Kako su ruski vojnici i oficiri godinama krali donji veš, cokule i pancire iz vojnih skladišta

Mobilizovani Rusi prinuđeni su da sami sebi kupe skoro sve - od gaća i obuće do pancirnih prsluka i termalnih kamera

2311 pregleda 4 komentar(a)
Foto: AFP
Foto: AFP

„Nije mi jasno gde se denulo pola miliona kompleta opreme, koja je bila uskladištena na punktovima prijema u rezervni sastav", izjavio je Andrej Guruljov, general-pukovnik rezervnih jedinica i poslanik Dume.

Delimični odgovor na njegovo pitanje novinari BBC-ja ruskog servisa pronašli su analizirajući presude ruskih sudova - dok je Vladimir Putin pripremao invaziju na Ukrajinu, ruski vojnici su godinama pljačkali sopstvena skladišta, ponekad u takvom obimu, da su stvari morali da odvoze kamionima.

Sredinom jula, dok je ruska vojska zajedno sa privatnom vojnom kompanijom Vagner, koja angažuje plaćenike, napadala termoelektranu u Ugljegorsku u Luganskoj oblasti, na drugom kraju Evroazije, na ostrvu Iturup održavalo se zasedanje Kurilskog garnizonskog vojnog suda.

Načelniku skladišne službe lokalne vojne jedinice Dmitriju Gorinu sudilo se za zloupotrebu službenog položaja.

U jesen 2021, Gorin je izdavao lažne fakture.

Na taj način, dvojica vojnika na papiru su došli u posed stvari, koje im zapravo niko nije dao.

Jedan je navodno dobio 100 rančeva, tri fantomke, četiri letnje kape i dva kompleta odela koja štite od vetra i vlage.

Drugi - čak 35 majica, 50 pakovanja papirnih maramica, 50 pari zimskih i letnjih čarapa i jedan par letnje obuće.

Kako bi cela stvar delovala uverljivije, Gorin je izdao lažne fakture na imena vojnika koji nisu više bili u službi, ali je prevara ipak otkrivena.

Na sudu je načelnik skladišne službe objasnio da su stvari prispele u skladište u lošem stanju usled neadekvatnih uslova čuvanja.

Navodno se bojao da je zvanično otpiše, jer bi onda došlo do provere zašto su kod njega tako loši uslovi čuvanja, i zato je odlučio da jednostavno falsifikuje fakture.

Presuda je bila blaga - novčana kazna u iznosu od 25.000 rubalja (oko 410 evra).

Međutim, bivši načelnik skladišne službe inženjerske jedinice u gradu Murom, u Vladimirskoj oblasti, stariji poručnik Iljgiz Ahmetov, nije imao toliko sreće.

Kada je Rusija krajem 2021 godine iznela svoj ultimatum NATO-u, njega su osudili na uslovnu zatvorsku kaznu od 2 godine zato što je vojnu opremu odvozio kamionima.

U proleće 2018, Ahmetov je u skladište dovezao kamion marke Ural i natovario u njega 209 pari letnjih cokula.

Obuća je poslata njegovom poznaniku u Nižnjegorodsku oblast - navodno kako bi vratio dug.

Izgleda da se Ahmetovu to dopalo, pa je sledeći put natovario još 100 pari.

Kako bi prikrio nestanak obuće iz skladišta, Ahmetov je falsifikovao dokument o rashodu dvesta pari obuće, uz obrazloženje da su ih vojnici toliko oštetili da više nisu bile za korišćenje.

Ove dve presude su samo poslednji primeri toga kako je rusko vojno osoblje godinama kralo uniforme, obuću i druge stvari iz sopstvenih zaliha.

Tokom poslednjih 8 godina (tu brojku je ruska propaganda koristila kroz krilazicu „Gde ste bili osam godina?") garnizonski vojni sudovi su doneli najmanje 558 osuda za nestanak imovine iz skladišta, izračunao je BBC koristeći automatizovani državni servis „Pravosuđe".

Taj problem bi ostao na periferiji društvenog interesovanja da Rusija nije započela rat sa Ukrajinom, a potom i mobilizaciju.

Upravo je mobilizacija pokazala da ruska vojska nije u stanju ni da opremi vojnike.

Rodbina mobilizovanih vojnika kupuje im čizme, fantomke, čarape, rančeve, uniforme, kao i pancire, prvu pomoć i opremu za noćno osmatranje.

Guruljov je sa kolegom Vasilijem Piskarevom uputio pismo javnom tužiocu Igoru Krasnovu, zatraživši da se otkrije kako je do toga došlo, zašto je novac godinama izdvajan, a sad u vojci ničeg nema.

Neke od odgovora, BBC je pronašao u sistemu „Pravosuđe".


Pogledajte video:


Kako se kralo pred rat

Za krađu ima mnogo načina, kaže ratni izveštač, koji je tražio da bude anoniman, jer je i sam u prošlosti bio vršilac dužnosti oficira Oružanih snaga Ruske Federacije.

Na primer, moguće je falsifikovati registre ili otpisivati sa stanja valjane stvari, navodeći da ih je uništila buđ, kaže on.

„Još jedan popularni način je da se namesti da sledeće odgovorno lice bude krivo, mog kolegu su tako namestili.

„Došao je u jedinicu, upisao se u registar, a zatim je naišla provera inventara i on je završio u zatvoru", priseća se.

Na sitno se u vojsci oduvek kralo.

To su uradila dvojica regruta iz motorizovane puka u gradu Klinci u Brjanskoj oblasti, Vladimir Moržakov i Jegor Medvedev.

U službu su stupili 2021. godine.

Koliko su bili dobri kao vojnici nije poznato, ali zna se da su se jednog lepog dana Moržakov i Medvedev ušunjali u skladište i ukrali odeću.

Vrata skladišta su bila zaključana katancem, ali je otvor između krila vrata bio toliki da su uspeli mogli da ih iskrive i naprave prolaz.

Medvedev je upuzao unutra, a Moržakov je ostao da čuva stražu.

Ukrali su dve kape, par čizama i četiri sportske jakne sa amblemom ruske vojske.

U martu 2022. godine, kada je Rusija već izvršila invaziju na Ukrajinu, stvari su već bile kod njihove rodbine, kojima su ih poslali poštom.

Kada su uhvaćeni u krađi, pozvali su rođake i zamolili da ih da vrate stvari.

Obojica su osuđena na male kazne za krađu.

Dve kape i par jakni, koje su vojnici iz Brjanske oblasti odneli iz skladišta nikako ne mogu da se porede sa razmerama u kojima su njihove kolege poslednjih godina potkradale „drugu najveću vojsku na svetu".

Na jesen 2021. godine, Jevgenij Medvedev, narednik jedne od motorizovanih vojnih jedinica Altajskog okruga, imenovan je kao odgovorno lice za obuku novopridošlih regruta.

Dobio je uputstvo da im razdeli neophodnu odeću.

Medvedev je otišao u skladište za toplim jaknama za celu četu (106 ljudi), ali je svojim vojnicima doneo samo polovinu.

Ostalih 50 jakni je prodao, za šta je naposletku bio osuđen da plati 200 hiljada rubalja (3.300 evra) za nezakonito prisvajanje i proneveru.

U Novosibirskoj oblasti se na optuženičkoj klupi našli načelnik prehrambene i načelnik odevne službe garnizona iz odeljenja protivvazdušne odbrane u gradu Ob.

Tih dana, kada je ruska vojska još bila pod Kijevom, sud je pred sobom imao slučaj da je Novosibirskom garnizonu kapetan Vladimir Zajcev, zajedno sa načelnikom skladišta, zastavnikom Aleksejem Čurjukanovim, sistematski trgovali resursima koji su im povereni.

Na primer, 17. aprila 2019. godine oni su odvezli s teritorije jedinice 60 poljskih letnjih odela i isto toliko kapa, 50 kompleta donjeg veša i 20 para čizmi.

Stvari je bilo toliko da su koristili službeni kamion KAMAZ kojim je upravljao vozač te jedinice.

Nisu odvezli samo uniforme i obuću, već i konac, toalet papir, 50.000 koverti, rolni za faks, 36.000 providnih fascikli za papir A4, flaše sa tečnim sapunom.

Ukupna vrednost dosegla milion rubalja (16.500 evra), ali je inventarizacija pokazala da iz skladišta nedostaje stvari za 1,5 miliona.

U prodaji čarapa, čizmi i toalet papira pomagao im je kapetan Dmitrij Nikitin iz „Novosibirske više vojne komandne akademije".

On je dovozio ukradene stvari KAMAZ-om u svoju garažu i tamo se susretao sa kupcima civilima.

Sva trojica su osuđeni na novčane kazne.

U garažu je sve to dovozio načelnik prehrambene i odevne službe jedne od podmoskovskih jedinica kapetan Sergej Pudikov, ali svojim pikapom.

U jednoj turi, u vozilo je moglo da stane nekoliko vreća sa stvarima.

Pudikov je između 2016. i 2018. godine odvezao je iz svog odeljenja oko 80 vreća s različitom odećom i obućom.

Kada je prvi put uzeo vojnu imovinu (140 kabanica i 30 košulja), jedan potčinjeni ga je upitao kuda to vozi.

Pudikov je odgovorio da će samo da zameni veličine, pa će da ih vrati.

„Još nisu zamenjene", tvrdio je posle hapšenja.

Osuđen je na šest godina zatvora i raščinjen - oduzet mu je čin kapetana.

Kako se kralo ranijih godina

Statistika pokazuje da se poslednjih godina broj krivičnih dela povezanih sa proneverom i protivzakonitim prisvajanjem imovine iz skladišta odeće stabilno držao između 70 i 100 slučajeva godišnje.

Krađe su se dešavale i pre 10 godina.

Krajem dvehiljaditih godina, u jednoj od jedinica u Novosibirskoj oblasti sprovedena je provera skladišta.

Otkrivena je velika „rupa": nedostajalo je 200 vreća, 200 pari čizama, 1.200 letnjih uniformi, 300 lonaca i 100 boca.

Zastavnik Andrej Zorin je nadzirao skladište, a na pitanje gde je sva roba, samo je raširio ruke.

Skladište je zaključavao sam, nije bilo slučajeva provale, ali su u njemu radili vojnici, koje nadovno nije pažljivo nadzirao, i koji su mogli da iznesu robu.

Naposletku, Zorin je osuđen za „nemar" i kažnjen sa skoro hiljadu evra po tadašnjem kursu.

Posle otpuštanja iz vojne službe Zorin je nastavio da radi kao obezbeđenje.

Načelnik iz Abakana Dmitrij Drozdov je od 2007. do 2009. godine uzimao malo i za lične potrebe - te dve vreće za spavanje, te par pantalona i čizmi.

Ali se jednom nije suzdržao i izneo je iz jedinice odjednom 45 pari čizama.

Sud ga je kaznio sa 60.000 rubalja (980 evra).

Te 2009. godine na Dalekom istoku Rusija je zatvorila skladište Tihookeanske flote.

Tamošnji načelnik Aleksej Valjevski iskoristio je taj trenutak i falsifikovanim dokumentima naložio je da se deo imovine odveze u drugo skladište pod smanjenim obezbeđenjem, odakle je njegov prijatelj privatnim autom izvozio stvari u narednih 6 meseci.

Na listi ukradenih stvari se nalazilo 5.000 majica, 4.000 para čizama, 2.500 krznenih rukavica.

Valjevski se na sudu pravdao da je to učinio radi interesa rukovodstva, radi unapređenja u službi, ali nije imenovao za koga je to radio i poslat je u koloniju-naselje na 4,5 godine.

Krađa sličnih razmera desila se i u Uljanovskoj oblasti 2015. i 2016. godine.

Odatle je ukupno odneto 2.000 pari veša i majica, 13.000 čarapa i 200 vreća za spavanje - iste onakve kakve sada mobilizovani moraju da kupe od svog novca.

Za prevoz stvari korišćen je kamion MAZ, a dokumenti su falsifikovani.

Na primer, u skladištu su se veštački pravili viškovi tako što je osoblju izdavano manje odeće nego što je prikazano dokumentima.

Na isti način je pokušao da prikrije krađu i kapetan jedinice vojno-vazdušnih snaga u Irkutskoj oblasti,

Igor Čebotarev, ali je otišao i dalje i zahtevao da se u dokumenta dodaju i izmišljeni vojnici pored stvarnih.

Stvari su se odvozile iz jedinice KAMAZ-ima u nekoliko tura.

Kapetan je tvrdio da je vreća bilo samo 15, ali je vozač izjavio da je svaki put kamion bio pun do vrha i za jednu turu je otimano po 50-60 vreća.

Čebotarev je 2014. godine osuđen na odgovarajući period u zatvoru.

Šta se još krade, osim odeće i obuće

Iz ruskih vojnih jedinica ne nestaje samo odeća i obuća, već i zaštitna sredstva.

Sada su mobilizovani prinuđeni da kupuju pancirne prsluke kojih katastrofalno nedostaje ruskoj armiji.

Moglo bi ih biti više da, na primer, narednik tenkovske brigade iz Nižegorodske oblasti Ivan Andrejev nije ukrao skoro 50 komada 2017. godine.

Kako ga ne bi primetili na kontrolnom mestu, on je ili tražio od potčinjenih da bace vlasništvo vojske kroz prozor ili ih je izneo na glavni ulaz na nosilima.

U jednoj motorizovanoj četi iz jedinice iz burjatskog grada Kjahte 2018. godine je nestalo 20 pancira i isto toliko šlemova.

Dok je komandir čete još razmišljao šta da radi, narednik Artjom Akimov mu je u poverenju rekao da ima poznanika koji može jeftino da im proda takvu robu, kako rukovodstvo ne bi primetilo nestanak.

Oficir mu je dao novac, a šta se desilo nije jasno.

Da li je Artjom odmah odlučio da obmane komandira i, uverivši ga da je vratio pancire u skladište, zadržao novac za sebe, ili je njegov poznanik iznenada rešio da može bolje da proda robu i dogovor je propao.

Naposletku, komandir je prijavio je prevaru.

Vojnicima uspeva da iznesu iz jedinica i veće zalihe.

Čak i prokremljevski vojni dopisnici pišu o strašnom nedostatku goriva.

Količina napuštenih vozila na frontu se često objašnjava upravo time - jednostavno nema goriva.

Do toga dolazi zato što je krađa goriva i maziva jako rasprostranjena pojava.

Stariji tehničar materijalno-tehničkog snabdevanja jedne jedinice iz Altajskog okruga Aleksej Kudelja je 2019. godine na službenom kamionu GAZ sistematski krao dizel gorivo - izvozio je po dva ili tri bureta.

Tako je uspeo da ukrade ukupno 2,5 hiljada litara goriva.

Deo je uspeo da proda, deo je čuvao na svom imanju izvan grada.

Osim toga, ukrao je iz jedinice i 2.000 tona stočnog ovsa i različite rezervne delove.

Krađa goriva je jako rasprostranjen prestup među pripadnicima tenkovskih jedinica, kaže vojni stručnjak za monitoringom stanja tenkovskih jedinica.

„Novac koji su dobijali su prvo krali na niskim nivoima, a šta je preticalo trošili su samo na farbanje tenkova.

„Gorivo su takođe krali, te tenkovi godinama nikuda nisu ni išli.

„Kada su konačno razotkriveni, zbog čega su dospeli u nezgodnu situaciju, sa tenkova su poskidali i vrednu opremu.

„Stoga nije čudno što ruski tenkisti ne mogu da sprovedu ofanzivu", ocenjuje.

To dokazuju i presude.

Vršilac dužnosti načelnika odeljenja za skladištenje jedne od oblasti u Burjatiji Sergej Novikov je 2020. godine zamolio potčinjene da skinu regulator napona sa 38 tenkova T-72, kako je rekao, zato što im je potreban remont.

A zatim ih je strpao u vreću, odneo iz jedinice i prodao za 200.000 rubalja (3.300 evra).

Zarada je mogla da bude i bolja, ali je jedan regulator negde izgubio.

Naposletku je 37 stabilizatora bilo poslato preko kurirske službe u Čeljabinsk krajnjem kupcu koji je pokušao da ih proda u Jermeniji.

Međutim, tovar je zaplenjen na granici.

Komandir baze za skladištenje bojne opreme u Voronješkoj oblasti Leonid Gojhman odlučio je da zaradi na prodaji dva nova motora za bojnu tehniku.

Krajem 2018. godine kupac je dovezao dva stara motora koje su postavili u skladište opreme za tenkove i oklopna vozila umesto novih.

Za to je Gojhman dobio pola miliona rubalja, od kojih je 50 hiljada dao načelniku skladišta, koji je znao sve o ovom poslu.

Međutim, i drugi članovi osoblja su znali sve, jedan od njih je čak čistio stare motore, kako ne bi izgledali sasvim oštećeno.

A kada je u skladište došla kontrola, Gojhman je terao potčinjene da naprave blokadu mesta gde su stajali motori drugim predmetima, kako inspektori ne bi mogli tuda da prođu.

Ali inspektori su ipak pregledali i taj ćošak.

I komandir i načelnik sklada bili su osuđeni novčanim kaznama: sud je uzeo u obzir što imaju borbeno iskustvo i medalje.


Ne opraštam, jer ubijaju našu decu"


Kako se vojnicima sudi za privredne prestupe

Privredni prestupi su bolest koja je pratila rusku armiju svih osam godina od 2014.

„Krasti u armiji je i dalje lako, pri čemu postoje različiti stepeni krađe", kaže vojni novinar i oficir rezerve, koji je želeo da bude anoniman.

Jedno je odneti nekoliko stvari kući, drugo je natovariti kamion vrećama punim uniformi, a treće - pokrasti milijarde rubalja, smatra on.

U proseku je tokom poslednjih osam godina oko hiljadu vojnika uhvaćeno u krađi.

Često radilo o krađi mobilnog telefona od saboraca (podaci sa „Pravosuđa").

Tokom 2018. i 2019. godine, doneto je više od 2.000 presuda godišnje.

Više od 700 vojnika po ugovoru, među kojima i komandiri, bili su osuđeni za proneveru.

Jedan od problema je što nema savremenog načina za vođenje inventara vojne imovine, odnosno softvera za skladišta, kaže ratni izveštač.

„Nema čak ni praćenja goriva i maziva bez kojih je nemoguće ratovati - i dan danas se zapisuje u svesku, a kada se koristi sveska, teško je proveriti šta je kada evidentirano", navodi.

„Svima je u interesu najniži stepen transparentnosti, i protiv krađe se ne bore".

Sudska statistika razotkriva samo vrh ledenog brega korupcije.

Poslednjih godina, transparentnost u vojsci se stalno smanjivala.

Do 2022. godine, vojska je postala potpuno zatvoren sistem, kaže Ilja Šumanov, generalni direktor Trensperensti internešenel Rusija.

Državne nabavke nisu javne, izjave o prihodima se ne objavljuju, a za antikorupcijska istraživanja usmerena protiv Oružanih snaga Ruske federacije su rizična - oni koji ih sprovode, mogu da budu proglašeni za strane agente ili čak biti optuženi za veleizdaju, nabraja on.

Glavni argument za držanje informacija u tajnosti je uvek isti - poverljivost.

Sve to vodi ka tome da se nivo krađe i korupcije nimalo ne smanjuje, primećuje Šumanov.

„Ne čudi me [što za mobilizovane nema ničega] zato što se sve čuvalo na jednom mestu", kaže za BBC zastavnik Andrej Zorin iz Novosibirska, koji je pre 10 godina osuđen za nemar na novčanu kaznu.

Bio je odgovoran za skladište zabranjenih rezervi, tvrdi da stvari nije prebrojao nakon dolaska na dužnost, i da su mu prikačene i krađe njegovih prethodnika.

„Sve se predavalo rečima. Bio sam na odmoru, šta se tamo [u skladištu] dešavalo nisam znao, a zatim, eto ti ga „nemar".

„Otpustili su me, falilo mi je pet godina do penzije, stan nemam, ostao sam beskućnik. Neću ići da služim", kaže 44-godišnji Zorin.

„Da li Vam je stigao poziv?", pitao ga novinar BBC-ja.

„Čak i ako mi stigne poziv, neću ići. Vojska me je uvredila, zašto treba da služim, zašto? Služio sam, a smestili su mi."

Ako Zorina iznenadno pozovu i on ode, može da se sretne sa svim onim sa čim se trenutno suočavaju drugi mobilizovani za rat u Ukrajini, čije porodice kupuju ne samo pancire, već i obuću.

„Uspeli smo da se obučemo za 30 hiljada, čizme, uniforma, prsluk, čarape, veš, ranac. Dodatno su koštali lekovi i hrana", žalila se, na primer, supruga jednog od mobilizovanih na ruskoj društvenoj mreži VKontakte.

List Agentstvo objavilo je na telegram kanalu snimak iz sela Čerjomuši kod Omska na kojem se vidi da su mobilizovani smešteni u šatorima sa pećima na tvrdo gorivo, bez osvetljenja.

Opremu im nisu izdali, a temperatura napolju se spustila ispod nule.

Na drugoj slici iz Omske oblasti na Telegram kanalu Agentstva vidi se hangar sa desetinama kreveta.

List tvrdi da je deo mobilizovanih smešten u 242. centru za obuku Vazdušno-desantnih snaga u selu Svetli.

Navode da je u hangaru 1.000 ljudi, i da su volonteri prikupljaju sve i svašta - od vreća za spavanje i dušeka do termalnih kamera i dronova.

Ista situacija je bila ranije i sa odećom i opremom za mobilizovane u samoproglašenim Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) i Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), gde su porodice kupile sve - od čizama do opreme za noćno izviđanje.

„Krademo za otadžbinu", rekao je nedavno na kanalu Rosija (Rossiя) predstavnik „narodne milicije DNR" Eduard Basurin, očigledno smatrajući da on za domovinu ipak „ratuje".

Ruske vlasti su dodali Andreja Zaharova u registar stranih agenata. BBC se kategorički protivi toj odluci i pokušava da je ospori na sudu.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: