"Bila sam u paklu tih sedam dana u Grčkoj"

Desetine Brazilki ovo su osjetile na vlastitoj koži nakon što su platile luksuzne odmore čovjeku čiji Instagram nalog šljašti od luksuznih hotela i egzotičnih lokacija

15874 pregleda 1 komentar(a)
Foto: BBC
Foto: BBC

Digitalne turističke prevare sve su veći „sistemski i globalni" problem, prema Svetskoj turističkoj organizaciji, ogranku Ujedinjenih nacija.

Desetine Brazilki ovo su osetile na vlastitoj koži nakon što su platile luksuzne odmore čoveku čiji Instagram nalog šljašti od luksuznih hotela i egzotičnih lokacija.

U decembru prošle godine je Marija (nije joj pravo ime) odlučila da se odmori od vreline australijskog leta i povede porodicu na skijanje u Evropu.

Bilo je to njeno prvo putovanje posle izbijanja pandemije i odlučila je da bude posebno.

Zato je platila 20.000 dolara turističkom agentu Rafaelu Besi, zemljaku iz Brazila kog joj je preporučio prijatelj, i uputila se na dugo putovanje na sever.

Ispočetka je sve bilo savršeno, ali dok se Marija odjavljivala iz trećeg hotela upravnik joj je rekao da soba nije plaćena.

Dva sledeća šoka stigla su ubrzo jedan za drugim.

Kad je Marija pozvala Rafaela Besu da zatraži njegovu pomoć, primetila je da on ne ume da razgovara sa upravnikom hotela na francuskom, uprkos tome što je tvrdio da je pohađao ekskluzivnu privatnu školu u Alpima.

A onda, kad se porodica ukrcala u voz za njihovu sledeću destinaciju, došlo je do problema sa kartama: on im je priložio dve karte sa istim brojem kupovine, što znači da je samo jedna od njih važeća.

U sledećem hotelu, ista priča: Marija je morala da plati račun, iako je sve već prethodno bila platila u celosti.

Isprva je samo pretpostavila da je Rafael Besa nesposoban.

„A onda sam rekla sebi: 'Ne, ovo nije greška, ovo je namerno. Ovo je loša namera.'"

Sveukupno, Marija kaže da je platila 30.000 dolara za odmor - 20.000 dolara koje je platila unapred, i još 10.000 dolara za samo jedan od hotela.

Marija kaže da je, pored toga što je obećao da će platiti sobu, Rafael Besa rekao da joj je obezbedio besplatno premeštanje u skuplju sobu - ali on to nije učinio, a hotel je naplatio visoku punu cenu za super de luks sobu.

Od obećanja Rafaela Bese da će joj nadoknaditi troškove nije bilo ništa.

Iako joj je poslao razne „dokaze" o transferu novca, gotovina nikada stvarno nije legla na njen račun.

A onda, kad je objavila svoja iskustva na društvenim mrežama, kaže da ju je kontaktirao njegov advokat, nudeći da joj isplati 20.000 dolara ako potpiše sporazum od poverljivosti informacija.

Ona je to odbila.

BBC je tražio od Rafaela Bese da prokomentariše Marijine optužbe.

On je odgovorio da je došlo do nenavedenih „problema" sa jednim od hotela i da soba po toj ceni nije bila uključena u paket.

Poslao je i kopije rezervacije voznih karata - koje su, baš kao što je Marija rekla, sadržale isti broj kupovine.

BBC

Još jedna Brazilka, Ana Žalena, rezervisala je skijanje u Alpima i italijansko letovanje kod Rafaela Bese, nakon što joj je organizovao „fantastični" porodični odmor u Brazilu.

Platila je deo računa u gotovini, a plan je bio da će on ostatak naplatiti preko njene kreditne kartice.

Neko vreme kasnije, iznenadila se kad je videla da se na njenom spisku plaćanja pojavila isplata Britiš ervejzu i pozvala ga je da ga pita šta je to.

To je uplata za njen italijanski hotel, rekao joj je on.

Ne poverovavši mu, pisala je hotelu i rečeno joj je da nije bilo nikakvog plaćanja.

Ana je odlučila da od Rafaela Bese traži dokaz da je makar rezervisao smeštaj u skijaškom odmaralištu.

On joj je dao dva broja rezervacije, ali joj je hotel rekao da su oni nevažeći.

„Izgubila sam novac, san, putovanje. Izgubila sam sve", kaže ona.

Kasnije je razgovarala sa drugim nezadovoljnim klijentima Rafaela Bese i primetila obrazac.

„Prvo putovanje je fantastično i tu sve bude u redu", kaže ona.

„A potom ugovori duže putovanje, bolje putovanje sa skupljim hotelima, i onda to uradi ljudima."

Rafael Besa insistira za BBC da je rezervisao mesto u hotelu.

On kaže da je Ana otkazala skijanje i da joj je on vratio novac.

Ali, Ana tvrdi da ga nije otkazala - i da nije dobila novac nazad.

Marija i Ana su bile ljute i napaćene ovim iskustvom, ali nijedna od njih nije imala finansijskih problema zbog toga.

Za Adrijanu Trofin, zaposlenu majku dvoje dece iz Brazila koja živi u Londonu, propali san o ovogodišnjem porodičnom letovanju u Grčkoj bio je traumatičniji.

Prvo je naišla na Rafaela Besu na Fejsbuku, očarana njegovim objavama sa prelepih lokacija i njih dvoje su se sprijateljili preko interneta.

Ona mu je objasnila da sama ne može da priušti takvo letovanje, ali joj je on odgovorio da postoje putovanja za svaki budžet i ona je na kraju rezervisala letovanje iz snova u Grčkoj za ukupno 14 ljudi - članove porodice i velik broj prijatelja.

Oni su platili Rafaelu Besi unapred za smeštaj u odmaralištu Klab Med sa četiri zvezdice, ali automobili koji je trebalo da ih sačekaju na aerodromu u Atini nisu se pojavili.

BBC

Adrijana je poslala poruku Rafaelu Besi tražeći pomoć.

On ju je uveravao da je sve ugovoreno i dao joj tri telefonska broja prevoznika, ali ona nije mogla da dobije nijednog od njih.

Grupa je čekala na aerodromu satima.

Na kraju im je u pomoć pritekao aerodromski predstavnik Klab Meda Dejvid Dopfer.

On je brzo ustanovio da ne postoji rezervacija u Klab Medu na Adrijanino ime.

Rafael Besa jeste rezervisao sobe, otkrio je on, ali ih nije platio pre isteka roka.

Dejvid je pozvao turističkog agenta i zamolio ga da rezerviše drugi hotel u Atini za grupu, što je ovaj pristao da uradi.

Ali Dejvid kaže da kad je pozvao novi hotel da proveri da li je Rafael Besa održao reč, rečeno mu je da sobe nisu plaćene.

Na kraju je Adrijanin muž platio za čitavu grupu da odsedne u drugom hotelu, po ceni od 12.000 dolara.

„Provela sam tu nedelju, tih sedam dana, raspravljajući se sa Rafaelom Besom dan i noć preko telefona, pokušavajući da ga nateram da nam vrati makar deo novca. Počeo je da mi se ruga", kaže Adrijana.

A počeo je i da maltretira druge članove grupe, kaže ona, ubeđujući ih da je za problem kriva Adrijana i da mu ona duguje novac.

„Bila sam u paklu. Nikada nisam bila u goroj situaciji u životu, nikad mi nije bilo teže nego tih sedam dana u Grčkoj."

„Moj brak je pretrpeo velike udarce zbog toga. Za mene je to mnogo novca, znate? Ali suština više nije samo u novcu."

Ona kaže da ju je čitavo iskustvo „emocionalno uništilo".

Uprkos uveravanjima, dok je Adrijana čekala na aerodromu, da će sve biti u redu, Rafael Besa je rekao BBC-ju da je otkazao njene hotelske rezervacije zato što mu Adrijana nije platila sve što mu je dugovala.

Ali Adrijana je pokazala BBC-ju dokaze o transferu novca koje je obavila pre putovanja u potpunosti isplativši troškove hotela.

Dogovorila se sa Rafaelom Besom da tri avionske karte plati u ratama i isplaćivala ih je na vreme - što je Besa potvrdio snimcima poruka koje je poslao BBC-ju.

BBC je razgovarao sa još deset klijenata Rafaela Bese.

Zajedno sa Marijom, Anom i Adrijanom, oni kažu da su mu platili ukupno 90.000 dolara za usluge koje nisu dobili.

Razgovarali smo i sa brazilskim advokatom Viktorom Penidom Mačadom, koji je podneo tužbu protiv Rafaela Bese u ime skoro 50 klijenata.

Oni su platili ukupno 183.000 dolara za hotelske rezervacije i druge usluge koje nisu dobili, kaže on.

Isti obrazac ponavlja se iznova i iznova, kaže advokat.

Klijenti stignu na odredišta, otkriju da hotel nije plaćen i ne mogu da nateraju Rafaela Besu da im vrati novac.

Kad ga je kontaktirao BBC, Besa je negirao optužbe bivših klijenata, rekavši da je „šokiran".

„Stvarno sam iznenađen količinom grešaka, 90 odsto vaših podataka je pogrešno", napisao je on.

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija kaže da turistički agenti sve više koriste društvene mreže da navedu mušterije da plate odmor iz snova - onaj koji i sami jedva čekaju da mogu da objave na društvenim mrežama.

„Zato što su objavljene na društvenim mrežama, turisti možda imaju percepciju da su te usluge pouzdanije nego da ih nađu na bilo kojoj redovnoj internet stranici", kaže pravna savetnica UNVTO-a Ališa Gomez.

Istovremeno, digitalne putničke prevare su u porastu širom sveta, kaže Gomez.

„To je postao globalan i sistemski problem.

„Mušterije i vlasti iz mnogih zemalja prijavljuju povećanje broja internet prevara, a te brojke mogu u realnosti biti još veće, jer sramota i krivica sprečava turiste koji nasednu da ih prijave."

UNVTO je usvojio pravilnik za zaštitu turista, za koji ona tvrdi da jasno razgraničava odgovornost društvenih mreža, vlada i potrošača, i opisuje kako vlade i privatne kompanije mogu najbolje da sarađuju.

Do sada je sedam zemalja potpisalo pravilnik, uvrstivši ga u svoje nacionalno zakonodavstvo, dok su druge, poput Brazila, u procesu da to učine.

„Ne dozvoljavamo da se vrše prevare preko naših platformi i blisko sarađujemo sa agencijama za očuvanje reda i zakona kako bi pružili podršku istragama i iskorenili prevarante.

„Nastavljamo da ulažemo u nove tehnologije i potrošili smo oko pet milijardi dolara samo prošle godine na bezbednost i sigurnost", saopštila je Meta, vlasnik Instagrama i Fejsbuka.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: