Muzika i LGBT: Bijonse nastupila uživo posle pet godina u Dubaiju i izazvala polemike

Američka zvijezda pjevala je na koncertu u Dubaiju tokom otvaranja luksuznog hotela Atlantis Rojal

6035 pregleda 0 komentar(a)
Bijonse, Foto: Getty Images
Bijonse, Foto: Getty Images

Bijonse je održala prvi nastup uživo posle pet godina, ali nisu svi srećni zbog toga.

Američka zvijezda pjevala je na koncertu u Dubaiju tokom otvaranja luksuznog hotela Atlantis Rojal.

Iako se primjenjivala stroga zabrana upotrebe telefona na ovoj ekskluzivnoj svečanosti sa 1.500 zvanica, snimci njene izvedbe preplavili su društvene mreže.

Mnogi obožavaoci bili su ushićeni što imaju priliku da vide Kraljicu Bi, kako mnogi nazivaju Bijonse, ponovo na bini, ali drugi nisu bili zadovoljni zbog činjenice da je nastupila u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), zemlji čiji strogi zakoni zabranjuju istopolne veze.

Renesansa, njen poslednji album, bio je hvaljen zbog „odavanja počasti crnačkoj kvir kulturi" i zato što je inspirisan LGBT ikonama.

Bijonse je albumom odala priznanje dens muzici, koja je nastala iz gej zajednice i po uzoru na deg balove u njujorškom Harlemu tokom 19. vijeka.

Zbog toga neki obožavaoci ne podržavaju to što je pjevačica za povratak odabrala baš zemlju u kojoj LGBT prava nisu priznata.

„Posebna pravila"

Dubai je grad u Ujedinjenm Arapskim Emiratima, državi iz grupe bliskoistočnih zemalja koji imaju niz strogih zakona protiv homoseksualnosti.

Pravila u toj zemlji slična su kao u Kataru, koji je organizovao Svjetsko prvenstvo u fudbalu prošle godine.

I ova zemlja bila je na meti kritika zbog stava prema LGBT ljudima, nepoštovanja ljudskih prava i tretmanu radnika iz inostranstva.

Dejvid Bekam, bivša engleska fudbalska zvijezda, suočio se sa osudama zbog potpisivanja unosnog ugovora sa katarskom vladom za reklamiranje šampionata, a najglasnije ga je kritikovao komičar Džo Lajset.

Bekam je, poput Bijonse, obožavan među pripadnicima LGBT zajednice i 2002. godine njegova slika bila je na naslovnoj strani magazina Stav (Attitude), najprodavanijeg među gej ljudima.

Ali dosadašnje kritike američkoj pjevačici nisu bile tako oštre kao u slučaju bivšeg fudbalera.

Kiti Skot-Klaus, zvijezda britanske televizijske emisije Drag trka, pita da li postoji „jedno pravilo za jednog, a drugo za drugog", osvrnuvši se na Bekamov slučaj.

Nisu ni svi obožavaoci imali zamjerke - neki smatraju da Ujedinjeni Arapski Emirati nisu jedina zemlja sa takvim stavom prema LGBT ljudima i da zbog toga ne bi trebalo da budu izopšteni.

Drugi su istakli razlike između nastupa Bijonse i Bekamovog angažmana, ukazujući na to da je pjevačica plaćena da nastupi na privatnoj zabavi, a bivšeg fudbalera je angažovala vlada da aktivno promoviše zemlju.

BBC je kontaktirao Bijonse za komentar.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: