U Estoniji prevarili investitore za 575 miliona dolara, kupovali stanove i luksuzne automobile

U saopštenju američkog Ministarstva pravde navodi se da su njih dvojica optuženi za prevaru i pranje novca - krivična djela za koje je određena kazna i do 20 godina zatvora

14604 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Policija u Estoniji uhapsila je dvojicu muškaraca osumnjičenih da su prevarili stotine hiljade ljudi za oko 575 miliona dolara navodeći ih da investiraju u lažnu kriptovalutu.

Estonska policija je vodila istragu sa američkim Federalnim istražnim biroom, a vlasti Sjedinjenih Država traže izručeenje Estonaca Sergeja Potapenka i Ivana Turogina.

Dvojica 37-godišnjaka su navodno naveli klijente da investiraju u lažno rudarenje kriptovalute HašFler i u lažnu virtuelnu banku Polibijus.

Protiv njih je podignuta optužnica u SAD.

U saopštenju američkog Ministarstva pravde navodi se da su njih dvojica optuženi za prevaru i pranje novca - krivična dela za koje je određena kazna i do 20 godina zatvora.

Optuženi su se pojavili pred sudom u Talinu, glavnom gradu Estonije, i trenutno su u pritvoru do izručenja SAD, navodi se u saopštenju.

Njihovi advokati nisu komentarisali slučaj.

Američko Ministarstvo pravde dodaje da su dve žrtve prevarili, nudeći im priliku da investiraju u rudarenje kriptovaluta kompanije HašFler.

Kriptorudarenje koristi računare za generisanje virtuelnih novčića za profit - proces koji zahteva veliku računarsku snagu i mnogo struje.

Rečeno je da su kupci širom sveta kupili HašFler ugovore vredne više od pola milijardi dolara od 2015. do 2019.

Ministarstvo pravde navodi da su žrtvama takođe obećane dividende ako ulože u Polibijus, virtuelnu banku koju su Potapenko i Turogin navodno osnovali.

Na taj način optuženi su zaradili 25 miliona dolara, međutim, banka nikada nije formirana.

Koristili su lažne kompanije za pranje novca kupujući najmanje 75 nekretnina i luksuznih automobila, navodi američko Ministarstvo pravde.

Oskar Gros iz estonskog policijskog biroa za sajber kriminal opisao je zajedničku istragu, u kojoj je učestvovalo 100 ljudi, od kojih 15 iz SAD, kao „dugu i složenu".

„Ovo je bio jedan od najvećih slučajeva prevare do sada u Estoniji", rekao je on u ponedeljak, a citirala ga je estonska novinska agencija ERR.

Vlasti ove baltičke zemlje su upozorile da je razvoj tehnologije „doprineo povećanju rizika od prevare".

Na svetskom tržištu kriptovaluta vlada nervoza jer je došlo do kolapsa druge po veličini kriptoberze na svetu, FTKS.

Kompanija je prošle nedelje podnela zahtev za bankrot u SAD i ostala je dužna najvećim poveriocima skoro 3,1 milijardu dolara.


Pogledajte i video: Šta je bitkoin


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: