Indija opsjednuta "najgrozomornijim ubistvom": Isjekao djevojku na komade i stavio je u frižider?

Zločin je nazvan „frižidersko ubistvo", a zbog ogromnog interesovanja za slučaj, onlajn mediji pokrenuli su stranice uživo o istrazi koje se ažuriraju svakih nekoliko minuta

12276 pregleda 0 komentar(a)
Demonstranti zahtijevaju pravdu za Šradu Valkar, Foto: Getty Images
Demonstranti zahtijevaju pravdu za Šradu Valkar, Foto: Getty Images

Poslednjih nekoliko dana, Indija je opsednuta slučajem opisanim kao „najgrozomornije ubistvo".

Policija u glavnom gradu Delhiju uhapsila je mladića - Aftaba Punavalu - pod sumnjom da je ubio partnerku sa kojom je živeo tri godine.

Ona tvrdi da je Punavala u maju ubio dvadesetsedmogodišnju Šradu Valkar, isekao njeno telo na desetine komada, pohranio je u njegov kućni frižider i, u poslednjih nekoliko meseci, posvetio se njihovom bacanju - komad po komad - u različitim delovima grada.

Punvala je u pritvoru i još nije dao bilo kakvu izjavu, ali je u utorak na sudu izjavio da „informacije koje kruže o njemu nisu tačne" i da on „u potpunosti sarađuje u policijskoj istrazi".

Smrt je izašla na videlo tek prošle nedelje nakon što je otac Šrade Valkar prijavio ćerku kao nestalu.

Od tada su grozomorni detalji neprestano u udarnim vestima u Indiji, a deliće nepotvrđenih informacija lokalnim novinarima poturaju neimenovani policajci.

Zločin je nazvan „frižidersko ubistvo", a zbog ogromnog interesovanja za slučaj, onlajn mediji pokrenuli su stranice uživo o istrazi koje se ažuriraju svakih nekoliko minuta.

A bes se izlio i na ulice - demonstranti spaljuju lutke koje predstavljaju Punavalu, zahtevajući strogu kaznu za njega.

Advokati, aktivisti i bivši policajci izražavaju zabrinutost zbog intenzivnog medijskog izveštavanja.

Vikram Sing, koji se penzionisao kao generalni direktor policije u indijskoj državi Utar Pradeš, nazvao je to „izuzetno neodgovornim".

„Komentarisanje korak po korak izuzetno je štetno po istragu i izražava nepoštovanje prema pokojnici", rekao je on za BBC.

Pomno izveštavanje takođe je otežalo razdvajanje zrna istine od kukolja - novinarski izveštaji prepuni su nedoslednosti sa vrlo malo jasnog uvida u same činjenice slučaja, između ostalog i kako se par upoznao.

Veza

Iako su Valkar i Punavala živeli u istoj oblasti Mumbaja, policija tvrdi da su se sreli preko Bambla, aplikacije za upoznavanje.

Međutim, u prijavi za nestanak podnetoj mumbajskoj policiji početkom oktobra, njen otac kaže da su se oni upoznali 2018. godine u kol-centru u kom su oboje radili.

Odnosi Valkar sa njenom porodicom bili su zategnuti, jer porodica nije odobravala njenu vezu sa Punavalom.

U policijskoj prijavi, njen otac je rekao da je pokušao da je odgovori od useljavanja kod Punavale „budući da smo mi hindusi, a Aftab je musliman i mi se ne venčavamo izvan naše kaste i vere".

Ali par je počeo da živi zajedno 2019. godine, a preselio se u Delhi početkom ove godine i iznajmio stan u oblasti Čatarpur Pahadi.

ANI

Njihovi prijatelji i policija tvrde da su se njih dvoje često svađali i optužuju Punavalu da ju je zlostavljao.

Viši policijski zvaničnik Ankit Čauhan rekao je za ANI da je Šrada počela da vrši pritisak na Punavalu da se oženi sa njom i da je on „18. maja izgubio živce i zadavio je".

Njen otac se obratio policiji u Mumbaju nakon što su ga njeni prijatelji upozorili da se nisu čuli s njom nekoliko meseci i da je njen telefon isključen.

U sredu se pojavila rukom pisana poruka za koju policija iz Delhija tvrdi da ju je napisala Valkar 2020. godine i u kojoj se ona požalila mumbajskoj policiji da ju je on pretukao i „preti da će je ubiti i iseći na komade" - tačno onako kako se i desilo dve godine kasnije, kako tvrdi policija.

Posle kritika na njen račun, mumbajska policija je reagovala rekavši da je slučaj istražen, ali da je „zaključen nakon što je ona dala pisanu izjavu da je sve razrešeno i da nema nikakve pritužbe."

Šta znamo do sada?

U utorak, kad je sud pitao Punavalu da li je svestan šta je učinio, on je odgovorio da se „šta god da se desilo odigralo u trenutku zanosa i da nije bilo namerno".

Neki su njegov iskaz protumačili kao priznanje, ali je njegov advokat Abinaš Kumar odbacio mogućnost da je Punavala priznao ubistvo i rekao da on „u potpunosti sarađuje sa istragom".

Ubrzo posle njegovog hapšenja, policija je saopštila da je Punavala priznao zločin i dao im uputstva kako da pronađu dokaze.

Nakon toga su pretresli njegov stan i odveli ga u obližnju šumu gde se, tvrde oni, „rešio delova tela".

Policija kaže da je pronašla neke kosti i delove tela koji su poslati na forenzičku analizu i koja će se uporediti sa uzorcima DNK njenog oca kako bi se videlo da li zaista pripadaju Valkar.

Naoružana detektorima za metal, policija je takođe pročešljala grmlje u Gugaonu, u predgrađu Delhija, u potrazi za noževima koji su navodno korišćeni za komadanje tela i, nakon što su ronioci izvukli neke kosti iz jezera u oblasti Maidan Garhi u Delhiju, jezero je isušeno da bi se pronašlo još dokaza.

U četvrtak je optuženi išao na poligraf, a očekuje se da će kasnije na njemu biti izvršen i test narko-analize - kada se droga poznata kao „serum istine" ubrizga u osobu pre nego što počnu da joj se postavljaju pitanja.

Iako se oni ne prihvataju na sudu, sudija je naložio da se ovi testovi izvrše nakon što je policija izjavila da ih Punavala navodi na krivi trag dajući im kontradiktorne informacije.

Karike koje nedostaju

U utorak je policija saopštila sudu da je 80 odsto istrage okončano, ali prema medijskim izveštajima ona još uvek traži ključne dokaze koji bi mogli da joj pomognu da izgradi neoboriv slučaj.

Nijedan predmet koji pripada Valker nije pronađen u stanu u kom je par živeo, a neki od dokaza su možda kompromitovani jer su prošli meseci od navodnog ubistva.

Policija tvrdi kako veruje da je za komadanje tela upotrebljeno „teško, oštro oružje" poput satare ili mesarskog noža, ali još nije uspela da ga nađe.

Još nije utvrđeno ni da li kosti koje su pronađene stvarno pripadaju žrtvi, a prema nekim izveštajima njihov kvalitet mogao bi biti kompromitovan zato što su posmrtni ostaci pronađeni mesecima posle navodnog ubistva.

Getty Images

Policija Delhija kritikovana je da ima vrlo malo konkretnih dokaza u rukama i da se čitav njen slučaj zasniva na posrednim dokazima koji se neće održati na sudu.

BBC se obratio policiji, ali su zvaničnici rekli da su „zauzeti istragom".

Penzionisani policijski zvaničnik Vikram Sing, međutim, kaže da „dokaza ima u obilju i iskusni istražitelj će uspeti da izdejstvuje da krivac bude osuđen".

„Ponekad treba vremena da se pronađe oružje kojim je počinjen zločin, ali ako imate kap krvi ili pljuvačku ili komadić mesa, možete da izgradite neoboriv slučaj."

Osim toga, kaže on, „postoji sasvim dovoljno posrednih dokaza" protiv Punavale - „živeli su zajedno, postoje svedočanstva komšija i snimci sigurnosnih kamera na kojima se vidi da je Šrada redovno dolazila u kuću i odlazila iz nje, tako da je njemu preostalo vrlo malo izlaza."

Govoreći za jedan hinduski list, Kumar, Punavalin advokat, rekao je da je svestan da se radi o „teškom" slučaju.

„Ali sve dok ne budem bio u potpunosti upoznat sa optužnicom protiv njega, ne mogu da kažem koliko će lako ili teško biti braniti ga", dodao je on.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: