Svjetsko prvenstvo u Kataru: "Najzeleniji Mundijal" ili "nevjerovatno opasna obmana"

FIFA tvrdi da će Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru imati otisak od 3,6 miliona tona ugljeničkog otpada, a koji će biti neutralisan brojnim inicijativama

3049 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Tvrdnja Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) da će Svetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru biti „ugljenički neutralno" je „opasna i obmanjuje javnost", a turnir bi mogao da ima triput već ugljenički otisak nego što se tvrdi, kažu ekolozi.

Svetska kuća fudbala suočava se sa osporavanjima širom Evrope, kao i sa otvorenim pismom u kojem se od FIFA zahteva da preispita politiku održivosti.

FIFA tvrdi da će Svetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru imati otisak od 3,6 miliona tona ugljeničkog otpada, a koji će biti neutralisan brojnim inicijativama.

„Malo smo kopali po njihovoj proceni ugljeničkog otiska i mislim da će iznositi mnogo više od 10 miliona tona - dakle, najmanje triput više", kaže Majk Berners-Li sa Univerziteta u Lankasteru.

Kevin Anderson sa Univerziteta u Mančesteru, koji se bavi pitanjem klimatskih promena, kaže da je tvrdnja krovne organizacije svetskog fudbala „teška obmana", koja je „neverovatno opasna".

„Postojaće direktna ljudska cena ovog turnira.

„Ovo je ogromna količina emisije za jedan sportski događaj, što će ostaviti traga širom sveta", kaže Anderson.

Berners-Li dodaje da mu je „sumnjiv" izraz 'ugljenički neutralan'.

„Program neutralisanja za koji se odlučilo Svetskog prvenstvo ne izvlači ugljenik iz atmosfere, tako da je to potpuno lažan izraz", navodi.

„Nazvati ovo ugljenički neutralnim Svetskim prvenstvom je dovođenje u zabludu."

BBC Sport

U otvorenom pismu tvrdi se da je FIFA strategija održivosti sadrži loše procene emisije ugljenika, upitnu praksu njegovog neutralisanja i prebacuje odgovornost na navijače umesto da ih preuzme na sebe.

FIFA tvrdi da će tokom Mundijala u Kataru biti proizvedeno 3,6 miliona tona ekvivalenta, kao i da 51,7 odsto toga čine putovanja, uključujući avionske letove navijača.

Oni su i obećali da će neutralisati emisije leta svakog vlasnika karte, uz nekoliko drugih inicijativa kao što su električni javni prevoza oko turnira.

„FIFA je savršeno svesna da su klimatske promene jedan od najhitnijih izazova našeg vremena i smatra da zahtevaju od svakog od nas da preduzme hitne i održive klimatske korake", navodi se u njihovom saopštenju.

„Prvi put u istoriji, FIFA i zemlja domaćin Katar obavezali su se da ostvare potpuno ugljenički neutralno Svetsko prvenstvo.

„Primenjen je sveobuhvatni set inicijativa da bi se ublažile emisije u vezi sa turnirom, uključujući energetski efikasne stadione i sertifikat zelene gradnje njihovog dizajna, gradnje i operacija, prevoz niskih emisija i održivu praksu odlaganja otpada."

Kako navode, sve preostale emisije biće neutralisane kroz ulaganje u međunarodno priznate i sertifikovane ugljeničke kredite.

„Ovo radimo na dobrovoljnoj bazi, kao predvodnici u sportskoj industriji.

„Može još više toga da se uradi i uradiće se, kao što se FIFA obavezala kroz Okvirnu konvenciju o klimatskim promenama (UNFCCC) i njen Sportski okvir za klimatsku akciju, kao i sopstvenu Klimatsku strategiju, sve kako bismo do 2040. došli do nula emisija."

„Infrastruktura izgrađena samo za ovaj događaj", stoji u otvorenom pismu

Norveški internacionalac Morten Torsbi iz fudbalskog kluba Union Berlin, koji se takmiči u nemačkoj Bundesligi - čija zemlja se nije kvalifikovala za Katar 2022 - zastupa igrače i tela koja dovode u pitanje sve što FIFA tvrdi.

„Ovaj turnir je apsolutna katastrofa u pogledu ekološkog otiska", rekao je Torsbi u otvorenom pismu.

„Oni grade infrastrukturu samo za ovaj događaj, što nikad nije dobro."

U pismu se od krovne organizacije svetskog fudbala traži da povuče tvrdnje o ugljeničkoj neutralnosti i da preispita pristup ekološki „čistim" turnirima do Svetskog prvenstva za žene 2023. u Australiji i Novom Zelandu.

Među potpisnicima pisma su Torsbi - koji je nedavno osvojio BBC-jevu nagradu za zeleni sport zbog njegovih kampanja o klimatskoj svesti - Dejvid Viler iz Vikomb Vonderersa, Forest Grin Rovers, švedski igrač Elin Landstrom iz Rome i Zoi Mors iz Čikago Red Starsa u SAD.

Getty Images

„Klimatske promene su protivnik kog moramo da predriblamo - a već smo duboko zašli u zaustavno vreme", navode oni u otvorenom pismu.

„Kakav god dres da nosimo ili navijačku pesmu da pevamo, od ove akcije možemo imati samo koristi. Ali umesto da iskoristi to, FIFA se sprema da propusti najbolju priliku za šut na gol.

„Turnir je nazvan prvim 'potpuno ugljenički neutralnim FIFA Svetskim prvenstvom', što znači da bi njegov ukupni uticaj na planetu trebalo da je nula."

Ko osporava tvrdnje?

Žalbe na ovakvo oglašavanje podnete su u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Švajcarskoj, Belgiji i Holandiji protiv tvrdnje o ugljeničkoj neutralnosti Svetskog prvenstva u Kataru.

Žalbe su zasnovane na argumentu da je tvrdnja o ugljenički neutralnom Mundijalu lažna zbog potcenjene količine emisija i odsustva akcije za neutralisanje tih emisija.

Sve to, smatraju aktivisti, znači da su potrošači i navijači obmanuti.

U Velikoj Britaniji je tvrdnje osporio Novi institut za vreme.

U Švajcarskoj je sličnu žalbu podnela Klimatska alijansa Švajcarske, zajedno sa francuskom organizacijom Naš posao za sve (Notre Affaire a Tous), belgijskim Karbon market vočom (Carbon Market Watch) i holandskim Fudbalom bez fosilnih goriva (Fossil Free Football).

Šta znamo o osporavanju Fifine održivosti?

Tvrdnja o ugljeničkoj neutralnosti Katara 2022. dovedena je u pitanje ranije ove godine kad je organizacija Karbon market voč saopštila da je izveštaj „dovodio u zabludu".

U pismu se navodi da su procene o putovanjima „značajno potcenjene", kao i da je tvrdnje da je turnir ugljenički neutralan - pre njegovog početka - „nemoguće predvideti".

Oni takođe dovode u sumnju efikasnost projekata za smanjenje ugljenika, kao i to kako su oni izmereni.

„Tvrdnja da su veliki događaji, bilo da je u pitanju Svetsko prvenstvo ili bilo koji drugi sportski ili muzički događaj, ugljenički neutralni dovodi u veliku zabludu i pogoršava situaciju umesto da je popravlja", navodi Anderson.

„Zaista se trudimo da zadržimo rast temperature mora na 1,5 stepeni Celzijusa - a već smo veoma blizu.

„Ostalo je vrlo malo prostora za emisije, a pretpostaviti da možemo da prebacujemo ljude avionom po čitavom svetu, dok sa druge strane od ljudi očekujemo da promene ponašanje kako bi to nadoknadili, što znači da uopšte ne učimo kako da radimo stvari drugačije."

Anderson kaže da je „izuzetno opasna" ideja „da uvek postoji lak način da se to reši sa malo novca za neutralisanje" i da „demonstrira veoma loše ponašanje".

„FIFA je samo uradila uobičajeno - pođimo na fantastičan događaj i neutrališimo da bismo dobili kredite da to pokrijemo.

„Nema inovacija, nema pravog razmišljanja, nema liderstva... FIFA je omanula na svim nivoima", smatra Anderson.

Getty Images

Da li možete odgovorno da neutrališete emisije ugljenika?

Berners-Li smatra da je FIFA „stravično potcenila" njen ugljenički otisak i da „zapravo ne pomaže ako tvrdite da niste ostavili nikakav ugljenički trag."

„Svetsko fudbalsko prvenstvo je veoma važno i sigurno će ostaviti ugljenički otisak, a u ovom trenutku treba da se trudimo da on bude što niži.

„Možda želite da selite Svetsko prvenstvo po svetu da biste iskazali podršku svim fudbalskim zemljama, ali Katar nije jedna od njih.

„Jedan primer je da je FIFA samo pretpostavila da će sva te avionska putovanja biti karte u jednom pravcu, što je potpuna glupost.

„Najbliže što biste došli neutralisanju emisija bilo bi da nađete neke programe koji uklanjaju taj ugljenik iz atmosfere, kao što je sađenje drveća ili obnova tresetišta.

„Tvrdnja da je ovo najzelenije Svetsko prvenstvo u istoriji prosto je besmislena.

„Ideja da ga je (FIFA) nekako učinila zelenim uz pomoć jeftinog takozvanog neutralisanja - koje uopšte ne poništava štetu od emisija - i da sve na taj način postaje ugljenički neutralno nema nikakvu težinu."

Koji su „značajni ekološki programi"?

Portparol Vrhovnog odbora za isporuku i nasleđe, u okviru organizacije Mundijala u Kataru, kaže da je „održivost definisala svo njihovo planiranje" od kako im je turnir dodeljen 2010, kao i da se „nalazi se u središtu njihove vizije nasleđa."

„Naši značajni ekološki programi ostaviće trajno nasleđe širom zemlje", navodi on.

„U njih spadaju ogroman novi pogon solarnih panela veličine 1.300 fudbalskih stadiona koji su postavili nove standarde dizajna i održivosti - postigavši neke od najviših sertifikata zelene gradnje.

„Uzgajalište drveća i busenja sadrži ukupno 679.000 žbunova i 16.000 drveća, od kojih je većina posađena na lokacijama oko stadiona i u drugim oblastima u zemlji.

„Mnoge biljke su endemske za region i otporne na sušu, što minimizuje zahteve navodnjavanja. Sistem navodnjavanja koristi recikliranu vodu. Ovo novo drveće će smanjiti emisije ugljenika.

„Kompaktna priroda ovog Svetskog prvenstva znači da unutrašnji letovi neće biti potrebni i navijači će moći da putuju do stadiona besplatno u novom najsavremenijom metrou u Dohi, koji podržava 750 novih električnih autobusa."


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: