Evrovizija 2023: Ukrajina izabrala predstavnika u prenosu iz skloništa od ruskih napada

Kaluš orkestar donio je pobjedu Ukrajini na Pjesmi Evrovizije 2022. godine u Torinu, ali su zbog rata koji traje 10 mjeseci, organizatori odlučili da drugoj zemlji dodjele domaćinstvo

9239 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Anastasiia Mantach / Suspilne Ukraine
Foto: Anastasiia Mantach / Suspilne Ukraine

Pop duo Tvorči predstavljaće Ukrajinu na Pesmi Evrovizije sledeće godine, a izbor je direktno prenošen iz skloništa u Kijevu, koji je u nekliko navrata bio na meti ruskih raketa i dronova.

Heart of Steel (Čelično srce) je prva pesma koja je odabrana za najveće muzičko evropsko takmičenje koje će biti održano 2023. godine u engleskom u Liverpulu.

„Daćemo sve od sebe da na pravi način predstavimo Ukrajinu", izjavio je član dua Andrej Hucilijak, iznenađen ishodom glasanja.

Kaluš orkestar doneo je pobedu Ukrajini na Pesmi Evrovizije 2022. godine u Torinu, ali su zbog rata koji traje 10 meseci, organizatori odlučili da drugoj zemlji dodele domaćinstvo.

Odabrana je Velika Britanija, čiji je predstavnik bio drugi na ovogodišnjem takmičenju u Italiji.

Izbor za ukrajinskog predstavnika za Pesmu Evrovizije organizovan je u jednoj od metro stanica u glavnom gradu Ukrajine.

Metro stanice u nekoliko ukrajinskih gradova se koriste kao skloništa od ruskih granata i raketa od početka invazije 24. februara.

Jedna od takih stanica u ukrajinskoj prestonici subotu je pretvorena u TV studio.

Tokom nastupa Tvorčija, plesači su nosili gas maske dok su se na ekranima pojavljivali znaci nuklearnog upozorenja preko stihova poput: „Ne plašite se da kažete ono što mislite".

„Samo želim da kažem hvala Ukrajini", rekao je pevač Džefri Keni gledaocima ukrajinskog izbornog takmičenja za Evroviziju, poznatog kao Vidbir, koje je emitovano onlajn.

Huculijak je dodao: „Nismo mislili da ćemo pobediti, ali želimo da se zahvalimo svima koji su nas podržali, koji slušaju našu muziku i koji se bore na prvim linijama fronta".

Tokom četvoročasovnog takmičenja, zarazni ritam je pobedio pregršt balada, sa lirskim referencama na rat.

Momci iz Tvorčija se nadaju da će ponoviti uspeh Kaluš orkestra.

Anastasiia Mantach / Suspilne Ukraine

Od kako je 2003. godine prvi put učestvovala na Pesmi Evrovizije, Ukrajina je pobedila tri puta i samo šest puta završila van prvih 10, što je čini jednom od najuspešnijih zemalja na takmičenju.

Za Pesmu Evrovizije 2023. godine, ukrajinski organizator je dobio skoro 400 pesama od 299 kandidata koji su se nadali da će se plasirati u subotnje finale i možda otići u Liverpul.

„Učinili smo sve što je bilo moguće da ovaj Vidbir bude organizovan kako treba i još jednom ujedinimo Ukrajince oko ovog važnog izbora za najveću muzičku pozornicu u Evropi.

„Najpre smo odlučili da izbor organioujemo u podzemlju, u metro stanici, kako bi program mogao da se odvija bez prekida, bez obzira na vazdušnu opasnost", rekla je Oksana Skibinska, šefica ukrajinske delegacije na Evroviziji, za BBC.

Posle talasa ruskih napada, metro linije su bile u prekidu, ali su ponovo uspostavljene baš u subotu.

Tokom prenosa, gledaoci su povremeno mogli da čuju kako tutnje brzi vozovi, ali je inače sve izgledalo kao bilo koji drugi TV studio.

EBU/ CORINNE CUMMING

Članovi Kaluš orkestra rekli su za BBC da su uvereni da Ukrajina može da pobedi u Liverpulu, što bi bila četvrta pobeda ove zemlje na Pesmi Evrovizije.

Od pobede u Italiji, bend promoviše svoju muziku i kažu da prikupljaju novac za Ukrajinu širom Evrope.

Čak su prodali i pobednički trofej kako bi kupili dronove za ukrajinsku vojsku.

„Veoma nam je važno da predstavljamo našu zemlju i da pokažemo našu ukrajinsku kulturu i donekle je oživimo", rekao je pevač Oleg Psijuk.

Ukrajina je peta zemlja koja je odlučila ko će je predstavljati na Pesmi Evrovizije u Liverpulu.

Ali prva koja je otkrila i koja je pesma.

Prethodno su Kipar, Izrael, Holandija i Slovenija izabrali predstavnike koje će poslati u Liverpul, ali još nisu objavili pesme koje će izvesti.

Na Pesmi Evrovizije 2023. učestvovaće 37 zemalja i imaju rok do kraja marta da izaberu pesme koje će ih predstavljati.

Pojedine evropske zemlje, među kojima Crna Gora, Severna Makedonija i Bugarska, odustale su od takmičenja iz finansijskih razloga.

Veliko finale Pesme Evrovizije 2023. biće održano 13. maja.


Pogledajte video o predstavnici Srbije na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije Ani Đurić Konstrakta


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: