Kineski predsjednik u lice kanadskom premijeru: Optužio ga da je neiskren

„Sve o čemu smo razgovarali se pojavilo u medijima i to nije prikladno", rekao je Đinping Trudou na mandarinskom, grupi povezanih kineskih dijalekata, koji se govori u većem dijelu Kine

8197 pregleda 4 komentar(a)
Trudo i Si Đinping, Foto: BBC
Trudo i Si Đinping, Foto: BBC

Kamere su zabeležile oštar dijalog predsednika Kine Sija Đinpinga i kanadskog premijera Džastina Trudoa u vezi sa otkrivanjem detalja njihovog sastanka na Samitu G20 na Baliju, u Indoneziji.

Kineski predsednik je kanadskom premijeru preko prevodioca rekao da je to neprikladno i optužio ga da je „neiskren".

Pretpostavlja se da je Đinping mislio na medijske izveštaje da je Trudo na sednici razgovarao o navodnoj kineskoj špijunaži i mešanju u kanadske izbore.

Kineski predsednik i kanadski premijer razgovarali su na marginama Samita G20 u Indoneziji iza zatvorenih vrata, što je bio njihov prvi direktan susret u poslednjih nekoliko godina.

Na upravo završenom samitu svetskih lidera, novinari su snimili dijalog Sija i Trudoa preko prevodioca.

„Sve o čemu smo razgovarali se pojavilo u medijima i to nije prikladno", rekao je Đinping Trudou na mandarinskom, grupi povezanih kineskih dijalekata, koji se govori u većem delu Kine.

Trudo mu je uz osmeh uzvratio: „U Kanadi verujemo u slobodan, otvoren i iskren dijalog i to je ono što ćemo i dalje imati".

„Nastavićemo da zajedno radimo u konstruktivnom smeru, ali biće stvari oko kojih se ne slažemo", dodao je kanadski premijer.

Pre nego što je Trudo uspeo da završi, kineski predsednik ga je prekinuo i rekao mu da prvo „stvori uslove" za tako nešto.

Na kraju se rukovao sa Trudoom i otišao.

Kratak dijalog izbacio je u prvi plan napetosti između Kine i Kanade, koje su pojačane od kako su vlasti u Pekingu pritvorile izvršnog direktora kompanije Huavej Menga Vandžua 2018. godine i potom dvojice Kanađana pod optužbom za špijunažu.

Sva trojica su kasnije puštena.

Dodatno ulje na vatru u odnosima Kine i Kanade dolilo je nedavno hapšenje Juešenga Vanga, 35-godišnjeg radnika u kanadskom komunalnom preduzeću Hidro-Kvebek, koji je optužen za špijunažu u korist Kine.

Vang je „sticao poslovne tajne u korist Narodne Republike Kine, a na štetu kanadskih ekonomskih interesa", navedeno je u saopštenju kanadske policije.

U tom trenutku, Trudo i Đinping već su bili na Samitu G20 na indonežanskom ostrvu Bali.


Pogledajte video: Posetioci Diznijevog parka u Kini zarobljeni zbog kovida


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: