Šta se sve čulo tokom prve nedjelja suđenja Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću

Pošto su Belivuk i Miljković tvrdili da su radili za vladajuću Srpsku naprednu stranku i da su se sreli i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Vučić je demantovao da ih poznaje i da se sa njima viđao

20640 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Fonet
Foto: Fonet

Imena poznatih političara i manje poznatih policajaca, optužbe o montaži dokaza i reči „nisam kriv" obeležile su prvu nedelju suđenja Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

Iskaze optuženih mediji su pratili rečenicu po rečenicu, Belivukov lik je bio čest gost na naslovnim stranama, a o njegovim rečima pričali su i poslanici Narodne skupštine.

Pošto su Belivuk i Miljković tvrdili da su radili za vladajuću Srpsku naprednu stranku i da su se sreli i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Vučić je demantovao da ih poznaje i da se sa njima viđao.

„Ukoliko jesam, ne samo da neću biti predsednik, nego sam spreman da provedem period do kraja života u zatvoru", rekao je Vučić u četvrtak uveče, tokom gostovanja na televiziji Prva.

Grupa koju su, kako navodi tužilaštvo, predvodili Belivuk i Miljković tereti se za sedam ubistava, otmice, trgovinu drogom, silovanje, nezakonito držanje i nošenje oružja.

Svi optuženi su negirali krivicu, sem tri člana Belivukovog klana koji su ranije priznali zločine u zamenu za status svedoka saradnika i blažu kaznu.

Advokati odbrane za većinu optuženih tražili su ukidanje pritvora, što je odobreno četvorici - Borisu Karapandžiću, Milošu Lukiću Selaku, Vladi Georgievu i Filipu Ivanovskom.

Prva nedelja glavnog pretresa završen je u petak, a proces će se nastaviti 7. novembra kada bi trebalo da iskaze daju okrivljeni saradnici, kako je najavila sutkinja Vinka Beraha.

Reč je o Bojanu Hrvatinu, Nikoli Spasojeviću i Srđanu Laliću, koji je i najvažniji svedok tužilaštva, jer je navodno direktno učestvovao u ubistvima.

Lalić je poznat po fotografiji na kojoj se smeje iznad ubijene žrtve, koju su javnosti prvi pokazali predsednik Vučić i ministar policije Aleksandar Vulin.

Po završetku suđenja, Hrvatinu će biti izrečena kazna zatvora od 15 godina, Spasojeviću od 14 godina i Laliću od 18 godina.

Detalji ovog slučaja iznošeni su u javnost još od hapšenja grupe u februaru 2021, pa su tako fotografije unakaženih tela žrtava prikazivane na televiziji, a emitovani su i snimci iz „tajnog bunkera" koji su Belivuk i njegovi saradnici koristili na stadionu Partizana.

Prema optužnicama, žrtve klana su Aleksandar Gligorijević Puki, Goran Veličković Goksi, Lazar Vukićević, Zdravko Radojević, Milan Ljepoja, Nikola Mitić i Goran Mihajlović.

Suđenje je počelo više od godinu dana od podizanja optužnica, a posebnu pažnju izazivaju optužbe o spregama kriminala i politike, koje međutim nisu deo optužnica.

Belivuk i Miljković o saradnji sa državnim vrhom

Po početku pretresa, prvi je svedočio Belivuk, pre hapšenja poznat kao Velja Nevolja, vođa navijačke grupe „Iz Principa", koja je godinama kontrolisala dešavanja na južnoj tribini stadiona Partizana.

Belivuk je u sudnici tvrdio da su im „nakačena" silna ubistva, kao i da su svi dokazi protiv njega montirani, što je ponovio i Marko Miljković, prvi Belivukov saradnik.

Dokaze za te tvrdnje nisu izneli.

Prema tvrdnjama tužilaštva, Belivukova grupa je žrtve prevarom mamila u beogradsko naselje Ritopek gde su mučene i ubijene - tu kuću pripadnici grupe nazivali su „klanica".

Tužilaštvo u optužnici opisuje Miljkovića kao naročito svirepog i hladnokrvnog, kao i da je bio ključni čovek za mamljenje žrtava i njihov prevoz u kuću u Ritopeku.

I jedan i drugi su opovrgavali glavne dokaze koje tužilaštvo ima protiv njih, poput DNK tragova iz kuće u Ritopeku, kao i poruke i fotografije iz „Skaj" aplikacije.

Ova aplikacija omogućava tajne kanale komunikacije i šifrovane poruke koje niko ne može da prati, a do tih materijala policija je došla kroz saradnju sa stranim službama.

„Ja kažem 'skaj' je nezakonit, fotošopiran i montiran", navodi Belivuk.

„Za mene 'skaj' ne postoji", dodao je Miljković.

Belivuk je na početku iznošenja odbrane rekao da je njegovu navijačku grupu vlast angažovala da obezbeđuju proteste i mitinge.

„Ja sam član Srpske napredne stranke od 2011. Sa Aleksandrom Stankovićem sam vodio grupu koja je služila za potrebe države", rekao je Belivuk, preneo je Krik.

Aleksandar Stanković, jedan od vođa navijača Partizana, poznat po nadimku Sale Mutavi, ubijen je 2016. godine u Beogradu.

BBC

Belivuk tvrdi da je njegova grupa upravo te godine, u saradnji sa ljudima kontroverznog kosovskog biznismena Zvonka Veselinovića, učestvovala u rušenju naselja Savamala.

Misteriozni muškarci sa fantomkama tada su bagerima srušili privatne objekte na obali Save, što je očistilo prostor za projekat od nacionalnog značaja - Beograd na vodi.

Osim toga, Belivuk je tvrdio i da je njegova grupa sprečavala pevanje protiv predsednika Vučića na stadionu i zaustavljala proteste.

U proteklih nekoliko godina, navijači Partizana su na utakmicama uzvikivali pogrdne parole na račun Vučića, smatrajući ga odgovornim za propadanje klubova u okviru sportskog društva.

Na pojedinim mečevima, Belivukova ekipa je napadala druge navijače koji su uzvikivali pogrdne poruke upućene Vučiću, o čemu su pisali i Vreme i agencija Beta.

Belivuk tvrdi da je prvi kontakt sa državnim vrhom ostvario preko Aleksandra Vidojevića, poznatog kao Aca Rošavi, koji je dugo važio za istaknutog navijača Partizana sa južne tribine.

Sin Aleksandra Vučića, Danilo Vučić, nekoliko puta je poslednjih godina viđen i fotografisan u Vidojevićem društvu.

Prema Belivukovim rečima, Vidojević je rekao da ga „šef šalje da oforme novu grupu".

„Mi svi iz stranke znali smo da Aleksandra Vučića zovu 'šef'", rekao je Belivuk.

Kako kaže, on i Miljković su se sa Vučićem sastali u stanu njihove komšinice Katarine Šišmanović, koja je navodno Vučićeva prijateljica.

„On nam je tada rekao da nije dobro da se viđamo i predložio da se viđamo sa Aleksandrom Vulinom", rekao je Belivuk, ali nikakve dokaze za te tvrdnje nije izneo.

Predsednik Vučić je sve to kategorički negirao.

„Ljudi treba da znaju da nikada u životu nisam ni video ni čuo nikoga od njih", rekao je Vučić u četvrtak uveče, tokom gostovanja na televiziji Prva.

Fonet

Tokom svedočenja, Belivuk je naveo i da se nalazio i sa članom izvršnog odbora vladajuće Srpske napredne stranke Darkom Glišićem, a da je na vezi sa Aleksandrom Vulinom, aktuelnim ministrom policije, bio Miljković.

Miljković tvrdi da je Vulina upoznao preko rođaka Svetozara Vujičića, koji je stric njegove majke, kao i da ga je upoznao tokom jeseni 2019. godine, u klubu „Gotik".

Glišić i Vulin do sada nisu komentarisali navode iznesene tokom suđenja.

Negiranje krivice i opovrgavanje dokaza

Iskaze su izneli i optuženi Miloš Budimir, Nemanja Lakićević i Marko Andrić, a potom i Mijat Simeunović, Miloš Selak Lukić, Vladimir Dimitrijević, Dragan Marković, Aleksa Stošić i Senad Rašović.

Većina je navela da po savetu advokata neće odgovarati na pitanja tužilaštva, dok će Stošić odbranu izneti „nakon što se izjasni Srđan Lalić".

Nešto rečitiji bio je Selak Lukić, koji je naveo da „dolazi iz ugledne porodice", da mu je majka direktorka predškolske ustanove, kao i da mu je „učinjena velika nepravda".

Marko Andrić je izjavio da će njegova odbrana zavisiti od toga da li će sud prihvatiti njegov zahtev da se snimci na kojima se čuje njegov glas izbace iz dokaznog materijala.

„Ako ipak odlučite da ih prihvatite, ja vas molim da mi onda bude dozvoljeno da se prebacim u pritvorsku jedinicu da bih mogao svakodnevno da ih preslušavam.

„Da se ja ne bih prebacivao svaki dan i da to ne bi uticao na moj trening, na moju ishranu, šetnju, ja vodim aktivan život", rekao je Andrić, što je izazvalo smeh u sudnici.

Senad Rašović rekao je da je radio kao telohranitelj Belivuku i Miljkoviću, da je za taj posao dobijao platu i da nije bio član organizovane kriminalne grupe.

„Uhapšen sam nakon što lik koji konzumira kokain i koji je ležao za ubistvo, mene komentariše... Malo sam se iznervirao sada", rekao je i dodao: „Majke mi, govorim istinu".

Veze u policiji

Tužilaštvo je tokom istrage ispitivalo i veze koje su Belivuk i saradnici imali u policiji, pa je tako saslušana i Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka u MUP-u Srbije.

Hrkalović je za saradnju sa kriminalnim grupama, a posebno sa Belivukom, optužila Nebojšu Stefanovića, nekadašnjeg ministra policije, a aktuelnog ministra odbrane.

Stefanović je to negirao, optužujući nju za saradnju sa Belivukovom grupom.

Pored njih, jedno od imena koje se najčešće pominju u ovom slučaju je i Goran Papić, bivši zamenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK).

Papić je u avgustu osuđen pred Višim sudom u Beogradu za trgovinu uticajem jer je u aprilu 2020. naredio da se Marku Miljkoviću mimo propisa vrati blindirani automobil koji mu je policija oduzela.

Osuđen je na godinu i četiri meseca zatvora, uz zabranu rada u policiji na 10 godina.

Presuda nije konačna, a tužilaštvo je najavilo žalbu, nezadovoljno visinom kazne.

O tome je pričao, prilikom iznošenja odbrane pred Specijalnim sudom, pričao i Marko Miljković.

Kako je naveo, blindirano vozilo mu je vratio Nevenko Marić, zamenik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), kog naziva čovekom ministra policije Aleksandra Vulina.

„Nevenko Marić mi je rekao da je uzeo blindu i da je Vulin rekao da će sve biti u redu", naveo je Miljković.

„Ja nisam Stefanovićev čovek", dodao je.

Fonet

Tokom istrage protiv Papića u Višem javnom tužilaštvu svedočio je i Nebojša Stefanović, zato što je Papić tvrdio da je sve uradio po Stefanovićevom naređenju.

Stefanović i to negira.

Stefanović i Papić, nekada bliski prijatelji i saradnici, tokom saslušanja u Višem sudu u Beogradu, stajali su jedan naspram drugog i optuživali se da ne govore istinu.

„Ministre, pozvali ste me i rekli mi: 'Doći će Marko Miljković na saslušanje, pogledaj da to uradite efikasno i bez zadržavanja'", rekao je Papić Stefanoviću.

„U tom trenutku sigurno nismo razgovarali o Marku Miljkoviću, ni o tome", odgovorio mu je Stefanović, tvrdeći da Miljkovića nikada nije upoznao.

Pored toga, Papić i šef odseka u ovoj službi Branislav Pandur optuženi su i za zaštitu Nikole Kljukovnice, uhapšenog zbog prodaje droge, saopštilo je Više tužilaštvo.

Istraga se vodi protiv inspektora Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Božidara Stolića zbog sumnje da je grupi odavao poverljive informacije, kao i dvojice policajaca osumnjičenih da su u okviru akcije hapšenja Belivukove ekipe površno pretresli jedan od stanova koji je grupa koristila, navodi KRIK.

O vezama u policiji tokom iznošenja odbrane pričao je i Belivuk.

Belivuk je naveo da je grupa je mesecima bila na merama više službi, upravo u periodu kada su, prema navodima tužilaštva, počinili brojna ubistva.

„Oni su nam svuda postavili bubice, čak i u toalet, snimali su i kad smo imali odnose sa svojim ženama", rekao je Belivuk, prenosi KRIK.

„Znaju kad sam vodio ljubav sa ženom, a ne znaju da sam išao da ubijam ljude. Da li je vama realno da nas je policija puštala da ubijamo ljude."

Pored toga, Belivuk je državu optužio za saradnju sa pripadnicima Škaljarskog klana.

Belivukov klan sarađivao je sa crnogorskim Kavačkim klanom, koji godinama ratuje sa Škaljarskim.

Na pitanja tužioca nije želeo da odgovara.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: