Prodate najstarije pantalone, veruje se da su prve farmerke

Farmerke su među 270 vrednih predmeta iz doba zlatne groznice, koji su prodati za skoro milion eura, navode iz američke kolekcionarske firme Holabird Vestern

16519 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Holabird Western Americana Collections
Foto: Holabird Western Americana Collections

Par muških radničkih pantalona prodat je na aukciji u Americi za 107.000 evra i veruje se da je reč najstarijim farmerkama na svetu, kažu iz aukcijske kuće.

Bele pantalone pronađene su u olupinama parobroda „SS Centralna Amerika" koji je potonuo 1857. godine u blizini obale Severne Karoline.

Pretpostavlja se da su pripadale rudaru.

Farmerke su među 270 vrednih predmeta iz doba zlatne groznice, koji su prodati za skoro milion evra, navode iz američke kolekcionarske firme Holabird Vestern.

Aukcija je održana onlajn 3. decembra u Rinu, u saveznoj državi Nevadi, na zapadu Amerike.

„Rudarske farmerke su poput prve zastave na Mesecu - istorijski trenutak.

„To su prve farmerke sa pet dugmića", rekao je Dvajt Menli, izvršni partner kalifornijske Gold marketinške grupe koja je posedovala artefakte.

Predmeti su bili na parabrodu, poznatom kao „brod zlata", dugom 85 metara koji je plovio iz Centralne Amerike i prevozio putnike do istočne obale tokom 1850-ih.

Brod je potonuo tokom uragana druge kategorije u septembru 1857. godine.

Nastradalo je 425 od 578 putnika i članova posede.

Sa putnicima je potonula i 21 tona zlatnika i artefakata.

Olupine broda pronađene su prvi put 1988. godine.

Muške radne pantalone pripadale su Džonu Dementu iz Oregona, koji ih je, veruje se, kupio u San Francisku, saopštili su iz aukcijske kuće.

Kopčanje na pet dugmića ukazuje da su farmerke rani proizvod Levija Štrausa.

Model je gotovo identičan današnjim modelima, navode iz kompanije.

Levi Štraus napravio je prve plave farmerke u San Francisku 1873, 16 godina pošto je potonuo brod sa rudarskim pantalonama.

Trejsi Panek, istoričarka i direktorka arhive kompanije, izjavila je za BBC da „Levi Štraus i pantalone prodate na aukciji u Renou nemaju sličnosti", niti su „radne pantalone rudara".

„Pantalone nisu od teksasa i napravljene su pre nego što je Levi Štraus patentirao plave farmerke", objasnila je, dodajući da su pantalone sa dugmićima bile uobičajene u 19. veku.

Dva meseca pre ove aukcije, par starih levis farmerki iz 1880-ih pronađenih u napuštenom rudniku na zapadu Amerike, prodat je za 71.000 evra na aukciji u Novom Meksiku.

Na aukciji je predstavljen širok spektar sačuvanih predmeta poput putničkih karata, odeća napravljena sredinom 19. veka, mesingano zvono kupljeno za gotovo 18.000 evra, prozirna staklena pepeljara prodata za nešto manje od 1.500 evra, kao i pribor za jelo i kuhinjske stvari.

Preostali predmeti biće na aukciji u februaru 2023.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: