Srbija: 600 beba primilo fiziološki rastvor umjesto BCG vakcine u Beogradu

Grešku je napravila medicinska sestra zaposlena u ovoj klinici, zbog čega je doktor Željko Milković, vršilac dužnosti direktora te ustanove, ponudio ostavku, ali ona nije prihvaćena

12047 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Davanje BCG vakcine protiv tuberkuloze rutinska je procedura za gotovo sve bebe u Srbiji, ali je 600 mališana u Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front" u Beogradu u rame dobilo injekciju - fiziološkog rastvora.

Danica Grujičić, novopostavljena ministarka zdravlja u Vladi Srbije, saopštila je vest u četvrtak, uz napomenu da deca nisu ugrožena i da će pravu vakcinu primiti u narednom periodu.

Grešku je napravila medicinska sestra zaposlena u ovoj klinici, zbog čega je doktor Željko Milković, vršilac dužnosti direktora te ustanove, ponudio ostavku, ali ona nije prihvaćena, dodala je Grujičić, prenosi Radio televizija Srbije (RTS).

Saopštila je i da su određena tri lekara koja će se pobrinuti da buduća vakcinacija protekne kako treba.

BBC novinari pokušali su da saznaju kako je fiziološki rastvor zamenjen vakcinom u 600 špriceva, ali iz kancelarije direktora Narodnog fronta do objavljivanja teksta nisu odgovarali na pozive.

Bebe primaju BCG vakcinu pre izlaska iz porodilišta, a ukoliko su rođene van bolnice ili iz nekog drugog razloga nije bilo moguće izvršiti vakcinaciju, deca treba da je prime do navršenih 12 meseci života, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Beograda.

Prema Pravilniku o imunizaciji i načinu zaštite lekovima koji je izdalo Ministarstvo zdravlja, vakcinacija protiv tuberkuloze je obavezna u Srbiji za sva lica osim onih sa „trajnim kontraindikacijama."

Šta je BCG vakcina?

BCG vakcinu su napravili Alber Kamet i Kami Guerin, dvojica francuskih naučnika, a ona je prvi put upotrebljena 1921. godine u francuskoj prestonici Parizu.

Ovo je je liofilizovana vakcina koja se sastoji od živih, oslabljenih bacila mikobakterije bovis, navodi se u uputstvu za upotrebu koje je izdao Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak".

Odbrana od tuberkuloze preko BCG vakcine je celularna i ne dolazi do stvaranja antitela kao kod nekih drugih vakcina, objasnio je infektolog Moša Marković u izjavi za BBC u julu 2021. godine.

„Limfociti ubijaju ćelije zaražene mikobakterijom, a fagociti kasnije `proždiru` te mrtve ćelije", ispričao je ovaj specijalista iz Opšte bolnice u Pančevu.

Vakcina se prima u levu ruku, najčešće u nadlakticu i većina dece je dobije već u prvim danima života.

Tuberkuloza nije stvar prošlosti, što pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije prema kojima je u 2019. godini 1.4 miliona ljudi širom sveta preminulo od posledica ove bolesti.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: