Kape "protiv prepisivanja": Unikatni izumi poštenih studenata

Profesorka je od studenata na jednom od fakulteta u gradu Legazbi tražila da sastave opremu koja će ih sprečiti da prepisuju jedni od drugih

9434 pregleda 1 komentar(a)
Foto: MARY JOY MANDANE-ORTIZ
Foto: MARY JOY MANDANE-ORTIZ

Slike studenata dok nose „antiprepisivačke kape" tokom ispita na fakultetu, odjeknule su društvenim mrežama na Filipinima, a mnoge je ova ideja oduševila.

Profesorka je od studenata na jednom od fakulteta u gradu Legazbi tražila da sastave opremu koja će ih sprečiti da prepisuju jedni od drugih.

Mnogi su odgovorili originalnim izumima od kartonskih kutija, kartona od jaja i recikliranog materijala.

Njihova profesorka je za BBC rekla da je razmišljala kako da na „zabavan način" obezbedi „integritet i poštenje" na predavanjima.

Mari Džoj Mandan-Ortiz, profesorka mehaničkog inženjerstva, rekla je da je ova ideja bila „veoma efektivna",

Sprovedena je u delo tokom polugodišnjih ispita, koje je polagalo stotine studenata.


Profesorka Mandan-Ortiz dodaje da je njen prvobitni zahtev bio da se napravi „jednostavan" dizajn od papira.

Na tu ideju je došla inspirisana tehnikom koja je navodno korišćena pre nekoliko godina na Tajlandu.

Tačnije, 2013. internetom se širila slika sobe pune studenata koji polažu test noseći „zaklopke za uši" - listove papire zalepljene sa obe strane glave kako bi im se ograničilo vidno polje.

Profesorka Mandan-Ortiz kaže da su njeni studenti otišli i korak dalje - neki su pravili i komplikovaniju opremu „u roku od pet minuta", od materijala koji su imali pri ruci.

Drugi su koristili kape, kacige ili maske za Noć veštica kako bi obavili zadatak.


Profesorka je potom objavila njihove izume na Fejsbuku, a u roku od nekoliko dana dobila je hiljade lajkova, čak i priloge u lokalnim medijima.

Navodno su škole i fakulteti u drugim delovima zemlje sada inspirisani da na isti način ohrabre đake i studente da sami osmisle opremu „protiv prepisivanja".

Profesorka Mandan-Ortiz kaže da su njeni studenti ove godine ostvarili bolje rezultate i da su ih strogi uslovi očigledno motivisali da uče više.

Mnogi od njih su testove predali ranije, dodala je - i niko nije uhvaćen kako prepisuje.Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk