Sudan: "Nema ko da interveniše" u ime žene osuđene na smrt kamenovanjem

Ovu mladu ženu, koja se razišla sa mužem 2020. i u međuvremenu se vratila da živi sa njenom porodicom, suprug je optužio za preljubu godinu dana kasnije

10107 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Nakon što je jedna mlada žena u Sudanu osuđena za preljubu kamenovanjem na smrt, napori da se spreči njeno pogubljenje onemogućeni su nepostojanjem ministara u vladi ove zemlje.

Od puča pre godinu dana, Sudanom vlada vojna hunta.

Aktivisti kažu da ova 20-godišnjakinja nije imala pošteno suđenje i da treba da bude oslobođena.

Jedan zvaničnik vlade složio se da je suđenje bilo „smejurija", ali je dodao:

„Nemamo ministra koji bi mogao da interveniše i zahteva njeno puštanje na slobodu."

Ovu mladu ženu, koja se razišla sa mužem 2020. i u međuvremenu se vratila da živi sa njenom porodicom, suprug je optužio za preljubu godinu dana kasnije.

Proglašena je krivom u junu 2022. na sudu u gradu Kosti, u sudanskoj Državi Belog Nila.

Sud je saslušao njenu žalbu na presudu i sada se čeka odluka.

Sulejma Išak, koja predvodi jedinicu za Borbu protiv nasilja nad ženama pri ministarstvu socijalnog razvoja, rekla je za BBC da ona uporno ponavlja zvaničnicima u glavnom gradu Kartumu da je suđenje bilo neregularno, ali nepostojanje vladinih ministara otežava uvažavanje njenog argumenta.

Grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da žena, koju BBC ne imenuje na zahtev njene porodice, nije imala pristupa advokatu dok je bila u pritvoru i da nije znala kako glasi optužnica protiv nje.

„Imamo osnova da verujemo da ju je policija ilegalno prisilila da potpiše priznanje", kaže Mosad Muhamed Ali, izvršni direktor Afričkog centra za studije prava i mira (ACJPS).

Advokatkinja mlade žene, Intisar Abdala, rekla je za BBC kako se nada da će posle žalbe sud sada „učiniti pravu stvar" i osloboditi njenu klijentkinju.

Siha

U Sudanu se i dalje sprovodi smrtna kazna za neke zločine hududa - prekršaja koje konkretno navodi Alah u Kuranu, među kojima su i krađa i preljuba.

U sudanskom zakonu za ova dela zaprećene su kazne bičevanjem, odsecanje šaka i stopala, vešanje i kamenovanje.

Vladino obećanje iz 2015. da će ukinuti smrt kamenovanjem kao oblik kazne nikad nije ispunjeno, tvrde grupe za zaštitu ljudskih prava.

„Čak i najkonzervativniji političari su protiv kamenovanja", kaže Sulejma Išak za BBC.

„Ali treba mnogo vremena da bi se nešto promenilo ovde, a potom to i sprovelo na sudu, a žene su te koje u međuvremenu pate."

Hala Al Karib, regionalna direktorka Strateške inicijative za žene na Rogu Afrike (SIHA), rekla je da se sudanski zakoni o preljubi „neproporcionalno primenjuju na žene".

Poslednja osoba za koju aktivisti znaju da je bila osuđena na smrt kamenovanjem pod optužbom za preljubu bila je mlada žena Intisar El Šerif Abdala.

Ona i njena četvoromesečna beba oslobođene su 2012. posle kampanje SIHA i Amnesti intenešenela.

Ali, Al-Karib kaže da je moglo biti i drugih slučajeva koji su prošli nezapaženo.

„Feministkinje i grupe za zaštitu ljudskih prava u zemlji imaju minimalne resurse i možemo da imamo stotine slučajeve za koje ne znamo."


Pogledajte i ovaj video o zlostavnjanju dece u verskim školama u Sudanu:


Pod prelaznom vladom koja je preuzela vlast u Sudanu posle pobune protiv predsednika Omara Al Bašira 2019, ukinut je zakon o „javnom redu" koji je kontrolisao kako se žene ponašaju i oblače u javnosti.

Međutim, sudanska novinarka Zeinab Muhamed Salih izvestila je da se „policija za moral" koja je patrolirala ulicama i sprovodila ovaj zakon vratila posle puča sprovedenog pre godinu dana.

Ima i navoda da je Baširove lojaliste ponovo angažovala vladajuća hunta koja je došla na vlast posle puča.

„Nadali smo se da će sudanska prelazna vlada uvesti promene u sudansko zakonodavstvo, koje nastavlja otvoreno da kriminalizuje žene i devojke, i doprinosi njihovom potčinjavanju i neravnopravnosti", rekla je Hala Al Kirab.

„Ali, bili smo naivni", dodaje ona.

Getty Images

Sudan je 2021. postala i zemlja potpisnica Konvencije protiv torture Ujedinjenih nacija.

„Prema ovoj Konvenciji, tortura se definiše kao nanošenje namerne i intenzivne patnje nekoj osobi", kaže Mosad Muhamed Ali iz ACJPS-a.

„Kamenovanje je jedan od najgorih oblika torture."

Međunarodne i domaće nevladine organizacije koje pozivaju na oslobađanje ove mlade žene takođe su opisale kaznu kamenovanjem kao „svirepu, nehumanu i ponižavajuću".

Advokatkinja Intisar Abdala jedina je osoba kojoj je bilo dozvoljeno da poseti 20-godišnju ženu, koja je već mesecima u ženskom zatvoru u Državi Belog Nila.

„Mlada žena je dobrog fizičkog zdravlja, ali je razumljivo veoma uznemirena.

Ne mogu da kažem mnogo više od toga kao advokatkinja koja živi i radi za to da pomogne drugim ženama u konzervativnoj sredini kao što je Kosti", rekla je ona.

Dodala je i da je mlada žena „obična i prosta devojka sa sela, iz veoma tradicionalne i religiozne, zemljoradničke porodice" i da je njeni roditelji nisu napustili.

„Čekamo presudu suda po žalbi, ali niko ne može da vam kaže kada će ona biti doneta. Čekanje je naša jedina opcija.

Oni koji se bore za puštanje ove žene na slobodu kažu da bi međunarodni pritisak dobro došao.

„Brinemo se da apelacioni sud neće presuditi u korist mlade žene.

„Uspevamo da spasemo žene od ovih zakona samo kad međunarodna zajednica digne glas i izvrši pritisak na sudansku vladu, a to mora ponovo da se desi i u ovom slučaju", kaže Hala Al Karib.

„Ovo je možda šokantna presuda u svetu, ali nije za nas."

BBC se obratio krivičnom sudu u Kosti tražeći komentar, ali nije dobio odgovor.

Nije bilo moguće pitati ministra pravde za zvanični odgovor, jer niko nije na njegovom položaju.

Portparol sudanske ambasade u Londonu je rekao:

„Savršeno smo svesni ovog slučaja i, koliko mi znamo, to nije konačna odluka suda. Kontaktirali smo pravosudne organe u Sudanu po ovom pitanju i čekamo njegov odgovor."


Možda će vas zanimati i ovaj video o borbi jedne Avganistanske za prava žena:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: