Britanska pjevačica Dua Lipa dobila albansko državljanstvo

Albanski predsjednik Bajram Begaj rekao je da je Lipa učinila Albaniju "ponosnom", zahvaljujući njenoj svjetski priznatoj karijeri i angažovanjem u važnim društvenim segmentima

8254 pregleda 9 komentar(a)
Foto: BBC
Foto: BBC

Pop zvezda Dua Lipa dobila je albansko državljanstvo kao znak priznanja što promoviše Albaniju kroz njenu muziku.

Dua Lipa je rođena u Londonu 1995. godine. Njeni roditelji su kosovski Albanci, a nakratko je živela na Balkanu kao tinejdžerka.

Albanski predsednik Bajram Begaj rekao je da je Lipa učinila Albaniju „ponosnom", zahvaljujući njenoj svetski priznatoj karijeri i angažovanjem u važnim društvenim segmentima.

Pevačica je rekla da ju je obuzela „neopisivo velika radost" što je dobila albansko državljanstvo.

Nakon što se slikala sa predsednikom Begajem u Gradskoj kući u Tirani, Lipa je položila zakletvu, dala otiske prstiju i potpisala obrazac za izdavanje lične karte i pasoša.

Roditelji Due Lipe su napustili Kosovo 1992. godine, kada su napetosti dovele do oružanih sukoba srpskih snaga bezbednosti i grupa Albanaca 1998/99. a potom je NATO bombardovao Srbiju i Crnu Goru koje su tada činile jednu državu - SR Jugoslaviju.

Pevačicin deda, Seit Lipa, bio je na čelu Instituta za istoriju Kosova kada je na osnovu zakona Srbije 1992. godine bio zatvoren, što je specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija tada okarakterisao kao „znak sve većeg kršenja ljudskih prava".

Nastanivši se u londonskom Kemdenu, porodica je odgajala Duu učeći je njenoj kulturi, a albanski joj je ostao maternji jezik, iako su joj idoli bili Pink i Neli Furtado.

Njeni roditelji su uvek želeli da se vrate kući, što su i učinili kada je Lipa imala 11 godina.

„Trebalo mi je mnogo vremena da se naviknem na tamošnji život", rekla je za NPR ranije ove godine.

„Bilo je zanimljivo napraviti taj korak kad imaš 11 godina, ali ne bih to iskustvo menjala nizašta na svetu jer mi je zaista pomoglo da postanem ono što jesam".

Ipak, odlučila je da se vrati u London kako bi ostvarila snove o pevačkoj karijeri, živeći u domu porodičnog prijatelja do njene 16. godine.

„Pretpostavljam da je to bilo strašno za [moje roditelje]", rekla je za BBC njuz 2016.

„Ali stalno sam im telefonirala: 'Ok, probudila sam se. OK, u školi sam. OK, vratila sam se kući.'

„Sigurno je iz njih izlazila bujica emocija. A za mene je to bilo najbolje vreme u životu."

Shirlaine Forrest

Otkako je stekla popularnost hitovima kao što su New Rules, Be The One, Don't Start Now i Levitating, pevačica se posvetila i dobrotvornom radu.

Sa ocem je 2018. godine osnovala festival Sani hil, prikupljajući novac za istoimenu fondaciju koja pomaže ugroženima.

Trenutnu svetsku turneju završiće ove nedelje u Tirani, glavnom gradu Albanije, nastupom povodom 110. godišnjice nezavisnosti zemlje od Otomanskog carstva.

Međutim, njena podrška Albaniji izazvala je reakciju 2020. nakon što je postavila mapu „Velike Albanije" na kojoj su Albanija, Kosovo i delovi susednih balkanskih zemalja prikazani kao jedna zemlja, sa natpisom koji sugeriše da su Albanci starosedeoci u toj oblasti.

Kontroverzna slika povezana je sa ultranacionalistima koji veruju da bi granice Albanije trebalo da budu proširene.

Pop zvezda je brzo uklonila objavu, rekavši da „nikada nije imala nameru da podstiče mržnju".

„Tužno me i ljuti što su neke grupe i pojedinci koji promovišu etnički separatizam namerno pogrešno protumačili moju objavu, što ja potpuno odbacujem", napisala je ona u izjavi.

„Svi mi zaslužujemo da budemo ponosni na svoju etničku pripadnost i odakle smo. Ja, jednostavno, želim da moja zemlja bude predstavljena na mapi i da mogu sa ponosom i radošću da govorim o mojim albanskim korenima i matičnoj zemlji."


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: