Koronavirus u Kini: Proizvodnja novog ajfona pod znakom pitanja zbog karantina

Stanovnici Kine i tamošnje kompanije u poslednje vreme suočavaju se sa rigidnom politikom nulte tolerancije prema korona virusu, predsednika Si Đinpinga

7366 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kineske vlasti zatvorile su ceo kvart u gradu Džengdžou, u kojem se nalazi najveća fabrika ajfona na svetu, i sada je pod strogim merama protiv širenja korona virusa.

Zabrana kretanja počela je u sredu i trebalo bi da traje sedam dana.

Ovaj potez može uticati na proizvodnju novog ajfona 14 u Fokskon fabrici u tom gradu.

Stanovnici Kine i tamošnje kompanije u poslednje vreme suočavaju se sa rigidnom politikom nulte tolerancije prema korona virusu, predsednika Si Đinpinga.

Lokalne vlasti su u sredu saopštile da će zatvaranje ekonomske zone Džengdžou aerodroma početi odmah, a da će se završiti 9. novembra.

Usluge javnog prevoza su obustavljene i ljudima je savetovano da rade od kuće, navodi se u zvaničnom obaveštenju društvenoj mreži ViČet (WeChat).

Zvaničnici navode da će „odlučno suzbiti sve vrste kršenja propisa".

Džengdžou je glavni grad provincije Henan, u centralnoj Kini, i u njemu živi oko 10 miliona ljudi.

U gradu je protekle nedelje prijavljeno 167 novih slučajeva korona virusa, što je značajan porast u odnosu na 97 iz prethodne nedelje.

Sve to se dešava u ključnom trenutku za kompaniju Epl, ubrzo nakon lansiranja ajfona 14, kao i uoči božićnih i novogodišnjih novogodišnjih praznika.

Fokskonova fabrika u Džengdžuu zapošljava oko 200.000 radnika i tamo se proizvodi većina novih telefona kompanije Epl.

Iz fabrike je utorak saopšteno da su učestvorostručeni dnevni bonusi u proizvodnom centru, a sve posle bekstava radnika tokom kovid karantina.

Kako navode, bonusi za radnike na montažnoj traci biće povećani na 400 juana (oko 6.500 dinara) dnevno, dok će oni koji rade više od 25 dana mesečno u fabrici dobiti maksimalni bonus od 5.000 juana (81.000 dinara), u odnosu na dosadašnjih 1.500 (oko 24.000 dinara).

Dodaje se da bi onima koji tokom novembra ulože „sav trud" - bez ijednog dana odsustva - mogao biti isplaćen ukupan bonus od više od 15.000 juana (243.000 dinara) za taj mesec.

Kompanija je saopštila da su bonusi deo napora da se „postepeno obnovi proizvodnja" i iznese zahvalnost zbog „upornosti zaposlenih".

Zvanične brojke o broju zaraženih u fabrici i dalje nisu objavljene.

Getty Images

Fokskon je prošle srede saopštio da je reč o „malom broju zaposlenih", kao i da su im obezbeđene „zalihe namirnica, psihološka podrška, kao i sve potrebne informacije".

Međutim, ubrzo su se kineskim društvenim mrežama proširili snimci na kojima se vidi kako radnici navodno beže iz fabrike, u pokušaju da se vrate kućama.

Jedan od radnika izjavio je za Fajnenšel tajms da je bio „potpuni haos u spavaonicama" u kojima su on i ostali radnici držani.

Radnici su takođe tvrdili da je oblast oko fabrike bila zaključana danima, a radnici pozitivni na kovid-19 svakodnevno su stavljeni u karantin i testirani kako bi se pokušala obuzdati epidemija.

Fokskon je u nedelju saopštio da od radnika više neće zahtevati da jedu u njihovim sobama, sve kako bi „poboljšali udobnost i život zaposlenih".

Kompanija je dodala da sarađuje sa lokalnim vlastima na prevozu radnika za sve koji žele da idu kući.

Međutim, nejasno je kako će se radnici vraćati kućama usred novih mera.

Fokkon i Apl nisu odgovorili na zahtev BBC-ja za komentar.

I ostale kompanije u Kini su poslednjih dana pogođene korona virusom.

Proizvođač električnih vozila Nio potvrdio je obustavu proizvodnje u dve fabrike u gradu Hefeju, na istoku zemlje.


Pogledajte video: Posetioci zarobljeni u Diznijevom parku zbog korona virusa


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: