Bogatstvo Ilona Maska se gotovo prepolovilo, postavljen novi svjetski rekord

Do gubitaka je došlo pošto je opala vrijednost akcija Tesle, proizvođača električnih vozila, nakon što je Mask prošle godine preuzeo Tviter

9617 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Ilon Mask oborio je svetski rekord pošto je izgubio najviše ličnog bogatstva u istoriji.

Od novembra 2021. do decembra 2022. ostao je bez 165 milijardi dolara, navodi se u blogu na sajtu Ginisove knjige rekorda.

Brojke su zasnovane na podacima Forbsa, ali iz Ginisove knjige rekorda kažu da bi gubici mogli da budu i veći.

Do njih je došlo pošto je opala vrednost akcija Tesle, proizvođača električnih vozila, nakon što je Mask prošle godine preuzeo Tviter.

Kupovina kompanije koja posluje u oblasti društvenih mreža na koju je ovaj bogataš potrošio 44 milijarde dolara zabrinula je investitore, koji strahuju da Mask više ne pridaje dovoljno pažnje Tesli.

Gubici američkog biznismena postavili su novi rekord pošto su nadmašili 58,6 milijardi, koliko je Masajoši Son, japanski investitor u tehnološke kompanije, izgubio 2000. godine.

Procena gubitaka zasnovana je na vrednosti akcija firmi u Maskovom vlasništvu, što znači da bi njegovo bogatstvo moglo ponovo da se poveća.

Tokom decembra, Bernar Arno, većinski vlasnik kompanije LVMH koja poseduje niz brendova luksuzne robe poput Luj Vitona, prestigao je Amerikanca na mestu najbogatijeg čoveka na svetu.

Vrednost akcija Tesle opala je za 65 odsto tokom prošle godine, delom i zbog rezultata koje je firma beležila.

Proizvođač automobila isporučio je samo 1,3 miliona vozila 2022. godine, što je daleko manje nego što su očekivali na Vol stritu.

Međutim, najveći razlog gubitka bogatstva bilo je preuzimanje Tvitera, posle čega je Mask izazvao različite reakcije zbog otpuštanja velikog broja zaposlenih i promena politike moderiranja sadržaja na toj platformi.

Mnogi vlasnici akcija Tesle veruju da bi američki biznismen trebalo da se usredsredi na tu firmu pošto opada potražnja za njenim automobilima zbog straha od recesije, sve veće konkurencije i zastoja u proizvodnji usled pandemije.

„Dugoročne osnove (Tesle) su ekstremno jake. Kratkoročno ludilo na tržištu je nepredvidivo", ocenio je Mask u objavi na Tviteru posle zatvaranja berzi poslednjeg dana 2022. godine.

Ukupno bogatstvo Ilona Maska sada se procenjuje na oko 178 milijardi dolara, prema podacima Forbsa, dok Bernar Arno trenutno ima tri milijarde više.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk