Kako izgleda suđenje Veljku Belivuku - osmijesi, priznanja i tvrdnje o atentatu na Vučića

Svi optuženi su negirali krivicu, sem tri člana Belivukovog klana koji su ranije priznali zločine u zamjenu za status svjedoka saradnika i blažu kaznu

11043 pregleda 1 komentar(a)
Foto: BBC/LazaraMarinković
Foto: BBC/LazaraMarinković

Veliki muškarac u plavoj, tesnoj, majici dugih rukava, ulazi u sudnicu jedan Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu, praćen nizom plavih uniformi.

Na rukama je imao lisice, a na licu - osmeh.

Počinje nova nedelja jednog od najznačajnijih suđenja u Srbiji u poslednjoj deceniji, a Veljko Belivuk, navodni vođa kriminalnog klana, optužen za niz strašnih zločina, deluje raspoloženo, kao i Marko Miljković, njegova desna ruka.

Samo dan kasnije, Srđan Lalić, član Belivukove grupe, sada svedoka tužilaštva, pričao je o navodnim zločinima klana i rekao da je ova grupa planirala atentat na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je potom izjavio da službe imaju podatke o tome ko je trebalo da učestvuje u izvršenju atentata na njega, dok im se predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić zahvalila što su to sprečile.

Lalić je staloženo i detaljno govorio o ubistvima za koja je Belivukov klan optužen, tek povremeno uzimajući koji gutljaj vode.

„Na početku želim da se izvinim porodicama žrtava zbog stvari koje će da čuju", glasile su prve reči kojim je Lalić počeo dvodnevno obraćanje pred sudom.

Grupa koju su, kako navodi tužilaštvo, predvodili Belivuk i Marko Miljković, tereti se za sedam ubistava, otmice, trgovinu drogom, silovanje, nezakonito držanje i nošenje oružja.

Svi optuženi su negirali krivicu, sem tri člana Belivukovog klana koji su ranije priznali zločine u zamenu za status svedoka saradnika i blažu kaznu.

Ta trojica su Bojan Hrvatin, kome će biti izrečena kazna zatvora od 15 godina, Nikola Spasojevića koji će 14 godina biti u zatvoru, i Lalić koji bi trebalo da bude 18 godina iza rešetaka.

Prema optužnicama, žrtve klana su Aleksandar Gligorijević Puki, Goran Veličković Goksi, Lazar Vukićević, Zdravko Radojević, Milan Ljepoja, Nikola Mitić i Goran Mihajlović.

Suđenje je počelo više od godinu dana posle podizanja optužnica, a posebnu pažnju izazivaju optužbe o spregama kriminala i politike, koje, međutim, nisu deo optužnica.

Belivuk i Miljković više puta su izjavljivali da su radili za državu, kao i da su imali niz susreta sa najvišim zvaničnicima, među kojima su i Vulin i Vučić, koji je to negirao.

Osmesi na optuženičkoj klupi

Nasmejani Belivuk i Miljković, u pratnji stražara, ulaze u sudnicu - mašu, namiguju i ćaskaju dok sede u optuženičkim klupama.

„Ma da, oni su uvek nasmejani", šapuće kratko jedna od novinarki koja prati hroniku.

Suđenje Belivukovoj grupi otvoreno je za javnost.

U duguljastoj prostoriji namenjenoj publici, nalazi se pet redova stolica, u svakom po dvadesetak mesta.

Ubrzo je veći deo bio ispunjen, mahom ljudima sa blokčićima, notesima i sveskama u rukama.

Mobilni telefoni moraju da ostanu na prijemnici, tako da su novinari spremni za hvatanje beleški kao nekada, bez tastatura i ekrana.

Ispred, iza zaštitnog stakla, sledi deo za okrivljene, u kojoj je već veliki broj optuženih.

Publici su okrenuti leđima, a pored svakog je barem jedan stražar.

Na desnoj strani te prostorije opušteno sede Belivuk i Miljković, ali se njihov razgovor ne čuje zbog zaštitnog stakla.

Potom, iza još jednog stakla, ide sudnica, gde su sa desne strane smešteni advokati odbrane, a na suprotnoj tužioci, koji takođe polako ulaze i smeštaju se na mesta.

Nedaleko od tužilaca su i okrivljeni svedoci, među kojima je i Lalić.

Sve se potom nekako umirilo.

U publici se tek povremeno čuje nečiji šapat, kao u biblioteci ili čitaonici.

„Ustanite svi", čulo se odjednom sa razglasa i svu su odmah bili na nogama.

Tročlano sudsko veće je ušlo i smestilo se za veliki sto u centralnom delu sudnice.

I polako sve počinje.

„Kriminal ne mogu organski da podnesem"

Sutkinja je prvo redom prozivala optužene, poput profesora na gimnazijskom času, kada ide po dnevniku da vidi ko nije tu.

Svaki je redom ustao i potvrdio prisustvo.

Posle administrativnog dela, suđenje je nastavljeno iznošenjem odbrane Vojislava Đorđevića, koji je u međuvremenu pušten da se brani sa slobode.

Obučen u elegantno crno odelo i belu košulju, u pratnji stražara prešao je iz dela za okrivljene za govornicu u sudnici.

„Mene nikada nije privlačilo da budem kriminalac i ja kriminal organski ne mogu da podnesem", rekao je, dodajući da većinu optuženih ne poznaje.

Novinari i okrivljeni sve to prate preko dva velika ekrana i zvučnika, dok advokati mahom imaju slušalice, iako su na samo nekoliko metara od njega.

Zbog toga ga sutkinja često opominje da govori glasnije i u mikrofon.

U sudnici je sve vreme prilično toplo, pa je bilo i pomalo zevanja, ali izgleda da nije stalno tako.

„Prošli put je bilo baš hladno, pa se i Belivuk prehladio", došaptava novinarka.

Fonet

Đorđević je na početku obraćanja povukao ceo iskaz koji je dao u predistražnom postupku, tvrdeći da je sve ispričao pod pretnjama inspektora.

Tvrdi da mu je bilo sugerisano kako da da iskaz, koga da optuži, kao i da, ukoliko tako ne uradi, nikad neće izaći iz zatvora, a da će njegovi roditelji biti silovani.

„Mi smo mlađi navijači, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića poznajem isključivo kao starije navijače i poštovali smo ih", naveo je, dodavši da je „elementarna kultura da se poštuju stariji."

Novinari s vremena na vreme hvataju beleške, ali većina, pre svega, čeka Lalića.

Đorđevića je sudu rekao da nikada nije video da Belivuk ili Miljković čine nešto protivzakonito.

„Vlado, sve što želi da priča, neka priča"

Posle pauze od 40 minuta, na sredinu sudnice stupio je Lalić, obučen u tamnozeleni džemper.

Na sudsku govornicu izašao je noseći veliki svežanj papira i beleške za izlaganje, koje je najavio da će trajati nekoliko sati.

Međutim, advokati odbrane su se tome odmah usprotivili.

Sudsko veće je donelo odluku da Lalić ne može imati beleške kod sebe, ali da sme da se služi kratkim konceptom zbog hronologije, dužine izlaganja i kompleksnosti događaja.

On se potom izvinio porodicama žrtava zbog detalja koje će izneti i mirnim glasom počeo priču o navodnim zločinima Belivukovog klana.

Miljković je u međuvremenu uzeo dodatnu stolicu kako bi je koristio kao stočić za pisanje, nad kojim je pogrbljen, u veliku svesku, zapisivao detalje Lalićevog obraćanja.

Veliki broj optuženih u ovom postupku nije želeo da iznosi odbranu na početku suđenja, rekavši da će sačekati da čuju šta će Lalić reći.

A Lalić je na početku naveo da Belivuka poznaje godinama, da su 2016. počeli sa poslovima sa drogom, kada je upoznao i Miljkovića.

Pričao je i o navodnim zločinima Belivuka i Miljkovića koji nisu deo optužnice, poput ubistva karatiste Vlastimira Miloševića, poznatog kao „ubistvo na šinama", inače Miljkovićevog kuma.

Milošević je ubijen u januaru 2017. godine, za šta je prvo bio optužen Belivuk, što je potom svedeno na pomaganje u ubistvu, da bi na kraju bio oslobođen.

U ovom postupku bio je optužen i Miljković, koji je takođe oslobođen.

Lalić je pričao i o odlascima u špansku Barselonu i Marbelju sa nekoliko optuženih članova Belivukove grupe, tvrdeći da su odande organizovali transport droge.

Pomenuo je i ubistvo Ljubomira Markovića Kiće, jednog od vođa navijača Partizana.

Tvrdi da su to ubistvo takođe isplanirali Miljković i Belivuk, poznat i kao vođa navijačke grupe „Iz Principa", godinama dominantne na južnoj tribini stadiona Partizana.

Pričao je o još nekoliko ubistava koja nisu deo optužnice, kao i o detaljima sa aplikacije Skaj, koju je prodavao.

Reč je o aplikaciji koja omogućava tajne kanale komunikacije i šifrovane poruke koje niko ne može da prati, a do tih materijala policija je došla kroz saradnju sa stranim službama.

„Miljković je bio Kratos, Belivuk Soprano, Budimir Kantona", govorio je redom nazive koje su članovi klana koristili na Skaju.

Miljković i Belivuk su sve mirno slušali, uz poneki osmeh i odmahivanje glavom.

Oni dokaze sa Skaja - poput fotografija tela navodnih žrtava i poruka koje su članovi grupe na ovoj aplikaciji razmenjivali - od početka opovrgavaju, navodeći da su nezakonito prikupljeni i montirani.

Lalić je potom prešao na zločine koji su deo optužnice, tvrdeći da je za ubistvo Gorana Mihajlovića čuo od Belivuka i Miljkovića, koji su mu navodno ispričali na koji način su ga namamili i ubili, a potom i spalili telo na placu u Surduku.

O ubistvima Aleksandra Gligorijevića Pukija i Gorana Veličkovića Goksija je pričao detaljno, iznoseći i najsitnije detalje.

„Goksi se držao dostojanstveno i hrabro", naveo je.

Njegovo izlaganje je tu prekinuto i nastavljeno u utorak, kada su najveću pažnju izazvali navodi o planiranju atentata na predsednika Vučića.

Na te navode u boksu za optužene usledila je burna reakcija, a Belivuk i Miljković su se glasno smejali.

I tada je bilo priče o navodnim zločinima koji nisu deo optužnice, a Miljkovićev advokat Vladimir Petrović zato je nekoliko puta ustajao i prekidao Lalića.

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Zoran Babić rekao je da Lalić ima pravo na to, jer je jedno od krivičnih dela za koje se grupa tereti i udruživanje radi izvršenja krivičnih dela.

Na to se Miljković javio za reč.

„Ja bih zamolio Vladu da ne prekida više Lalića. Vlado, sve što hoće da priča - neka priča", rekao je Miljković.

„Šta ti je, treseš se od straha"

Lalićev iskaz od utorka izazvao je burnu reakciju državnih zvaničnika.

Predsednik Vučić izjavio je da o tome postoje prikupljeni podaci.

„Počinju da govore o ubistvu i napadu na mene, sad imamo potvrde i znamo ko je sve u tim pričama učestvovao. Ko je trebalo da učestvuje u izvršenju i u prvom pokušaju i u sledećem pokušaju", rekao je Vučić.

Atentat je, navodno, bio planiran tokom otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu 2021. godine, a da je on tog dana odbio da nosi pancir, jer „ne želi da se krije od svog naroda".

„Ja sam se u tom trenutku okrenuo prema Vulinu, pre nego što sam krenuo ka govornici, i pitao ga: ‚Šta ti je, šta se ti treseš od straha'", ispričao je Vučić.

MARTIN DIVISEK/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Belivuk i Miljković prethodno su pričali o navodnoj saradnji sa državnim vrhom, iako za to nisu izneli nikakve dokaze.

Belivuk je naveo da je njegova grupa 2016. godine, u saradnji sa ljudima kontroverznog kosovskog biznismena Zvonka Veselinovića, učestvovala u rušenju naselja Savamala.

Misteriozni muškarci sa fantomkama tada su bagerima srušili privatne objekte na obali Save, što je očistilo prostor za projekat od nacionalnog značaja - Beograd na vodi.

Osim toga, tvrdio i da je njegova grupa sprečavala pevanje protiv predsednika Vučića na stadionu i zaustavljala proteste.

U proteklih nekoliko godina, navijači fudbalskog i košarkaškog kluba Partizana su na utakmicama uzvikivali pogrdne parole na račun Vučića, smatrajući ga odgovornim za propadanje klubova u okviru sportskog društva.

Na pojedinim mečevima, Belivukova ekipa je napadala druge navijače koji su uzvikivali pogrdne poruke upućene Vučiću, o čemu su pisali i Vreme i agencija Beta.

Belivuk tvrdi da je prvi kontakt sa državnim vrhom ostvario preko Aleksandra Vidojevića, poznatog kao Aca Rošavi, koji je dugo važio za istaknutog navijača Partizana sa južne tribine.

Danilo Vučić, sin Aleksandra Vučića, nekoliko puta je poslednjih godina viđen i fotografisan u Vidojevićem društvu.

Prema Belivukovim rečima, Vidojević je rekao da ga „šef šalje da oforme novu grupu".

„Mi svi iz stranke znali smo da Aleksandra Vučića zovu 'šef'", rekao je Belivuk.

Kako kaže, on i Miljković su se sa Vučićem sastali u stanu njihove komšinice Katarine Šišmanović, koja je navodno Vučićeva prijateljica.

„On nam je tada rekao da nije dobro da se viđamo i predložio da se viđamo sa Aleksandrom Vulinom", rekao je Belivuk.

Predsednik Vučić je sve to kategorički negirao.

„Ljudi treba da znaju da nikada u životu nisam ni video ni čuo nikoga od njih", rekao je Vučić na televiziji Prva.

Trebalo je da Lalić i u četvrtak nastavi iznošenje odbrane, ali je suđenje prekinuto zato što su advokati odbrane tražili izuzeće tužilaca, kao i Republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac.

Oni tvrde da članovi klana nemaju pravično suđenje, da su u javnost izneseni dokazi, da je prekršena pretpostavka nevinosti, kao i da se suđenje odvija u atmosferi linča.

Tužilac Ivanić je rekao da je reč o neosnovanom zahtevu, a sud je prekinuo rad do odluke o tom pitanju.

Sledeći glavni pretres zakazan je za 1. i 2. decembar.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: