Južna Koreja: Bivši predsjednik će se odreći pasa koje mu je poklonio sjevernokorejski lider Kim Džong Un

Gomi i Songang, bijeli psi rase pungsan, zakonski su kategorisani kao državna imovina koja pripada predsjedničkom arhivu

8011 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bivši predsednik Južne Koreje Mun Džein rekao je da planira da se odrekne staranja nad psima koje je dobio na poklon od severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Čini se da je odluka doneta zbog nesuglasica između njega i aktuelne vlade oko toga ko će finansirati brigu o psima.

Severnokorejski lider je poklonio pse Munu posle samita 2018. godine.

Nekadašnji predsednik Južne Koreje nastavio je da brine o životinjama i pošto je napustio funkciju u maju, ali sada deluje da će biti vraćeni državi.

Gomi i Songang, beli psi rase pungsan, zakonski su kategorisani kao državna imovina koja pripada predsedničkom arhivu.

Međutim, iz Munove kancelarije su saopštili da je mogao da nastavi da bude njihov staratelj i po odlasku sa funkcije, što je odluka bez presedana.

U sporazumu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova navodno je navedeno da se zalihe i troškovi čuvanja kućnih ljubimaca mogu platiti iz državnog budžeta.

Lokalni mediji su preneli da se troškovi izdržavanja kreću od 2,5 miliona vona (oko 1.800 evra) mesečno.

Ali sada iz Munove kancelarije navode da je sporazum propao zbog „neobjašnjivog protivljenja" administracije njegovog naslednika, predsednika Jun Suk Jola.

„Čini se da je predsednička kancelarija negativno nastrojena prema tome da se čuvanje pasa poveri bivšem predsedniku Munu", saopšteno je iz njegove kancelarije na društvenoj mreži Fejsbuk.

„U redu ako je to slučaj, poverenje o ovom pitanju zasnovano na dobroj volji obe strane, ali žalimo ako je tom poverenju došao kraj, s obzirom na to da se (Mun) vezao za te životinje."

Iz Junove kancelarije su demantovali da su intervenisali, dodajući da nisu bili umešani i da su razgovori između relevantnih agencija u toku.

Novi predsednik već ima četiri psa i tri mačke, izvestila je u martu novinska agencija Jonhap.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: