Neeksplodirana granata uklonjena iz grudi ukrajinskog vojnika

U postu na društvenim mrežama navodi se da je operacija izvedena bez upotrebe elektrokoagulacije - uobičajene metode u kojoj se struja koristi za kontrolu krvarenja tokom operacije - jer "municija može da eksplodira u bilo kom trenutku"

12972 pregleda 3 komentar(a)
Rendgen pokazuje da je granata blizu srca vojnika, Foto: Facebook/Ukraine medical force command
Rendgen pokazuje da je granata blizu srca vojnika, Foto: Facebook/Ukraine medical force command

Iz grudi ukrajinskog vojnika izvađena je neeksplodirana granata.

Na fotografija pre i posle na Fejsbuk stranici medicinske službe ukrajinskih oružanih snaga vidi se rendgenski snimak eksploziva blizu srca vojnika, dok na drugoj slici hirurg drži krvavu napravu.

U objavi piše da su dva vojnika pomogla u nadgledanju operacije kako bi se osiguralo da granata bude bezbedno uklonjena.

Ranjeni vojnik se sada oporavlja, saopštila je grupa.

U postu na društvenim mrežama navodi se da je operacija izvedena bez upotrebe elektrokoagulacije - uobičajene metode u kojoj se struja koristi za kontrolu krvarenja tokom operacije - jer „municija može da eksplodira u bilo kom trenutku".

Dodaje se da je uređaj VOG granata - komad municije dužine četiri centimetara koji se ispaljuje iz bacača granata i može da putuje oko 400 metara, a napravljen je tako da eksplodira tik iznad zemlje.

Operaciju je izveo general-major Endri Verba, koga opisuju kao jednog od najiskusnijih hirurga ukrajinskih oružanih snaga.

Nije poznato kada je operacija izvedena niti gde je vojnik ranjen, iako je post objavljen u ponedeljak.

Skoro 11 meseci nakon što je Rusija započela invaziju, borbe na istoku zemlje se nastavljaju dok ukrajinske snage pokušavaju da potisnu rusku vojsku.

U utorak je plaćenička grupa Vagner objavila da je „upala" u grad Soledar u regionu Donjecka i da ima potpunu kontrolu nad njim, iako je Kijev saopštio da se ukrajinski vojnici drže, u naknadnom saopštenju..

Soledar bi bio strateški dobitak za Moskvu, jer je reč o gradu u kojem su rudnici soli sa mrežom tunela koji bi ruskim snagama obezbedili mesto za stacioniranje trupa i opreme, zaštićene od ukrajinskih projektila.

Nalazi se na desetak kilometara jugozapadno od Bahmuta, gde ruske trupe trenutno usmeravaju napade.

Preuzimanje kontrole na bilo kojoj lokaciji bila bi preko potrebna propagandna pobeda Moskve, posle nekoliko velikih neuspeha u Ukrajini od početka rata, kao što je gubitak kontrole nad Hersonom, jedinim regionalnim glavnim gradom koji je uspela da zauzme od početka invazije 24. februara prošle godine.


Pogledajte i video o ukrajinskim hirurzima koji operišu u mraku:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: