Vazdušni prostor Španije nakratko zatvoren zbog pada kineske rakete

Služba Evropske unije za svemirski nadzor i praćenje objavila je na sajtu da je „statistička vjerovatnoća udara na tlo u naseljenim područjima mala", a očekuje se da će ostatak sletjeti negdje u Atlantski okean

9869 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Španija je nakratko zatvorila delove vazdušnog prostora zbog opasnosti od kineske rakete koja ponovo ulazi u Zemljinu atmosferu.

Aerodromi u Barseloni i na Ibici su u petak morali da obustave letove u periodu od 40 minuta.

Španija je donela ovu odluku pošto je Kina poslala moćnu raketu Long Marč-5b da isporuči poslednji modul neophodan za rad svemirske stanice Tjangong.

Ostatak rakete sada se nekontrolisano vraća u atmosferu, iako se očekivalo da će većina izgoreti tokom povratka na Zemlju.

Ali neki su zabrinuti da bi određeni deo olupine, koju je Agencija Evropske unije za bezbednost vazduhoplovstva opisala kao jedan od najvećih objekata koji je ponovo ušao u atmosferu poslednjih godina, mogao da preživi pad.

U maju 2020, imovina u Obali Slonovače je oštećena kada su se ostaci posle prvog lansiranja rakete vratili na Zemlju.

Služba Evropske unije za svemirski nadzor i praćenje objavila je na sajtu da je „statistička verovatnoća udara na tlo u naseljenim područjima mala", a očekuje se da će ostatak sleteti negde u Atlantski okean.

Međutim, iz službe upozoravaju da su jug Italije, sever Španije i Portugal, takođe, na putanji olupine.

Španska državna agencija za vazdušni prostor je zatvorila deo neba, širok 100 kilometara sa obe strane orbite padajućeg ostatka rakete, kao meru predostrožnosti.

Očekuje se da će to uticati na raspored letova tokom dana.

U prošlosti je američka svemirska agencija NASA pozivala Kinu da dizajnira rakete koje će se raspasti na manje komade po ponovnom ulasku u atmosferu, što je međunarodna norma.


Kako je izgledao prvi let u svemir:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: