Revolucionarnom metodom spasili srce bebe

Profesor Masimo Kaputo sa Instituta za srce u Bristolu se nada da će razviti tehnologiju tako da djeci rođenoj sa urođenom srčanom manom neće biti potrebno toliko operacija

8572 pregleda 0 komentar(a)
Foto: BBC
Foto: BBC

Kardiohirurg kaže da je „verovatno spasao život" bebi koju je operisao koristeći matične ćelije iz placente, metodom koja se koristi prvi put u svetu.

Profesor Masimo Kaputo sa Instituta za srce u Bristolu koristio je matične ćelije da bi uklonio srčanu manu malog Finlija.

On se nada da će razviti tehnologiju tako da deci rođenoj sa urođenom srčanom manom neće biti potrebno toliko operacija.

Dvogodišnji Finli je „sada srećan mali dečak koji lepo raste".

Samo četiri dana pošto se rodio, Finli je imao prvu operaciju na srcu jer su glavne arterije bile na pogrešnom mestu.

Nažalost, operacija nije rešila problem i srčana funkcija je bila značajno pogoršana, a leva strana srca nije dobijala dovoljno krvi.

„Od početka smo bili spremni da su male šanse da on preživi",

„Posle 12 sati, Finli je konačno izašao sa operacije, ali mu je bila potrebna mašina za bajpas srca i pluća da bi ostao živ, a njegova srčana funkcija se značajno pogoršala", priča danas njegova majka Melisa iz Koršama.

BBC

Posle nedelja provedenih na intenzivnoj nezi činilo se da nema rešenja za njegovo stanje i živeo je samo zahvaljujući lekovima.

Međutim, novi metod u kojem se koriste matične ćelije iz placente doneo je rešenje.

Profesor Kaputo je ubrizgao ćelije direktno u Finlijevo srce u nadi da će pomoći rastu oštećenih krvnih sudova.

Takozvane „alogene" ćelije su uzgajali naučnici iz Kraljevske bolnice u Londonu, i milioni su ubrizgani u Finlijev srčani mišić.

Alogene ćelije imaju sposobnost da prerastu u tkivo koje se ne odbacuje već, u Finlijevom slučaju, regenerišu oštećeni srčani mišić.

„Ne mora da pije lekove, ne mora da bude na respiratoru", rekao je profesor Kaputo.

"Više nije u bolnici i najzad lepo raste".

BBC

Bio-štampačem su napravljene matične ćelije koje će zameniti oštećene u srčanim zaliscima i krvnim sudovima i ispuniti praznine između dve srčane komore.

Veštačko tkivo se i ranije koristilo za poboljšanje srčanih funkcija kod beba, ali su zabeleženi i slučajevi da procedura ne uspe, te je deci tokom rasta potrebno više operacija.

Profesor Kaputo se nada da će se kliničko ispitivanje ovih svojevrsnih flastera održati u naredne dve godine, nakon uspešnog laboratorijskog istraživanja.

BBC

Ispitivanje flastera matičnih ćelija pruža nadu pacijentima poput Luija iz Velsa, koji ima niz urođenih srčanih mana.

Trinaestogodišnjak iz Kardifa imao je prvu operaciju na otvorenom srcu kod profesora Kaputa samo dve nedelje posle rođenja, a zatim ponovo sa četiri godine kako bi zamenio materijal koji mu je fiksirao srce.

Ali pošto materijali nisu potpuno biološki, ne mogu da prate rast i njemu su bile potrebne nove operacije.

Pošto imuni sistem pacijenta može da odbaci materijale koji se koriste za fiksiranje srca, oni mogu da ostave ožiljke koji mogu dovesti do drugih komplikacija.

Dete će stoga možda morati da prođe kroz istu operaciju srca više puta tokom svog detinjstva - oko 200 ponovljenih operacija zbog urođenih srčanih mana se uradi svake godine u Velikoj Britaniji.

Lui se nada da će ovaj pomak značiti manje operacija.

„Ne volim da idem na operacije", rekao je.

Doktor Stiven Minger, stručnjak za biologiju matičnih ćelija i direktor kompanije SLM Blu Skajs Inovejšn LST oduševljen je istraživanjem.

„Većina studija za koje znam, kod odraslih sa srčanom disfunkcijom, pokazuje samo minimalnu terapeutsku korist od infuzije matičnih ćelija",

„Srećan sam što će klinički tim nastaviti da radi kliničko ispitivanje koje bi trebalo da nam kaže da li je ovo bio jednokratni uspeh", rekao je on.


Kako postati davalac matičnih ćelija i nekome spasiti život


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: