Harvi Vajnstin ponovo na sudu, odgovara po 11 tačaka optužnice

Tužioci ga sada terete za napade i silovanje žena u hotelima na Beverli Hilsu i Los Anđelesu od 2004. do 2013. godine, što je on negirao

8400 pregleda 2 komentar(a)
Harvi Vajnstin, Foto: PA Media
Harvi Vajnstin, Foto: PA Media

Čuveni filmski producent Harvi Vajnstin ponovo je pred sudom gde se suočava sa još 11 optužbi za zlostavljanje.

Ovaj 70-godišnjak trenutno služi 23 godine zatvora u Njujorku, posle ranijih osuđujućih presuda za seksualne napade, među kojima i silovanje.

Tužioci ga sada terete za napade i silovanje žena u hotelima na Beverli Hilsu i Los Anđelesu od 2004. do 2013. godine, što je on negirao.

Letos je iz zatvora u Njujorku prebačen u Los Anđeles, gde se suočava sa novih 11 optužbi za napade, silovanje i prisilni oralni seks.

Većina optužbi se odnosi se na period od 2004. do 2013.

Producent filmova Zaljubljeni Šekspir (Shakespeare in Love) i Petparačke priče (Pulp Fiction), za koje je nagrađen Oskarom, tvrdi da su njegovi seksualni susreti bili sporazumni.

Njegov advokat je novinarima rekao da najnovije optužbe „datiraju od pre mnogo godina" i da se ne mogu „potkrepiti bilo kakvim forenzičkim dokazima" ili da postoje „verodostojni svedoci".

Ako bude osuđen, bivši režiser bi mogao da se suoči sa 140 dodatnih godina iza rešetaka.

Desetine optužbi

Prve optužbe na račun holivudskog filmskog producenta izrečene su pre tačno pet godina, u oktobru 2017, i označile su početak pokreta #MeToo.

Desetine žena (oko 90), od poznatih glumica do hotelskih sobarica, ispričale su tokom sudskih procesa kako ih je on seksualno uznemiravao, pa čak i zlostavljao.

Među onima koji su najavili Vajnstina bile su filmske zvezde kao što su Uma Turman, Anđelina Džoli, Selma Hajek i Gvinet Paltrou, zvezda filma Zaljubljeni Šekspir.

Najstarija dela ​​koje su prijavile žrtve datiraju iz 1970-ih i 1980-ih godina, ali većina njih ne može biti procesuirana zbog zastarelosti.

U februaru 2020. godoine, porota u sudu u Njujorku proglasila je Vajnstina krivim po dve novije tačke optužnice, a u martu te godine osuđen je na 23 godine zatvora.

Ubrzo posle toga, tužilaštvo u Los Anđelesu pokrenulo je postupak prebacivanja Vajnstina u Kaliforniju, gde je već bio optužen za niz seksualnih napada.

Vanstinova imperija

Getty Images

Harvi Vajnstin je jedan je od najpoznatijih filmskih producenata u Holivudu, a seksualni skandali u vezi sa njim su najveći u istoriji američke filmske industrije.

Učestvovao je u stvaranju mnogih najpoznatijih i najuspešnijih filmova 1990-ih i 2000-ih, prvo kao čelnik studija Miramaks, a od 2005. godine u bazi novoosnovane Vajnstin kompanije.

„Ulični psi" (Reservoir Dogs), Okrutna igra (Cruel Game), Pijano, Mali Buda (Little Buddha), Petparačke priče (Pulp Fiction), Inglourious Basterds, Kraljev govor, (The King's Speech), Đangova osveta (Django Unchained), Čitač (The Reader), Good Will Hunting i mnogi drugi - svi ovi filmovi prikupili mnogo nominacija i nagrada: Oskar, Zlatni globusa, Zlatne palme na Kanskog festivalu i nagrada Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost.

Procenjuje se da su Vajnstinovi filmovi ukupno dobili više od 300 nominacija za Oskara.

Harvi Vajnstin je bio i veliki donator Demokratske partije SAD.

Posebno je izdvojio veliki iznos za predizbornu kampanju Hilari Klinton 2016.

Nakon što je izbio skandal, Hirali Klinton je rekla da će sav ovaj novac dati u dobrotvorne svrhe.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: