Glumica Džudi Denč optužuje Netfliks za senzacionalizam

Netfliks je ranije saopštio da je "serija zasnovana na istorijskim događajima"

7450 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Proslavljena britanska glumica Džudi Denč pridružila se nekadašnjem premijeru ser Džonu Mejdžoru u izražavanju zabrinutosti zbog načina na koji su odrešeni događaji prikazani u seriji Kruna (The Crown).

Ona kaže da bi u špici serije trebalo da bude istaknuto obaveštenje kako bi se gledaocima jasno pokazalo da serija nije nužno istinita.

Glumica je rekla da „izgleda da je Netfliks spreman da zamagli granice između istorijske tačnosti i pukog senzacionalizma".

Dodala je da postoji rizik da „značajan broj gledalaca" shvati događaje prikazane u seriji kao istorijsku istinu.

Netfliks je ranije saopštio da je „serija zasnovana na istorijskim događajima".

Komentari dobitnice Oskara, objavljeni u Tajmsu, usledili su posle zabrinutost bivšeg premijera Džona Mejdžora u vezi sa sadržajem pete sezone serije Kruna, koja će prikazati kraljevsku porodicu 1990-ih.

Mejdžor je rekao da je scena za koju se kaže da uključuje njegov razgovor sa tadašnjim princom Čarlsom o abdiciranju kraljice, „prepuna zlonamernih gluposti".

Netflix

„Ser Džon Mejdžor nije usamljen u zabrinutosti da će najnovija serija Krune predstaviti netačan i štetan prikaz istorije", napisala je Džudi Denč u pismu objavljenom u Tajmsu.

„Što se serija više približava današnjem vremenu, to se čini slobodnijom da zamagli granice između istorijske tačnosti i pukog senzacionalizma.

„Iako će mnogi prepoznati Krunu po briljantnom, ali izmišljenom prikazu događaja, bojim se da bi značajan broj gledalaca, posebno u inostranstvu, njenu verziju istorije mogao da shvati kao potpuno istinitu".

Okrutno nepravedno

Prema onome što se očekuje u petoj sezoni serije, ona smatra da će biti „okrutno nepravedni prema pojedincima i štetni za instituciju koju predstavljaju", posebno što će biti objavljena brzo posle smrti kraljice Elizabete Druge.

„Ja sam apsolutno za umetničku slobodu, ali ona ne može da prođe bez postavljanja pitanja.

„Uprkos tome što su ove nedelje javno izjavili da je Kruna oduvek bila 'izmišljena drama', kreatori su se odupirali svim pozivima da na početku svake epizode ​​stave obaveštenje o odricanju odgovornosti, odnosno da ne dovode gledaoce u zabludu.

„Došlo je vreme da se Netfliks preispita - zarad kraljevske porodice i nacije koji ožalošćeni, kao znak poštovanja prema suverenu koji je tako predano služio sopstvenom narodu 70 godina, i da sačuva reputaciju u očima njenih britanskih pretplatnika", napisala je Džudi Denč.

Ona je ranije igrala kraljicu Viktoriju u istorijskoj drami Viktorija i Abdul (Victoria&Abdul) iz 2017. i Gospođa Braun (Mrs Brown) iz 1997.

Glumica je bliska kralju Čarlsu Trećem i Kamili, kraljici supruzi.

Džudi Denč je 2020. gostovala u programu radija BBC u emisiji koju je uređivala Kamila, a ranije su snimljene i tokom posete ostrvu Vajt.

Getty Images

U predstojećoj seriji raskošne kraljevske drame, Dominik Vest će glumiti Čarlsa, Elizabet Debicki će biti u ulozi Dajane, a kraljicu Zlizabetu glumiće Imelda Stonton.

Portparolka Netfliksa je ranije rekla: „Kruna je uvek bila predstavljena kao drama zasnovana na istorijskim događajima".

„Peta sezona serije je izmišljena drama, sa idejama šta se moglo događati iza zatvorenih vrata tokom značajne decenije za kraljevsku porodicu - ono što su novinari, biografi i istoričari već pažljivo ispitali i dobro dokumentovali".

Kreator programa, Piter Morgan, takođe je branio predstojeću seriju u intervjuu za američki Entertejment vikli, objavljenom ove nedelje.

„Mislim da svi moramo da prihvatimo da su 1990-te bile teško vreme za kraljevsku porodicu, a kralj Čarls će gotovo sigurno imati bolna sećanja na taj period.

„Ali to ne znači da će, ako pogledamo unazad, istorija biti neprijatna prema njemu, ili monarhiji. Serija sigurno nije", rekao je on.

Polemika o objavljivanju obaveštenja na početku serije se često vodi.

Kada je poslednja serija objavljena 2020, tadašnji sekretar za kulturu Oliver Dauden rekao je da mlađi gledaoci „mogu da pomešaju fikciju sa činjenicama".

Emitovanje pete sezone serije Kruna počinje 9. novembra.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: