Holivud i životinje: Režiser Stiven Spilberg se kaje zbog filma Čeljust, jer je doprinio padu populacije ajkula

Američki filmski režiser, koji ima 75 godina, poznat je po mnogim holivudskim hitovima, među kojima su I.T vanzemaljac, Šindlerova lista, Spasavanje redova Rajana i Park iz doba jure

10734 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Režiser Stiven Spilberg rekao je da „iskreno žali" zbog filma Čeljust, nagrađenog Oskarom, jer smatra da je je doprineo desetkovanju populacije ajkula.

On je za BBC Radio rekao da se plaši da su ajkule i danas „besne" na njega zbog „bezumnog lova ludih ribara posle 1975. godine" kada je film objavljen.

Bilo je mnogih kritika na filma, pre svega aktivista za zaštitu životinja, koji su rekli da je iskrivljena slika o velikim belim ajkulama i da je doprineo masovnom lovu u Americi.

Američki filmski režiser, koji ima 75 godina, poznat je po mnogim holivudskim hitovima, među kojima su I.T vanzemaljac, Šindlerova lista, Spasavanje redova Rajana i Park iz doba Jure.

Upitan kako se sada odnosi prema filmu u kojem su velike bele ajkule predstavljene kao nemilosrdni predatori koji napadaju i jedu ljude, Spilberg je odgovorio: „To je jedna od stvari koja me i dalje plaši.

Pojasnio je da to nije strah da će ga neka od njih pojesti, već zbog negativnog uticaja na populaciju ajkula zzbog čega i danas „iskreno žali".

Film Čeljust (Jaws) iz 1975. govori o velikoj beloj ajkuli koja je napala američki primorski grad, što je uticalo na porast sportskog ribolova širom Amerike.

Istraživanja su pokazala da je broj velikih ajkula ubijen duž istočne obale Severne Amerike u godinama posle objavljivanja filma koji je bio veoma popularan.

Slavni reditelj je govorio i o drugim temama.

Izabrao je osam pesama koje najviše voli, među kojima Somewhere iz filma Priča sa zapadne strane (West Side Story), Come Fly With Me Frenka Sinatre i Cool Hand koju izvodi njegova ćerka.

Spilberg je pričao i o svom novom poluautobiografskom filmu Fabelmanovi, koji prati priču o njegovom detinjstvu i ulasku u filmsko stvaralaštvo.

Rekao je da je bio izuzetno uplašen zato što je film zasnovan na njegovoj sopstvenoj priči.

Dodao je da je najpre mislio da će film biti „najbolja stvar koju je do sada uradio", opisujući ga kao „terapiju od 40 miliona dolara".

Naglasio je da je snimanje tog filma osetio kao potrebu, ali je priznao da mu je najveći izazov bio da se ne unosi previše emotivno dok radi.

U filmu Fabelmanovi, koji je već dobio nominacije za nagradu Zlatni globus i pohvale kritičara, igraju Pol Dano i Mišel Vilijams.


Pročitajte još priča o slavnim rediteljima:


Prisećajući se kako je uopšte zavoleo filmove, Spilberg je rekao da je njegov prvi pokušaj bio da snimi vestern jednom kamerom bez softvera za montažu kada je imao 10 godina.

Nakon što ga je pokazao drugovima, rekao je: „Ugrizla me bubica i to je bilo to, navukao sam se na filmove".

O filmskom stvaralaštvu, Spilberg je rekao da nije njegova uloga da „manipuliše" publikom, ali je priznao da je to radio u filmu Čeljust i u horor filmu Poltergejst (Poltergeist) iz 1982.

O filmu Šindlerova lista iz 1993. godine, o nemačkom industrijalcu koji je spasao smrti stotine poljskih Jevreja tokom Drugog svetskog rata i koji je dobio čak sedam Oskara, Spilberg je rekao da je prvobitno bio zabrinut da nije dovoljno sazreo kao režiser niti da je emotivno spreman da snimi film o Holokaustu, najvećem zločinu nacista.

Budžet filma bio je 22 miliona dolara, a zaradio je čak 322 miliona i smatra se jednim od najboljih filmova svih vremena.

Bio je nominovan u čak 12 kategorija za Oskara.

Upitan šta bi poneo na pusto ostrvo, odgovorio je: knjigu The Grapes of Wrath (Grožđe gneva) i omiljeni fotoaparat.


Pogledajte video o čoveku kome su ajkule najbolji prijatelji:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: