaba sve više ulazi u političku arenu, a njegovi kritičari kažu da je to kršenje vojnog kodeksa.

U ponedeljak je objavio seriju tvitova, neke ozbiljne, a druge u šaljivom tonu, o Keniji.

Napisao je da je razgovarao sa bivšim predsednikom Kenije Uhuruom Kenijatom i izrazio žaljenje što je podneo ostavku u avgustu.

„Moj jedini problem sa mojim voljenim starijim bratom je što se nije kandidovao za treći mandat. Lako bismo pobedili!", poručio je general Kajnerugaba koji na Tviteru ima više od 600.000 pratilaca.

U potonjem tvitu je napisao: „Nama, mojoj vojsci i meni, ne bi trebalo više od dve nedelje da zauzmemo [prestonicu Kenije] Najrobi.

To je izazvalo pometnju na Tviteru, a mnogi su optužili generala Kajnerugabu da je „nepromišljen" i da ugrožava odnose susednih država.

Potom je pozvao Kenijce da se „opuste".

„Nikada ne bih udario na kenijsku vojsku jer mi je otac rekao da to nikada ne pokušavam! Zato naši ljudi u Keniji treba da se opuste!", tvitovao je general Kajnerugaba.

Kenijske vlasti nisu komentarisale, a Ministarstvo spoljnih poslova Ugande objavilo je saopštenje u kojem se navodi da Uganda ceni „snažne bilateralne odnose" sa „bratskim susedom".

U pokušaju da ublaži štetu, Museveni je rekao da je razgovarao sa predsednikom Kenije Vilijamom Rutom i preneo mu da mu je „veoma žao" zbog tvitova njegovog sina.

„Molim našu kenijsku braću i sestre da nam oproste zbog tvitova generala Muhozija, bivšeg komandanta kopnenih snaga Ugande, u vezi sa izbornim pitanjima u toj velikoj zemlji.

„Nije ispravno da državni službenici, bilo da su civilni ili vojni, komentarišu ili se mešaju na bilo koji način u unutrašnje stvari bratskih zemalja", rekao je Museveni.

Dodao je da je, uprkos tome što je pogrešio, sina unapredio u čin generala jer može da uradi „mnogo pozitivnih stvari".

„General Muhozi je strastveni zagovornik panafricizma", rekao je Museveni.

Njegov sin je poznat po kontroverznim tvitovima, kao što je izražavanje podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu i pobunjenicima u Tigraju koji se bore protiv etiopske vlade.

Tvitovao je i da će dati 100 goveda, kao jasnu aluziju na kupovinu mlade, budućoj italijanskoj premijerki sa krajnje desnice Đorđi Meloni jer je „neustrašiva i pravična".

„Znam da Evropljani devojkama koje vole poklanjaju cveće. Nikad to nisam razumeo. U našoj kulturi devojci koju voliš daš kravu", dodao je on.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog tema za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk