Kako je ukrajinski predsjednik Zelenski doputovao u SAD

Nije iznenađujuće da nije objavljena nikakva zvanična informacija o putovanju - obezbjeđenje je veliko oko predsjedničkih posjeta čak i za vrijeme mira, ali za lidera čija je zemlja u ratu rizici su još veći

6186 pregleda 8 komentar(a)
Foto: EPA
Foto: EPA

Prvi put od početka februara ove godine kada je počela ruska invazija, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je napustio zemlju i otišao u međunarodnu posetu. Destinacija: Vašington, Amerika.

Vanredne mere preduzete da Zelenski bude transportovan iz Ukrajine u američku prestonicu znak su koliko su odnosi dve zemlje ključni za obe strane.

Nakon što je u utorak posetio liniju fronta u istočnoj Ukrajini, put Zelenskog do Vašingtona počeo je noćnim putovanjem vozom do Poljske pre nego što se ukrcao u avion američkog vazduhoplovstva, a podrška su bili NATO-ova špijunska letelica i borbeni avion F-15.

Informacije o poseti Vašingtonu počele su da kruže početkom ove nedelje, ali su potvrđene tek u sredu rano ujutru, kada su američki zvaničnici bili sigurni da je ukrajinski lider bezbedno na putu za američku prestonicu.

O poseti se razgovaralo mesecima, ali su poslednje pripreme obavljene brzo - dva predsednika su o tome govorila 11. decembra, a poziv je upućen Zelenskom tri dana kasnije.

Tek kada je poseta potvrđena, konačni planovi su mogli da se sprovedu u delo.

Nije iznenađujuće da nije objavljena nikakva zvanična informacija o putovanju - obezbeđenje je veliko oko predsedničkih poseta čak i za vreme mira, ali za lidera čija je zemlja u ratu rizici su još veći.

S obzirom da pretnja ruskih projektila čini vazdušni put preko Ukrajine previše rizičnim, Zelenski je tajno krenuo vozom kroz Ukrajinu do Poljske, gde je u sredu rano primećen na železničkoj stanici u pograničnom gradu Pšemisl.

Na snimcima poljske televizije, videlo se kako Zelenski sa pratnjom hoda peronom po izlasku iz plavo-žutog ukrajinskog voza, koji se može primetiti u pozadini.

Grupa je zatim ušla u konvoj automobila koji su čekali, među kojima i ševrolet saburbans- omiljeni model američke vlade.

Mnogi zapadni lideri i zvaničnici putovali su vozom da u Kijev, ali ovo je bio njegov prvi odlazak u inostranstvu od početka rata u Rusiji.

Reuters

Nedugo zatim, podaci o letu pokazali su da je Boing C-40B američkog vazduhoplovstva - za koji se smatra da je prevozio Zelenskog - poleteo sa aerodroma Žešov, nekih 80 kilometara zapadno od Varšave.

Avion je krenuo na severozapad prema Velikoj Britaniji, ali pre nego što je ušao u vazdušni prostor iznad Severnog mora, špijunski avion NATO-a nadlgedao je to područje.

Poznato je da morem patroliraju ruske podmornice.

A američki borbeni avion F-15, koji je poleteo iz baze u Engleskoj, ispratio je let Zelenskog tokom dela njegovog putovanja.

Konačno, oko podneva u Vašingtonu - skoro 10 sati posle poletanja i još mnogo sati putovanja ukrajinskog predsednika - avion je sleteo u blizini Vašingtona.

Po dolasku, dobio je zaštitu Tajne službe, kao što je slučaj sa svim šefovima država u poseti Vašingtonu.

Visoki bezbednosni zvaničnici rekli su za ABC Njuz da su zabrinuti zbog mogućnosti da se Zelenskom nešto dogodi tokom posete.

„Veoma smo svesni da Rusija ima sredstva u ovoj zemlji i da bi mogla da pokuša nešto da uradi. Znamo kakav je ulog", rekao je jedan visoki zvaničnik mreži.

Čini se da je poseta prošla glatko, ali američki bezbednosni zvaničnici će se opustiti tek kada se Zelenski bezbedno vrati u Kijev.

Jedan zvaničnik je za ABC Njuz rekao: „Putin i Kremlj znaju da on mora da se vrati kući".


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: