Povjerljivi državni dokumenti pronađeni u Bajdenovoj privatnoj kancelariji

Bajdenov advokat je rekao da su papiri iz perioda kada je Bajden bio potpredsjednik Amerike, ali nije jasno šta je u njima, kojim nivoom povjerljivosti su označeni niti zašto su bili u Bajdenovoj privatnoj kancelariji

10124 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Američko Ministarstvo pravde proverava dokumentaciju sa oznakom poverljivo pronađenu u bivšoj, privatnoj kancelariji predsednika Džozefa Bajdena u istraživačkom centru, saopšteno je iz Bele kuće.

Bajdenov pravni tim je pronašao oko 10 dokumenata u zaključanom ormaru u Pen Bajden Centru u Vašingtonu u novembru, rekao je njegov advokat.

Ovi papiri su predati Državnom arhivu.

Bajdenov prethodnik, Donald Tramp je pod istragom zbog odnošenja poverljivih dosijea na Floridu po prestanku predsedničkog mandata.

Prema izveštajima CBS Njuz, američkog partnera BBC-ja, Federalni istražni biro (FBI) je uključen u istragu dokumenata pronađenih u Pen Bajden Centru, a od američkog državnog tužioca Merika Garlanda je zatraženo da pregleda papire.

Bajdenov advokat je rekao da su papiri iz perioda kada je Bajden bio potpredsednik Amerike, ali nije jasno šta je u njima, kojim nivoom poverljivosti su označeni niti zašto su bili u Bajdenovoj privatnoj kancelariji.

Izvor CBS Njuza kaže da dokumenti ne sadrži nuklearne tajne, kao i da su se nalazili u kutiji sa drugim, neklasifikovanim papirima.

Ričard Zauber, specijalni Bajdenov savetnik, rekao je u izjavi za CBS u ponedeljak da su dosijee neposredno pre izbora za Kongres otkrili Bajdenovi advokati koji su čistili kancelarijski prostor.

Bajden je od 2017. do 2020. imao kancelariju u istraživačkom centru koji je udaljen oko kilometar od Bele kuće.

„Od tog otkrića [dokumenata], predsednikovi advokati su sarađivali sa [Državnim] arhivom i Ministarstvom pravosuđa kako bi osigurali da svi zapisi administracije Obame i Bajdena budu na odgovarajući način u posedu Arhiva", rekao je Zauber.

On nije objasnio zašto je informacija o pronalasku dokumenata objavljena sa dva meseca zakašnjenja.

U septembru, novinar CBS-ja je pitao Bajdena za komentar o pronalasku državnih dokumenata u Trampovoj vili na Floridi.

„Kako neko može da bude toliko neodgovoran", rekao je tada Bajden.

Tramp je reagovao na društvenoj mreži Istina, postavivši pitanje: „Kada će FBI izvršiti raciju u kućama Džoa Bajdena, možda čak i u Beloj kući?".

Tramp je pod istragom zbog navodnog odbijanja da vrati oko 300 poverljivih dokumenata koje je odneo na imanje u Floridi, Mar-a-Lago, pošto je napustio funkciju.

Državni arhiv je zatim o tome obavestio nadležne.

Bajdenovi dosijei otkriveni su neposredno pre nego što je Ministarstvo pravde objavilo da će imenovati nezavisnog advokata koji će odlučiti da li će Trampa biti optužen zbog dosijea pronađenih na Floridi.

Kongresmen Džejms Komer, novi republikanski predsednik Nadzornog odbora Predstavničkog doma, rekao je da je postupanje sa Bajdenovim papirima pokrenulo pitanja o neutralnosti Ministarstva pravde.

„Ovo je dodatna briga zbog postojanja dvostepenog pravosudnog sistema u Ministarstvu pravde [odeljenja za pravosuđe] i načina na koji se ponašaju prema republikancima i demokratama, odnosno kako se ponašaju prema bivšem predsedniku u odnosu na sadašnjeg", dodao je Komer.

Ministarstvo pravde tražilo je od državnog tužioca u Čikagu, Džona Lauša Mlađeg, da pregleda pronađene dokumente, navodi CBS Njuz.

Bivši republikanski kongresmen Adam Kinzinger rekao je za CNN da veruje da će se istraga svesti na to ko je u bivšem potpredsedničkom timu bio zadužen za ova dokumenta i da li su slučajno ili namerno ostavljeni u kancelariji.

Iz Pen Bajden Centra i Državnog arhiva nisu još komentarisali slučaj.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: