Brazil i politika: Kako je južnoamerička zemlja stigla do tačke velikih podjela

Retorika podjele Žiara Bolsonara i njegovo dovođenje u pitanje valjanosti brazilskog izbornog sistema doprinijeli su velikom gnijevu koji je u nedjelju pokazao lice u Braziliji.

10729 pregleda 1 komentar(a)
Detalj, Foto: Reuters
Detalj, Foto: Reuters

Hiljade pristalica bivšeg brazilskog predsednika Žara Bolsonara upali su u Kongres, Vrhovni sud i predsedničku palatu.

Noseći majice jarko žute i zelene boje, upali su u ključne državne institucije i ruinirali ih.

Zašto se to desilo?

Oktobarski predsednički izbori

Na predsedničkim izborima u oktobru 2022. godine suočili su se desničarski predsednik Žair Bolsonaro i levičarski protivkandidat Luiz Inasio Lula da Silva.

Posle oštre kampanje, Lula, koji je bio predsednik između januara 2003. i decembra 2010. godine, pobedio je Bolsonara sa malom razlikom u drugom krugu 30. oktobra.

Lula je rekao da je upad u državne zgrade bez presedana i označio one koji stoje iza njega „vandalima i fašistima".

Optužio je Bolsonara da preko društvenih mreža ohrabruje akcije izgrednika.

„Svi znamo da ih je u raznim govorima bivši predsednik na to ohrabrivao", rekao je Lula koji je pre nedelju dana položio predsedničku zakletvu.

Duboko podeljena zemlja

Brazil je politički duboko podeljena zemlja i juriš na Kongres je dramatičan znak koliko su daleko neki Brazilci spremni da odu da bi napali institucije za koje kažu da ih više ne predstavljaju.

Ne radi se samo o levici nasuprot desnici, već o onima koji odbijaju da prihvate rezultat izbora kada je to protiv njihove volje, iskaljujući bes na simbolima brazilske demokratije.

Oni koji su učestvovali u neredima su pristalice krajnje desnice, ali je mnogo više Lulinih protivnika koji su širili lažne informacije o njemu i time raspirivali vatru koja je dovela do nemira u nedelju.

Pristalice Bolsonara vide ga kao „spasitelja"

Mnoge pristalice dosadašnjeg predsednika Bolsonara vide ga kao „spasitelja" koji štiti vrednosti koje su im najvažnije - „Bog, otadžbina, porodica".

Reuters

Nadali su se pobedi Bolsonara nad Lulom, koga smatraju pretnjom tim vrednostima, verujući lažnim glasinama da će levičarski kandidat zatvoriti crkve ako bude izabran.

Glasači Bolsonara su bili ubeđeni da će Lula izgubiti i nisu mirno prihvatili njegovu pobedu.

Neki su kampovali ispred kasarni, tražeći od vojske da se umeša i spreči ga da postane predsednik, čak i ako bi to podrazumevalo vojni udar.

Međutim, vojska nije reagovala i Lula je položio zakletvu kako je planirano.

Ulazak Lule u predsedničku palatu bio je okidač za Bolsonarove pristalice

Neredi u Braziliji, glavnom gradu, usledili su samo nedelju dana nakon što se Lula uselio u predsedničku palatu.

Reuters

Bolsonaro, koji je odbio da prizna poraz, nije prisustvovao ceremoniji, već je otišao u Sjedinjene Države.

Gnev onih koji su sve nade polagali u to da će Bolsonaro pobediti Lulu samo je rastao.

Videvši kako Lula preuzima dužnost i useljava se u predsedničku palatu bilo je previše za one koji ga nazivaju „komunističkom pretnjom Brazilu".

Osećajući se da ih je vojska izneverila, odlučili su da preuzmu stvar u svoje ruke, upadajući u institucije za koje smatraju da ne samo da ih ne predstavljaju, već su, u njihovim očima, direktna pretnja vrednostima koje su im najvažnije.


Pogledajte video:


Poplava ekstremizma i dezinformacija

Retorika podele Žara Bolsonara i njegovo dovođenje u pitanje valjanosti brazilskog izbornog sistema doprineli su velikom gnevu koji je u nedelju pokazao lice u Braziliji.

Uoči izbora, on je više puta tvrdio da je brazilski sistem elektronskog glasanja podložan prevari, što su odbacili organi za sprovođenje izbora.

Ali mnogi Brazilci veruju da su izbori „pokradeni" iako je izborni sud odbio prigovor koji je podnela Bolsonarova stranka.

Posle nereda, Žair Bolsonaro je na Tviteru odbacio Lulinu optužbu da je održao nekoliko govora u kojima je podsticao nemire u Braziliji.

On je rekao da su „pljačkanja i upadi u javne zgrade" suprotni zakonu.

Ali ekstremizam onih koji su jurišali na demokratske institucije zemlje biće teško obuzdati.


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: