Ministarstvo odbrane priznalo: Britanski vojnici ubili najmanje 64 djece u Avganistanu

Podaci su objavljeni poslije zahtjeva za pristup informacijama koji je podnijela humanitarna organizacija Akciono i oružano nasilje (Action on Armed Violence)

11609 pregleda 11 komentar(a)
Britanske trupe u regiji Kajaki u provinciji Helmand tokom januara 2007. godine, Foto: MOD
Britanske trupe u regiji Kajaki u provinciji Helmand tokom januara 2007. godine, Foto: MOD

Britanska vlada isplatila je odštetu za ubijenu decu u Avganistanu, koja su stradala usled operacija britanske vojske, a broj preminulih je najmanje četiri puta veći nego što je prethodno prijavljeno.

Odštete su plaćene za 64 dece, iako su zvaničnici ranije javno tvrdili da ih je 16.

Svi su stradali u borbama između 2006. i 2014. u kojima su učestvovali vojnici iz Velike Britanije.

Podaci su objavljeni posle zahteva za pristup informacijama koji je podnela humanitarna organizacija Akciono i oružano nasilje (Action on Armed Violence).

Vazdušni napadi i unakrsna vatra bili su neki od najčešćih uzroka smrti.

U humanitarnoj organizaciji smatraju da postoji mogućnost da je bilo i više smrti dece, do kojih je dovelo „delovanje britanskih snaga".

Stvarni broj mogao bi da bude 135, pošto su neke smrti zavedene u Ministarstvu odbrane Velike Britanije samo kao stradanja sinova i kćeri, bez navođenja okolnosti smrti u svim dokumentima.

Moguće je da su neki od tih 135 ljudi bili odrasli, ali je vrlo verovatno da su bili maloletni zbog izuzetno niske prosečne starosti stanovništva u Avganistanu.

Veći deo od 881 tvrdnje o navodnim stradanjima usled delovanja britanskih vojnika nisu uvažene i samo je za četvrtinu isplaćena odšteta.

Među usvojenim zahtevima bio je jedan za osmoro ubijenih članova iste avganistanske porodice, koji su poginuli tokom vazdušnih napada na sele u Nava distriktu u Helmandu tokom maja 2009.

Čovek je zatražio odštetu zbog smrti nećaka, dve supruge i petoro dece.

Bila su potrebna 144 dana za donošenje odluke o odšteti, a isplaćeno mu je 8.260 dolara.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije ukupno je isplatilo 688.000 funti (više od 793.000 dolara) zbog smrti 289 avganistanskih civila između 2006. i 2014.

Oni koji traže odštetu moraju da pošalju fotografije i krštenice poginulih, kao i propratna pisma uz zahtev, a mnogi su imali razgovore sa britanskim službenicima kako bi se utvrdilo da nemaju veze sa talibanima, kažu iz organizacije Akciono i oružano nasilje (AOAV).

Prethodni zahtevi za odštete usled ubistava koje su počinili britanski vojnici u Avganistanu bili su veoma različiti - u nekim slučajevima pojedinci su dobijali više novca zbog gubitka imovine ili stoke nego članova porodice.

„Bilo koja civilna žrtva u ratu je tragedija, pogotovo kada se radi o deci i članovima porodice", kažu iz britanskog Ministarstva odbrane.

Iako britanske snage pokušavaju da svedu povrede i smrti civila na minimum, „nažalost to se nikada ne može potpuno isključiti", dodaju u saopštenju.

Ali Ian Overton, direktor organizacije AOAV, kritikuje manjak transparentnosti pošto su istraživačima bile potrebne godine kako bi dobili informacije od ministarstva.

Nedostatak rasprave o smrtima dovodi do pitanja da li je lekcija naučena, dodaje on.

PA Media

Grupe za zaštitu ljudskih prava i humanitarne organizacije u više navrata su kritikovali Ameriku i Veliku Britaniju zbog načina na koji istražuju i prijavljuju civilne žrtve tokom vojnih operacija.

Iz britanskog Ministarstva odbrane priznaju samo jednu smrt civila tokom vazdušnih napada i bombardovanja pozicija Islamske države u Iraku i Siriji.

Lojd Ostin, američki državni sekretar za odbranu, nedavno je naložio da se ispita način na koji Pentagon istražuje civilne žrtve.

To se dogodilo posle vazdušnih napada američkih snaga tokom povlačenja iz Kabula prošle godine, kada je ubijeno 10 civila.

Prvobitno su Amerikanci tvrdili da su njihova meta bili ekstremisti, ali su novinari na terenu pronašli dokaze koji potvrđuju da su svi stradali civili.

Akcioni plan za smanjenje civilnih žrtava i reakciju Sjedinjenih Američkih Država predviđa zapošljavanje više od 150 vojnih službenika koji će raditi na umanjenju štete koja se čini civilima, kao i uspešnijem izveštavanju i prikupljanju podataka o ovakvim incidentima.

Iz britanskog Ministarstva odbrane kažu da prate napredak u sprovođenju tog plana, ali oni još uvek nisu usvojili bilo kakve izmene u načinu istraživanja i prijavljivanja smrti civila tokom konflikta.


Možda će vam i ova priča biti zanimljiva:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: