Škotska zabranjuje udaranje lopte glavom na treninzima prije i poslije utakmice

Nove smjernice su donijete pošto je istraživanje Univerziteta u Glazgovu pokazalo da bivši fudbaleri imaju tri i po puta veći rizik da umru zbog demencije, nego njihovi vršnjaci koji su se bavili drugim poslovima

13408 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Profesionalnim fudbalerima iz Škotske se zabranjuje da na treninzima udaraju glavom loptu, dan pre i posle utakmica.

Klubovi bi trebalo da ograniče vežbe sa udarcima glavom na jednom nedeljno.

Nove smernice su donete pošto je istraživanje Univerziteta u Glazgovu pokazalo da bivši fudbaleri imaju tri i po puta veći rizik da umru zbog demencije, nego njihovi vršnjaci koji su se bavili drugim poslovima.

Stručnjaci veruju da bi to moglo biti povezano sa učestalim udaranjem lopte glavom.

Fudbalski savez Škotske je već promenio treninge mlađih kategorija fudbalera, dok je na treninzima dece mlađe od 12 godina udaranje glavom zabranjeno.

Škotska je prva objavila smernice za sprečavanje potresa mozga u svim sportovima, te je organizovala i kampanju pod sloganom Ako ste u nedoumici, izbacite ih.

Najnovije promene se uvode posle razgovora sa 50 profesionalnih muških i ženskih fudbalskih timova u Škotskoj.

Klub će biti u obavezi da prate treninge kako bi se smanjio sveukupni kontakt lopte i glave.

Oštećenje pamćenja

Džon Maklin je doktor Fudbalskog saveza Škotske više od 20 godina i učestvovao je 2019. godine u istraživanju o vezi fudbala i demencije.

„Dok se istraživanje nastavlja, ono što je poznato, jeste da udaranje utiče na mozak, pri čemu dolazi do merljivog oštećenje pamćenja koje traje između 24 i 48 sati od udarca.

„Primećene su promene i na snimcima skenera mozga koje mogu biti povezane sa udarcima glavom.

„Cilj je da se umanji svaki potencijalni kumulativni efekat udaraca glavom tako što će se smanjiti ta vrsta vežbe na treningu", dodaje doktor.

Getty Images

Novim smernicama promeniće se mnoge set vežbe koje su sastavni deo treninga.

„Posvetili smo se ovome, želili smo da se povežemo sa istaknutim ljudima u svetu fudbala, da utvrdimo koliko se na treninzima udara glavom kako bismo imali jasniju sliku.

„Potom smo se povezali sa igračima, klubovima, menadžerima i trenerima posredstvom škotskog Fudbalskog saveza.

„To je zajednička odgovornost u cilju očuvanja sveobuhvatnog zdravlja igrača", priča lekar.

'Prirodni instinkti'

Džoel Marej, fudbalerka koja igra za Hibernijan, izjavila je za BBC Škotsku da podržava nove mere, ali je dodala da će biti teško uspostaviti ravnotežu jer je dan pre utakmice, dan kada tim radi pojedinačne vežbe.

„Ne možemo da ignorišemo istraživanja i njihove rezultate, ali moramo da drugačije organizujemo treninge.

„Ne želite da igrači izgube tu prirodnu rutinu, taj prirodni instinkt da se udari lopta glavom. Ne želite da to utiče na igru, tako bi trebalo da se pronađe ravnoteža.

„Veliki broj bivših igrača nažalost pati od demencije zato što su, kako smatramo, prečesto udarali glavom tokom karijere", kaže Marej.

Rezultati studija pokazuju da su žene sklonije razvoju demencije usled udaranja lopte nego muškarci.

SNS

„Dok treniram, verovatno više mislim o tome.

„Devojke će se smejati jer možda udaram loptu iz centaršuta ili u petercu, ali sigurno kada dođe dan utakmice ne razmišljam o tome. Naravno, udarite loptu glavom kako biste to rešili.

„Ako ne trenirate na ovaj način, možda ćete tokom same utakmice videti više igre na terenu, a ne u vazduhu, tako da bi moglo da ima dvojaku prednost", dodala je fudbalerka.

Udaranje lopte tokom meča

Endi Guld iz Fudbalskog saveza Škotske kaže da već postoji velika količina podataka o kontaktu lopte sa glavom tokom utakmica.

Poslednje istraživanje je, kako navodi, „neprocenjivo kako bi se dobio uvid u obim udaranja glavom tokom treninga."

„Zahvalan sam menadžerima, klubovima i igračima koji su podelili informacije sa nama, koje su bile značajne u kreiranju smernica kako bi se sačuvali i zaštitili naši igrači", dodaje.

Ranije ove godine, Fudbalski savez Engleske usvojio je smernice za klubove ograničavajući broj jakih udaraca u glavu na treninzima na 10 nedeljno po igraču.

Nekoliko poznatih bivših fudbalera je umrlo od demencije poslednjih godina.

Među njima su Bili Meknil, bivši kapiten Seltika, i Džek Čarlton, bivši osvajač Svetskog prvenstva i menadžer Republike Irske.


Analiza Krisa MekLoglina, sportskog reportera

BBC Škotska

Bavljenje fudbalom delotvorno utiče kako na fizičko, tako i na mentalno zdravlje, ali koraci koji se preduzimaju kako bi se smanjili udarci glavom, pokazuju da raste zabrinutost zbog naučnih otkrića koji povezuju fudbal sa dugotrajnim povredama mozga.

Mali otpor škotskih klubova novim smernicama koje bi mogle drastično da promene način na koji ako igrači treniraju, a treneri obučavaju, pokazuje da poruka dolazi do onih kojima je namenjena.

Objavljivanjem novih istraživanja i novih smernica nameće se i pitanje - da li je udaranje lopte glavom bezbedno?

Nauka pokazuje šta se desilo bivšim profesionalnim fudbalerima, ali ne može, za sada, da utvrdi zašto.

Najnoviji podaci pokazuju da je rizik veći među igračima koji su na poziciji odbrane jer statistički češće udaraju loptu glavom.

Zato stručnjaci ne žele da rizikuju.

Mogu proći decenije od uvođenja novih mera pre nego što se sakupi dovoljno podataka koji će dovesti do konačnog odgovora.

Nauka ne želi da čeka.

Unapređivanje stila i taktika svakako vodi ka smanjenju udaraca lopte glavom tokom igre, ali ako se promene nastave, uz naučne dokaze i pritiske, nije teško zamisliti utakmice u budućnosti bez njih.


Pogledajte i ovu priču


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk