Berluskoni priznao da mu je Putin slao "ljupka pisma" i votku, otkriveno u snimku

Bivši italijanski premijer u tri mandata, koji je zbog "bunga-bunga" seksualnih žurki i prisnosti sa Kremljom poznat kao kontroverzan, na snimku se obratio poslanicima u italijanskom parlamentu koji dolaze iz njegove stranke

16086 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Silvio Berluskoni, čija će partija biti deo nove koalicione vlade u Italiji, na udaru je kritika pošto se hvalio da je obnovio prijateljski odnos sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Putin mu je slao „ljupka pisma" i nazvao ga je „prvim među njegovih pet najboljih prijatelja", tvrdi Berluskoni u tonskom snimku, koji je objavila agencija Lapres.

Bivši italijanski premijer u tri mandata, koji je zbog „bunga-bunga" seksualnih žurki i prisnosti sa Kremljom poznat kao kontroverzan, na snimku se obratio poslanicima u italijanskom parlamentu koji dolaze iz njegove stranke.

Povodom Berluskonijevog rođendana ruski predsednik poslao mu je dvadeset flaša votke uz „veoma lepo pismo".

„Uzvratio sam flašama Lambruska i jednako slatkom porukom", objasnio je italijanski političar, dodavši da je „možda i previše obnovio odnose sa Vladimirom Putinom, pomalo previše".

„Ruski ministri su rekli u mnogo navrata da smo u ratu sa njima pošto šaljemo oružje i novac Ukrajini.

„Ne mogu da kažem lično mišljenje o tome, jer ako dospe u medije, biće katastrofa", dodao je Berluskoni.

Njegova partija Napred Italija obrazložila je ove zapaljive komentare tako što je tvrdila da je reč o prethodnim kontaktima sa Moskvom i da je Berluskonijev stav o Rusiji „u skladu sa Evropom i Amerikom".

Ova afera zadaje novu glavobolju Đorđi Meloni, koja se priprema da formira desničarsku vladu, a tu će mesto naći i partija Napred Italija.

Meloni je izbore dobila iznoseći krajnje desničarske i društveno konzervativne stavove, ali od tada uverava zapadne saveznike Italije i ponavlja da želi da zemlja ostane u NATO i da će nastaviti da doprema oružje Ukrajini.

Ali, deo njene koalicije su Silvio Berluskoni i Mateo Salvini, dva političara koji su poznati kao putinofili.

Ukrajina je 2015. uvela Berluskoniju trogodišnju zabranu ulaska u tu zemlju zbog njegove zajedničke posete Krimu sa Putinom, a Rusija je godinu dana ranije nezakonito anektirala taj deo Ukrajine.

Iskusni političar jednom je Putinu poklonio i posteljinu sa njihovom zajedničkom slikom.

Tokom kampanje, Berluskoni je tvrdio i da ruski predsednik samo želi da zameni ukrajinskog kolegu Vladimira Zelenskog nekim „pristojnim".

Njegov novi ispad dogodio se posle nekoliko nesuglasica sa Meloni.

Prema izveštajima, ona osujećuje njegove planove da bude ministar, dok Berluskoni odbija da podrži predlog buduće premijerke za predsednika višeg doma nacionalne skupštine.

Pojavila se i fotografija poruke, u kojoj je naziva „tvrdoglavom, oholom, arogantnom i uvredljivom".

Meloni je ubrzo zatim uzvratila:

„Berluskoni je zaboravio jednu stvar: ja nisam potkupljiva".

Tenzija se povećala kada je iskusni političar tražio da jedan od ljudi sa njegove liste postane ministar pravde, bez obzira na to što se o tome nije dogovorio sa Meloni.

„Berluskoni je kao škorpion na žabi: ubada čak iako zna da će umreti", rekla je navodno ona, prenosi list Korijere dela Sera.

Borba za moć dosad ide u korist Meloni - brzo je preuzela desnicu, kojom je ranije dominirao 86-godišnji Berluskoni.

Berluskoni je zaslužan za njen prvi veliki proboj - u njegovoj vladi formiranoj 2008. Meloni je postala najmlađa italijanska ministarka u istoriji sa 31 godinom.

Tri godine kasnije smenjen je sa mesta premijera, a moć mu je opala zbog problema sa zakonom.

Meloni se sprema da postane premijerka u 45. godini, a pobeda njene generacije deluje potpuno.

Ali, napetost između nje i Berluskonija pokazuje da taj rat još nije završen.

Deluje da njihovi protivnici u tome uživaju.

Berluskoni još samo može da bombarduje sedište partije Đorđe Meloni, kako bi upropastio formiranje nove vlade, rekao je Karlo Kalenda, italijanski političar iz centra političkog spektra.

Ali, politička drama ne sluti na dobro.

Evropska unija strepi zbog toga što Italija ima prvog krajnje desničarskog lidera posle Drugog svetskog rata, a zbog toga su sve veći i strahovi oko spoljnopolitičkog pravca kojim će se zemlja kretati.

A za iscrpljene Italijane, gotovo svakodnevna previranja na vrhu mnogo su daleko od stabilnosti za kojom vape.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: