"Prijestonica za žurke" Dubai skresao 30 odsto poreske stope na alkohol kako bi pojačao turizam

Dubai se suočava sa sve većom konkurencijom rivala koji razvijaju sopstvene ugostiteljske i finansijske sektore

6747 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Dubai je smanjio poreske stope na alkohol za 30 odsto kako bi podstakao turizam.

Prestaće i da se izdaju pojedinačne dozvole za pijenje alkohola, koje su meštani dosad morali da imaju da bi pili kod kuće.

Propisi su već neko vreme ublaženi u Dubaiju i moguće je kupiti alkohol po danu tokom ramazanskog posta, a dozvoljena je i dostava tokom pandemije.

Poslednji potez se tumači kao pokušaj grada da bude još atraktivniji za strance, kako bi se nadmetali sa susedima.

Dve kompanije koje su distributeri alkohola u Dubaiju, Meritajm i Merkantil internešnal (MMI) i Afrikan i Istern, saopštile su da će se smanjenje poreza odraziti i na njihove mušterije.

„Otkad smo počeli pre 100 godina da radimo u Dubaiju, pristup emirata je i dalje dinamičan, osetljiv i inkluzivan za sve", rekao je portparol MMI Tajron Rid za novinsku agenciju Asošiejted pres.

„Nove izmene zakona su sredstvo koje će osigurati bezbednu i odgovornu konzumaciju alkoholnih pića u Dubaiju i Ujedinjenim Arapskim Emiratima".

Nije poznato hoće li odluka, koja je u nedelju stupila na snagu, biti stalna.

Časopis Fajnenšel Tajms opisao je ovaj potez kao jednogodišnju probu, citirajući jednog od direktora iz ove industrije „upućenog u donošenje odluka".

SolStock

U Dubaiju, poznatom kao „prestonica žurki" u Zalivu, stranaca je u odnosu na stanovnike devet prema jedan. Meštani se obično voze u Um al Kuvejn i druge Emirate da bi kupili alkohol na veliko.

Dubai je kroz istoriju uspevao da privuče više turista i bogatih stranih radnika od suseda, delom zbog tolerancije prema liberalnijem načinu života.

Ali sada se suočava sa sve većom konkurencijom rivala koji razvijaju sopstvene ugostiteljske i finansijske sektore.

Stanovnici koji nisu muslimani u Dubaiju moraju imati najmanje 21 godinu da bi pili, prevozili ili čuvali piće kod kuće i uz to dozvolu za alkohol - plastičnu karticu koju izdaje policija.


Možda će vas zanimati i ova priča


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: