Misteriozni demonstrant u Pekingu, dobija pohvale na društvenim mrežama

Dok državni mediji ne izvještavaju o protestu, fotografije i snimci protesta kruže internetom, što je dovelo do brzog reagovanja državnih cenzora na platformama društvenih mreža i aplikaciji ViČet koju koristi većina Kineza

6056 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U Pekingu je održan redak protest zbog politike kineskog predsednika Sija Đinpinga, koji je izazvao onlajn potragu za identitetom misterioznog demonstranta, kao i pohvale njegovoj akciji.

Na mostu Sitong u Pekingu, demonstrant je u četvrtak postavio dva velika transparenta, pozivajući na prekid kineske oštre politike „nulte novida" i svrgavanje sa vlasti Sija Đinpinga, koji će na predstojećem Kongresu Komunističke partije, vrlo verovatno, dobiti i treći mandat da vodi državu i dodatno učvrstiti vlast.

Dok državni mediji ne izveštavaju o protestu, fotografije i snimci protesta kruže internetom, što je dovelo do brzog reagovanja državnih cenzora na platformama društvenih mreža i aplikaciji ViČet koju koristi većina Kineza.

Na snimcima se vidi kako demonstrant pali nešto što liči na automobilske gume i čuje se kako uzvikuje parole protiv vlasti preko megafona.

Navodno je taj muškarac priveden.

Na slikama incidenta vidi se da su policajci okružili muškarac, koji je nosio žuti šlem i narandžastu odeću nalik onoj koju imaju radnici.

BBC je zatražio komentar od lokalne policije.

Mnogi su hvalili akciju usamljenog demonstranta, nazivajući ga „herojem" i „novim tenkom" - što se odnosi na nepoznatog Kineza koji je stajao ispred tenkova tokom protesta na Tjenanmenu 1989.

Uoči Kongresa Komunističke partije, u prestonici raste frustracija stanovnika zbog strogih mera bezbednosti i kovid ograničenja.

Vlasti su pooštrile pristup gradu, blokirajući mnoge putnike i isporuke.

Drugima je ograničeno kretanje ili su bili primorani da odu u karantin.

Mnogi su na društvenim mrežama pokušali da uđu u trag demonstrantu, a pretpostavlja se da je reč o kineskom istraživaču i fizičaru koji potiče iz sela u severnoj provinciji Heilonđijang.

BBC je preko seoskih predstavnika utvrdio da je tamo živeo čovek sa tim imenom.

On je objavio nešto što je ličilo na manifest na popularnom istraživačkom sajtu ResearchGate.

Objava je kasnije uklonjena, iako su drugi od tada podelili kopije.

U dokumentu na 23 stranice pozvao je na štrajk i činove građanske neposlušnosti, kao što je demoliranje lokacija testiranje na kovid.

Poručio je i da treba sprečiti „diktatora Sija Đinpinga da nezakonito ostane na funkciji, kako bi Kina mogla da krene putem demokratije i slobode".

Neki Kinezi su na dva naloga na Tviteru, za koja veruju da su njegova, postavljali njegove slike, tvrdeći da je reč upravo o tom demonstrantu i pisali mu poruke zahvalnosti.

„Ti si heroj i imaš moje poštovanje", napisao je jedan korisnik, dok je drugi naveo:

„Pozdrav narodnom heroju! Nadam se da ćeš biti bezbedan".

Na kineskoj društvenoj mreži Veibo brzo su skinute fotografije i snimci protesta.

Iako kineski mediji nisu izvestili o incidentu, čini se da ga je bivši urednik Global Tajmsa Hu Ksiđin komentarisao u četvrtak uveče, tvitujući da „ogromna većina" Kineza podržava vladavinu Komunističke partije i da se „nadaju stabilnosti i suprotstavljaju se preokretu".

Pojedini Kinezi su prijavili da su njihovi nalozi na platformama društvenih mreža ili na ViČetu - najvećoj kineskoj aplikaciji za razmenu poruka - privremeno zabranjeni pošto su delili fotografije protesta ili postavljali poruke koje aludiraju na protest.

BBC se obratio Tensentu, koja je vlasnik ViČeta, za potvrdu.

Ovakvi protesti i javno kritikovanje vlasti retki su u Kini, iako je kineska oštra politika „nulte kovida" podstakla nezadovoljstvo mnogih.

Pre četiri godine, žena je pocepala poster sa likom kineskog predsednika, rekavši da se protivi njegovoj „tiraniji", a kasnije je prebačena u psihijatrijsku bolnicu.


Pogledajte video o Komunističkoj partiji Kine


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: