Aktivisti bacili tortu na voštanu figuru kralja Čarlsa Trećeg

Na snimku na društvenim mrežama vide se dvoje aktivista u majicama sa natpisom „Ukinite naftu" (Just Stop Oil) kako bacaju poslasticu na lice figure britanskog kralja

8437 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Rich Feldgate/Just Stop Oil
Foto: Rich Feldgate/Just Stop Oil

Posle napada farbom na delo holandskog slikara Vinsenta van Goga, aktivisti koji se zalažu za borbu protiv klimatskih promena izazvali su nopvi incident - bacili su tortu na voštanu figuru kralja Čarlsa Trećeg u londonskom muzeju Madam Tiso.

Na snimku na društvenim mrežama vide se dvoje aktivista u majicama sa natpisom „Ukinite naftu" (Just Stop Oil) kako bacaju poslasticu na lice figure britanskog kralja.

Četvoro ljudi je uhapšeno zbog uništavanja imovine, saopštila je policija.

„Oko 10.50 sati danas (24. oktobar), demonstranti su ušli u 'Svetsku zonu' u muzeju Madam Tiso u Londonu i bacili tortu na voštane figure kraljevske porodice", saopštili su iz muzeja.

„Naše obezbeđenje je brzo reagovalo. Tesno sarađujemo sa policijom na ovom slučaju."

Muzej će, navode, biti otvoren, dok će privremeno biti zatvoren deo sa kraljevskom porodicom.

Demonstranti su zahtevali od vlade da obustavi sve nove dozvole i saglasnosti za naftu i gas, navodi novinska agencija PA.

„Ovde smo da zaštitimo slobode i prava, zato što tražimo da se očuva ova zelena i lepa zemlja u kojoj živimo", rekla je Eli Mekfaden, dvadesetogodišnjakinja iz škotskog Glazgova.

„Prošle godine na [konferenciji o klimatskim promenama] Cop26 u Glazgovu kraljica Elizabeta Druga je rekla: 'Vreme za priču je prošlo, sada je vreme za akciju'".

PA Media

„Sve je prosto, a zahtevi su jasni: ukinite naftu i gas. Prosto k'o pasulj", dodala je Mekfaden.

Kralj Čarls Treći planirao je da ide na samit posvećen klimatskim promenama (COP27) u Egiptu, ali je odustao nakon što ga je odlazeća premijerka Liz Tras navodno upozorila da ne prisustvuje konferenciji.

U oktobru 2022. godine, aktivisti su protestovali u Nacionalnoj galeriji ispred slike „Suncokreti" holandskog slikara Vinsenta van Goga.

Demonstranti su tom prilikom bacili konzervu paradajz supe na čuvenu sliku, koja je sada očišćena i vraćena na mesto tako da posetioci mogu da je vide.

Slika nije oštećena jer je prekrivena tankim slojem stakla, rekli su tada iz galerije.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: