Ruski jastrebovi likuju: Neselektivna raketna paljba širom Ukrajine - osveta za napad na Krimski most

Prokremljovski zvaničnici i TV voditelji koji su prije samo nekoliko dana bili depresivni i potišteni sada navijaju za ovakve napade na susjednu zemlju, likuju i čak plešu na objavama na društvenim mrežama dok Ukrajina tuguje za mrtvima i traži preživjele u ruševinama višestrukih napada

22548 pregleda 12 komentar(a)
General Sergej Surovikin (desno) imenovan je za glavnokomandujućeg ruskim snagama u Ukrajini, Foto: AFP
General Sergej Surovikin (desno) imenovan je za glavnokomandujućeg ruskim snagama u Ukrajini, Foto: AFP

Neselektivna raketna paljbe širom Ukrajine u ponedeljak, 10. oktobra, bila je brutalna osveta Rusije za napad na Krimski most.

Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je to odgovorom na „teroristički akt" za koji je okrivio Ukrajinu.

Ali to je bila i Putinova poruka jastrebovima u njegovom sopstvenom taboru koji su postajali sve nemirniji zbog ruskih gubitaka u ratu i sve glasniji u pozivima na odlučniju akciju.

Prokremljovski zvaničnici i TV voditelji koji su pre samo nekoliko dana bili depresivni i potišteni sada navijaju za ovakve napade na susednu zemlju, likuju i čak plešu na objavama na društvenim mrežama dok Ukrajina tuguje za mrtvima i traži preživele u ruševinama višestrukih napada.

Baraž raketa bio je prvi radni dan generala Sergeja Surovikina.

Odluka Putina prošlog vikenda da ga imenuje za glavnokomandujućeg ruskim snagama u Ukrajini, bila je poslastica tvrdolinijašima u Moskvi.

Generalova biografija uključuje neselektivno rusko bombardovanje Sirije i smrt prodemokratskih demonstranata u Moskvi 1991. tokom pokušaja državnog udara, pa je već opisan kao nemilosrdan.

Ruski udari na Ukrajinu 10. oktobra bili su u skladu sa njegovom reputacijom.

EPA

Eksplozija na Krimskom mostu u subotu dovela je do vrhunca rusku užasnutost zbog toka rata.

Simbol ruskog polaganja prava na Ukrajinu - nelegalna aneksija poluostrva Krima 2014. godine - zapalio se i najglasniji u ovom ratu, tvrdolinijaši, tražili su odmazdu.

Oni su već neko vreme pozivali na napade na civilnu infrastrukturu: da se ukrajinski narod smrzava ove zime i tako izdejstvovati njegovu pokornost, ako njihovi vojnici ne mogu da budu potučeni na bojnom polju.

„Kada ćemo zapravo početi da se borimo?", propagandista Vladimir Solovjov je zahtevao odgovor, tvrdeći da je za Rusiju bolje da je se plaše nego da joj se smeju.


Pogledajte video:


Dakle, danas slave lojalni Kremlju.

Čečenski lider Ramzan Kadirov, koji je nedeljama žestoko kritikovao rusko ministarstvo odbrane, rekao je da je „stopostotno srećan".

Urednica televizijskog kanala Raša tudej Margarita Simonjan definisala je napad na most kao „crvenu liniju" pre nego što je cvrkutala da je „mali ruski odgovor stigao".

Anton Krasovsky

Jedan od iskusnijih novinara, Anton Krasovski, objavio je snimak sebe sa kačketom sa proratnim simbolom - slovom Z - i nečim što je liči na pidžamu ruskih vojnika, kako pleše i ceri se u kameru.

Na početku snimka, podiže pesnicu i para vazduh, očigledno u znak pobede.

Ali ovi napadi „šoka i strahopoštovanja", u kojima su ubijani civili, uništavane zgrade, parkove i igrališta, došli su iz pozicije ruske slabosti: njene trupe su gubile na terenu.

Činilo se da je Putin odugovlačio kada je to počelo, možda u nadi da će izdržati na bojnom polju do zime kada bi zapadni saveznici Ukrajine mogli da smanje podršku, ali je bio pod sve većim političkim pritiskom kod kuće.

Rusija bi tada mogla da izvrši pritisak za razgovore: zamrznuti konflikt.

Ali ukrajinska vojska je nastavila napredak, njen moral i dalje jak, čak i nakon što je Rusija nezakonito anektirala četiri dela ukrajinske zemlje.

Frustracija ruskih tvrdolinijaša izbila je na videlo.

Njihova kritika je pažljivo usmerena na vojsku, a ne na predsednika Putina.

Ali ovo je njegov rat: on ga je pokrenuo i on je vrhovni glavnokomandujući Rusije.

Zbog toga je Grigorij Judin, iz Moskovske škole društvenih i ekonomskih nauka, opisao masovno granatiranje u ponedeljak kao „čin očaja", čiji je cilj uglavnom bio rešavanje Putinovih unutrašnjih problema.

Ruski predsednik je prihvatio ideju jastrebova da morate „nasmrt da preplašite protivnika" kako bi se on predao, napisao je Judin na Tviteru.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, nekada viđen kao liberal, upozorio je da su ovi udari samo „prva epizoda", a da ih još sledi.

I sam Vladimir Putin rekao je da će Rusija odgovoriti „na veoma oštar način" ako se ono što je nazvao „terorističkim aktima", poput napada na most, nastavi.

Takve poruke bi mogle da ukažu na mračni, novi zaokret u ratu, sa sve nasumičnijim i razornim napadima.

„Mislim da je rusko rukovodstvo spremno za rat do iscrpljivanja", rekao je ruski spoljnopolitički analitičar Andrej Kortunov za BBC.

„Oni bi želeli da slome volju ukrajinskog naroda i vojske koja podrazumeva teške udare na ključnu infrastrukturu.

Pa ipak, Ukrajina nije pokazala znake popuštanja u više od sedam meseci invazije koja je već donela užase poput opsade Marijupolja i mučenja i pogubljenja na mestima kao što su Buča i Izjum.

„Ova teorija je pogrešna u ukrajinskom slučaju", napisao je Grigorij Judin.

„Ali to je nešto što jastrebovi tek treba da nauče."

EPA
EPA

Pol Adams, BBC

Dan ranije, slavilo se i u Ukrajini.

Snimci oštećenog Krimskog mosta su se munjevito proširili društvenim mrežama; mnogi su odmah to uporedili sa potapanjem ruskog ratnog broda Moskva u aprilu.

„Navođena raketna krstarica Moskva i Kerčki most - dva ozloglašena simbola ruske moći na ukrajinskom Krimu - pali su", objavilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane na Tviteru.

„Rusi, šta je sledeće?", dodali su.

Ukrajinci su na društvenim mrežama štancovali memove kako bi proslavili eksploziju na Krimskom mostu.

Druga po veličini ukrajinska banka, Monobank, saopštila je da je već uradila novi dizajn debitne kartice sa srušenim mostom.

Aleksej Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost, nije jedini koji je primetio da se napad dogodio samo dan posle 70. rođendana Vladimira Putina, tvitujući video snimak oštećenog mosta, uz čuveno izvođenje pesme Merilin Monro Srećan rođendan, gospodine predsedniče iz 1962. godine.

Osećaj uzbuđenja je opipljiv.

Posle nekoliko nedelja uglavnom dobrih vesti sa bojišta, gde ukrajinske snage nastavljaju da vraćaju teritoriju koju je Rusija zauzela još u februaru i martu, pogled na osakaćeni, zapaljeni most predstavlja ogroman dodatni podsticaj moralu.


Pogledajte video: Eksplozija na mostu na Krimu


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: