Četvrta nedjelja suđenja grupi Veljka Belivuku - svađe, svađe, svađe

Svedočenje je nastavio Srđan Lalić, ranije član Belivukove grupe, jedan od trojice koji su dobili status svedoka tužilaštva

9557 pregleda 2 komentar(a)
Foto: BBC/Jakov Ponjavić
Foto: BBC/Jakov Ponjavić

Povišeni tonovi, prepirke, vređanje i pretnje obeležili su četvrtu nedelju suđenja grupi Veljka Belivuka, optuženoj za razna teška krivična dela i svirepa ubistva.

Svedočenje je nastavio Srđan Lalić, ranije član Belivukove grupe, jedan od trojice koji su dobili status svedoka tužilaštva.

Njega je čitave nedelje ispitivao Marko Miljković, jedan od dvojice navodnih vođa klana, kog je Lalić krivio za organizaciju ubistava i teških krivičnih dela, što je dovodilo do burnih svađa i uvreda između njih dvojice.

„Tvoj obraz je đon Laliću", odbrusio mu je Miljković, nazivajući ga i „lažovom" i „bolesnikom koji izmišlja".

Predsednica sudskog veća Vinka Beraha u više navrata je reagovala i prekidala ih, ali bi oni ubrzo u potpunosti izgubili kontrolu.

„Sudija, on je nervozan jer ne zna ništa", rekao je Miljković u jednom trenutku.

„Tek ćeš videti", odgovorio je Lalić, prvi od trojice svedoka tužilaštva koji su davali iskaz.

Kada se oglasio prvooptuženi Belivuk, sudsko veće je zamolio da Lalića upozori na pristojno ponašanje.

Belivuk je tražio i da Lalić „prestane da se ponaša kao da je na političkom skupu", kao i da ne poziva ostale optužene da, poput njega, potpišu sporazum o priznanju krivice.

Suđenje grupi Veljka Belivuka smatra se jednim od najznačajnijih u Srbiji u poslednjoj deceniji.

Grupa koju su, kako navodi tužilaštvo, predvodili Belivuk i Miljković, tereti se za sedam ubistava, otmice, trgovinu drogom, silovanje, nezakonito držanje i nošenje oružja.

Tužilaštvo tvrdi da su žrtve klana Aleksandar Gligorijević Puki, Goran Veličković Goksi, Lazar Vukićević, Zdravko Radojević, Milan Ljepoja, Nikola Mitić i Goran Mihajlović.

Svi optuženi su negirali krivicu, sem trojice članova Belivukovog klana koji su ranije priznala zločine u zamenu za status svedoka saradnika i blažu kaznu.

Ko su Lalić i ostali svedoci Tužilaštva?

Reč je o Bojanu Hrvatinu, Nikoli Spasojeviću i Srđanu Laliću, koji je i najvažniji svedok tužilaštva, jer je navodno direktno učestvovao u ubistvima.

Lalić je poznat po fotografiji na kojoj se, zajedno sa Belivukom, smeje iznad ubijene žrtve, koju su javnosti prvi pokazali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i doskorašnji ministar policije Aleksandar Vulin.

Za Lalića (36) su mediji pisali da je IT stručnjak i da je navodno lično učestvovao u nekim ubistvima, što je on tada negirao.

Lalić je navodno u Belivukovom klanu bio zadužen za nabavku i održavanje kriptovanih telefona sa aplikacijom Skaj, preko koje su komunicirali i razmenjivali fotografije jezivih zločina pripadnici ozloglašenog klana.

Posle hapšenja, Lalić je rekao da je po zanimanju IT inženjer i da je završio privatni fakultet.

Kasnije je priznao krivicu u zamenu za svedočenje i umanjenu zatvorsku kaznu.

Po završetku suđenja, Hrvatinu će biti izrečena kazna zatvora od 15 godina, Spasojeviću od 14 godina i Laliću od 18 godina.

Suđenje je počelo više od godinu dana posle podizanja optužnica, a posebnu pažnju izazivaju tvrdnje o spregama kriminala i politike, koje, međutim, nisu deo optužnica.

Belivuk i Miljković više puta su izjavljivali da su radili za državu, kao i da su imali niz susreta sa najvišim zvaničnicima, među kojima je i Vučić.

Predsednik Srbije je to negirao.

Prepirke oko rušenja vlasti i Vučića

Lalić tvrdi da je „postojao plan" da se vladajuća struktura svrgne sa vlasti.

Rekao je da je on grupi sugerisao da to ne čine, jer ni drugima u prošlosti nije pošlo za rukom, već da se drže poslova sa kriminalom, a ne „političkim aktivizmom Radoja Zvicera", navodnog vođe Kavačkog klana.

Reč je o delu nekadašnje organizovane kriminalne grupe iz crnogorskog primorskog grada Kotora, koji se zbog internog sukoba podelio na dva dela - Kavački i Škaljarski.

Ova dva klana važe danas za najmoćnije u podzemlju čitavog regiona i u čijem je međusobnom ratu poslednjih godina ubijen veliki broj ljudi.

Belivuk i Miljković bili su navodni saradnici Kavačkog klana.

Lalić je pred sudom tvrdio da je grupa na sastancima dogovarala da na prvom sledećem građanskom skupu organizuje nerede i prave haos, kako bi izvršili destabilizaciju, piše N1.

Prethodno je izjavio i da je grupa planirala atentat na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ubrzo se oglasio i Vučić, rekavši da službe imaju podatke o tome ko je trebalo da učestvuje u izvršenju atentata na njega.

Miljković je Lalića puta pitao i ko mu je rekao da se priprema atentat na Vučića.

„Belivuk i ti. Ti si rekao: 'Najbolje je olindrati ga'", odgovorio je Lalić.

Rekao je i da se to pominjalo više puta na sastancima grupe, naročito jer su bili revoltirani što su bili privođeni u policijsku stanicu na razgovor.

Prepirke oko Zvicera

A jedna od prvi prepirki između Lalića i Miljkovića ove nedelje bila je o Zviceru.

Miljković je Lalića dugo ispitivao o odnosu sa Zvicerom.

Lalić je na odgovorio da Zvicera ne poznaje lično, ali da je s njim komunicirao preko Skaj aplikacije, da su zajedno prodavali Skaj telefone i trgovali kokainom, piše N1.

Lalić je rekao da je njegov nadimak na Skaj aplikaciji bio Ber Mils, Miljkovićev Kratos, a Belivukov Soprano.

Miljković ga je tu više puta nazvao lažovom.

Prema Lalićevim rečima, kada je Zvicer bio ranjen, od njega je tražio mu organizuje privatni čarter let, što je i uradio.

„Kažeš da ti je Zvicer poslao sliku sa podignutim palcem iz bolnice i crevom u ustima i da ti je slao glasovne poruke. Kako sa crevom u ustima ti šalje glasovne poruke?", pitao je Miljković.

„I tebi sam puštao te glasovne", odgovorio je Lalić.

„'Sad ćemo viđet ko će popit piće, a ko metak', se sećaš? Sećaš se, sećaš se", dodao je, prenosi Nova.

Miljković je pitao kako da je on učestvovao u tome, ako ga Zvicer nije direktno poznavao.

„Pitaj njega", odgovorio je Lalić.

Prepirke o strahu i autoritetima

Lalić je pred sudom Miljkovića opisao kao nekoga ko je manipulisao strahom, vukao sve konce u klanu i bio mozak akcija i ubistava.

„Mi smo više puta pričali, on je bio mozak operacije za sva ubistva od početka do kraja", naveo je.

„Svi iza stakla znaju ko si šta si, samo se još plaše."

Tu se ubacio i Miljković, prenosi Nova.

Miljković: Ko je zastrašivao?

Lalić: Ti si širio strah tim metodama.

Miljković: Jel' si se ti plašio?

Lalić: Brinuo sam za svoj život.

Miljković: Šta si uradio da se zaštitiš?

Lalić: Bio sam vrlo oprezan kad se krećem.

Na pitanje ko je bio veći autoritet u grupi, odgovorio je da je Belivuk „imao harizmu, bio prirodna pojava", dok je Miljković „mnogo lukaviji i više poteza je vukao".

„Dopunjavali su se", naveo je Lalić.

Međutim, kako je rekao, Miljković je u jednom trenutku želeo da ubije Belivuka, njegovog najboljeg prijatelja.

„Rekao si mi: 'Je l' ti misliš da nas Debeli ugrožava'", a svi znaju šta ti misliš kad to kažeš. Mislio sam da možeš i Veljka da likvidiraš", rekao je Lalić na suđenju.

Miljković ga je na to upitao zbog čega nije.

„Nisi stigao, a i on je to znao", rekao je Lalić.

Belivuk se posle ovih tvrdnji nije javio za reč.

Lalić je o Belivuku izjavio i da se pokajao posle ubistva Gligorijevića, koji je prema optužnici jedna od žrtava klana.

„Išao je u crkvu u palio sveće... Rekao je 'ogrešili smo se, brate'", naveo je Lalić.

Prepirke oko Ritopeka

Miljković je u jednom trenutku pitao Lalića zašto policiju nije odmah odveo u kuću u beogradskom prigradskom naselju Ritopek i pokazao im skrivenu prostoriju, kao i zašto je ćutao tri meseca.

Tužilaštvo tvrdi da je Belivukov klan koristio kuću u Ritopeku za ubistva, gde su namamljivali žrtve.

U skrivenoj prostoriji te kuće nađena je industrijska mašina za mlevenje mesa i kostiju, a na kojoj su kasnije pronađeni DNK tragovi više žrtava.

Prema tvrdnjama tužilaštva, neke od žrtava su samlevene u toj mašini.

Tokom svedočenja, Lalić je ranije pričao i o tome kako su članovi klana koristili mašinu za uklanjanje tela, a potom uništavali dokaze.

Lalić je na Miljkovićevo pitanje odgovorio da je tako bilo zbog straha od kriminalnog kavačkog klana, ali je na kraju ipak doneo odluku i „nosi se sa tim", piše N1.

Potom je negirao da je Miljkoviću i braći Budimir predlagao da zajedno drže novac u sefu njegove majke, tvrdeći da nije za njega ni znao.

„Ja sam moju porodicu držao dalje od kriminala, za razliku od tebe", rekao je Lalić Miljkoviću, koji je predložio njegovu majku za svedoka.

Na Miljkovićeva pitanje, Lalić je negirao da je bio zaljubljen u bilo kog od vođa klana.

Beraha je u jednom trenutku upozorila je Lalića da se ne smeje dok odgovara na pitanja optuženih, ne odgovara neprikladnim rečima i ne gestikulira, dok je od Miljkovića, zatražila da pitanje postavlja bez ironije u glasu i bez osmeha, piše N1.

Prepirke oko prepirki

Bilo je i prepirki bilo i među pravnim zastupnicima.

Tužilac se žalio da Miljković predugo postavlja pitanja Laliću i to oko stvari koja nemaju veze sa optužnicom i ne odnose se na predmet.

Advokati su na to protestovali, ističući da je Lalić u iskazu neometano pominjao sva ta dela i niko ga nije prekidao.

Beraha je takođe više puta sugerisala Miljkoviću da ne može toliko dugo da ispituje Lalića i postavlja pitanja o stvarima koja nisu predmet optužnice.

Miljković je više puta ponovio da je Lalić svedočio više sati nesmetano, te da će isto toliko on ispitivati njega.

Advokati su burno reagovali i na Lalićev pomen advokata Dejana Lazarevića, koji je Miljkovića i Belivuka i još desetak drugih okrivljenih zastupao sve do njegovog hapšenja aprila 2022. godine.

Za Lazarevića je rekao da je član kriminalne grupe Darka Šarića, da su se viđali sa njim, kao i da im je dojavljivao da se sprema hapšenje čitave grupe.

Lazarević je uhapšen u aprilu 2022. godine.

U trenutku kada je Lalić izgovorio da je za njega Lazarević uspešniji kriminalac nego advokat, veliki broj advokata odbrane iz protesta je ustao, prenosi N1.

Tražili su da se to više ne ponavlja, u suprotnom da će napustiti sudnicu.

Predsednica sudskog veća je upozorila i Lalića i Miljkovića da Lazarevića više ne pominju.

Lalić je na to rekao da Lazarevića poznaje i duže i bolje od većine okrivljenih.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: