Nepoznata sudbina iranske penjačice koja se takmičila bez hidžaba

Porodica i prijatelji Elnaz Rekabi izgubili su kontakt sa njom u ponedjeljak, pošto im je rekla da je imala susret sa jednim iranskim zvaničnikom

7558 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Raste zabrinutost za bezbednost iranske sportkistkinje koja se u Južnoj Koreji takmičila bez hidžaba, prkoseći strogim iranskim pravilima.

Elnaz Rekabi se takmičila sa otkrivenom kosom na Azijskom prvenstvu u sportskom penjanju u Seulu, a njen čin su slavili Iranci koji protestuju protiv ovih pravila oblačenja.

Porodica i prijatelji Elnaz Rekabi izgubili su kontakt sa njom u ponedeljak, pošto im je rekla da je imala susret sa jednim iranskim zvaničnikom.

Iranska ambasada je u utorak saopštila da se sportistkinja vratila u Teheran.

„Elnaz Rekabi otišla je iz Seula u Iran u utorak ujutru, pošto je završeno takmičenje u penjanju na stenama Azijskog prvenstva", navodi se u saopštenju.

„Ambasada Islamske Republike Iran u Južnoj Koreji oštro demantuje sve lažne vesti, laži i netačne informacije o Elnaz Rekabi."

Novinarka Rana Rahimpur iz persijskog servisa BBC-ja kaže da postoji zabrinutost da će Rekabi biti direktno odvedena u zatvor po povratku u Iran.

Žene u ovoj zemlji su dužne da pokrivaju kosu hidžabom, a ruke i noge širokom odećom.

Sportistkinje takođe moraju da se pridržavaju ovih pravila oblačenja kada zvanično predstavljaju Iran na takmičenjima u inostranstvu.

Pre dve godine, Iranka koja radi kao šahovski sudija rekla je da je dobijala pretnje smrću nakon što je kružila fotografija na kojoj je izgledala kao da nema hidžab, na Svetskom prvenstvu u šahu za žene u Šangaju.

Šohre Bajat je insistirala da je u to vreme nosila olabavljenu maramu preko kose, ali je zatim pobegla u Veliku Britaniju i zatražila azil, pošto je dobila upozorenje da postoji rizik da će je uhapsiti ako se vrati u Iran.

Prošle nedelje, Bajat je pozvala međunarodnu zajednicu da reaguje zbog nasilnog odgovora iranskih vlasti na demonstracije širom zemlje protiv zakona o obaveznom nošenju hidžaba i klerikalnog establišmenta.

AFP

Proteste je pokrenula smrt Mahse Amini, 22-godišnje žene koju je uhapsila policija za moral u Teheranu 13. septembra jer je navodno nosila previše olabavljenu maramu.

Policija je demantovala tvrdnje da je Amini pretučena pendrekom po glavi i saopštila da je doživela srčani udar.

Više od 40 organizacija za ljudska prava pozvalo je u ponedeljak Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava da održi specijalnu sednicu i osudi, kako su nazvali, iransku „mobilizaciju njihove dobro izbrušene represivne mašinerije za nemilosrdno suzbijanje" protesta.

Ove grupe su saopštile da prikupljeni dokazi ukazuju na mučan obrazac koji pokazuje da su snage bezbednosti pucale bojevom municijom na demonstrante i slučajne prolaznike.

Organizacija Iran Hjuman Rajts sa sedištem u Norveškoj saopštila je da su snage bezbednosti ubile 215 ljudi, među kojima i 27 dece.

Vlasti su negirale da su ubijale mirne demonstrante i umesto toga okrivile „izgrednike" sa podrškom iz inostranstva.


Možda će vas zanimati i ovaj video:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: